Kortrijkse ambtenaar maakt foutje, winterterras van 8.000 euro mocht toch blijven staan

Het terras in kwestie is ondertussen volledig afgebroken.© gf
Het terras in kwestie is ondertussen volledig afgebroken.© gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Afgelopen week brak Korba Przybyszewski, zaakvoerder van het gelijknamige café op het Halenplein in Kortrijk, zijn winterterras volledig af. Aanleiding was een telefoontje van Stad Kortrijk. Daar waren klachten binnen gelopen van buurtbewoners die vonden dat het terras er ‘niet netjes’ bijlag. “Maar dan hadden we moeten vragen om op te ruimen. Niet om af te breken. We zijn in de fout gegaan”, aldus de schepen van Economie.

Een ambtenaar van Stad Kortrijk maakte afgelopen dinsdag een pijnlijke fout. Hij gaf de uitbaters van café Korba op het Halenplein de opdracht om hun winterterras, een soort van chalet, af te breken. Verschillende buurtbewoners hadden immers hun beklag gedaan. Ze vonden dat het terras er niet proper bijlag en vroegen zich af wat het nog stond te doen op het plein, nu alle cafés gesloten moeten blijven door corona.

Daarop kwam een ambtenaar ter plaatse. “Die stelde inderdaad vast dat het qua netheid beter kon”, aldus schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). Dus belde die de uitbaters op om het terras af te breken.”

Investering van 8.000 euro

Een vraag waar Korba meteen aan voldeed. Zij het met de nodige tegenzin. “We hebben zo’n 8.000 euro geïnvesteerd om ook in de winter onze klanten goed te kunnen bedienen. Weggesmeten geld blijkt nu, want er heeft nog nooit niemand een voet op ons terras kunnen zetten. Het was net klaar toen de lockdown inging. Het stadsbestuur had immers opgeroepen om te investeren in vaste terrasconstructies.”

Zaakvoerder Korba Przybyszewski in betere tijden.© AN
Zaakvoerder Korba Przybyszewski in betere tijden.© AN

“Langs de andere kant mag je maar ongeveer vier maand per jaar zo een constructie hebben voor je café. De onze staat er al sinds oktober. We vreesden dus ook dat ons terras sowieso tot afbraak gedoemd zou zijn eens we die termijn zouden overschrijden. Dan zouden we er komende winter geen gebruik van kunnen maken. Veel onduidelijkheid en twijfels dus.”

De afbraak bracht heel wat werk met zich mee.© gf
De afbraak bracht heel wat werk met zich mee.© gf

Ook over de communicatie van de stad is de zaakvoerder niet te spreken. “Twee dagen later, op donderdag, kreeg ik telefoon dat het terras misschien toch mocht blijven staan. Maar toen hadden we het al afgebroken. Geloof mij, daar word je echt moedeloos van.”

Desnoods financieel tussen komen

“Begrijpelijk”, reageert de schepen. “Want dit had niet mogen gebeuren. We hadden moeten vragen om op te ruimen, niet om af te breken. We zijn dus in de fout gegaan en bekijken op dit moment nog waar het intern precies fout gelopen is.”

De schepen belooft wel meteen een oplossing. “We nemen deze namiddag nog contact op met Korba. Desnoods gaan wij financieel tussenkomen, maar dat moeten we natuurlijk nog bekijken.”

Gerust hart

En ook over de maximumtermijn voor een terrasconstructie heeft de schepen goed nieuws. “De maanden dat de terrassen niet in gebruik zijn geweest, zullen we niet mee tellen. Andere uitbaters kunnen hun winterterras voorlopig dus met een gerust hart laten staan. De details omtrent die regeling zullen we pas bekend maken als we weten wanneer de horeca weer open mag. Maar ondertussen is er dus geen reden tot paniek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier