https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijk controleert niet strenger op plexischermen: “We evalueren grondig na Sinksen”

Veel plexischermen worden er in Kortrijk niet gebruikt, al helemaal niet op de Grote Markt. In de uitgaansbuurt duiken ze wel af en toe op.© Olaf Verhaeghe
Veel plexischermen worden er in Kortrijk niet gebruikt, al helemaal niet op de Grote Markt. In de uitgaansbuurt duiken ze wel af en toe op.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De stad Kortrijk en de politiezone Vlas maken van controle op plexischermen op de horecaterrassen ook komend weekend geen prioriteit. “De politie blijft werken op onveilige situaties en controleert op uitspattingen”, duidt burgemeester Ruth Vandenberghe. Vlaams Belang had om duidelijkheid en een gedoogbeleid gevraagd. Na het Sinksenweekend staat een evaluatie gepland.

Het jongste Overlegcomité bevestigde vorige week het verbod op het gebruik van plexischermen op de terrassen van de horeca. Met die schermen kunnen cafébazen de tafeltjes dichter bij elkaar zetten en wordt zo de veilige anderhalve meter afstand tussen de groepjes klanten niet langer gevrijwaard.

Omdat dat verbod pas daags voor de heropening van de horeca bekendraakte, gaven verschillende steden, waaronder Kortrijk, aan niet streng te zullen controleren . Gent en Leuven stelden hun aanpak intussen bij en lieten weten nu toch strenger op te treden. Maar het Kortrijkse stadsbestuur en de politiezone Vlas houden voorlopig vast aan hun manier van werken.

“Er is een goede verstandhouding tussen het stadsbestuur, de politie en de horeca in onze stad”, zegt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “De uitbaters doen er allemaal alles aan om hun klanten veilig te bedienen en handelen in eer en geweten. Ondanks de grote opkomst de voorbije weekends waren er amper problemen. Wij kregen ook geen meldingen van onveilige situaties bij de Kortrijkse horeca binnen.”

Evaluatie na Sinksen

Met het Sinksenweekend voor de deur, traditioneel hoogdagen in de Kortrijkse binnenstad, zou het wel eens drukker kunnen worden. “Wij hopen dan ook dat het komend weekend even vlot kan verlopen. De horeca is in volle voorbereiding en we zullen daarom evalueren na Sinksen”, aldus Ruth Vandenberghe nog. “De politie blijft vooral werken op onveilige situaties en controleert op uitspattingen.”

Vlaams Belang had het stadsbestuur bij monde van kopstuk Wouter Vermeersch om meer duidelijkheid gevraagd. “In het belang van onze zwaar getroffen horeca-ondernemers moet er in onze stad een gedoogbeleid op vlak van de plexiregels worden gevoerd”, klinkt het.

Een echt gedoogbeleid is er niet, strengere controles op de plexischermen komen er evenmin. De plexischermen duiken in Kortrijk vooral op in de uitgaansbuurt aan de Burgemeester Reynaertstraat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.