Kopzorgen bij kusthoreca: “Er komen gewoon geen kandidaten af op onze vacatures”

Sofie Vanrentergem, uitbaatster van 't Waterhuis, hoopt nog enkele personeelsleden aan te trekken tegen komende zomer.©Jeffrey Roos
Sofie Vanrentergem, uitbaatster van 't Waterhuis, hoopt nog enkele personeelsleden aan te trekken tegen komende zomer.©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Sinds kort heeft de horeca weer perspectief, maar de maandenlange sluiting van restaurants en cafés heeft ervoor gezorgd dat heel wat personeelsleden andere oorden gingen opzoeken. Dat baart de horeca-uitbaters kopzorgen. Het Economisch Huis lanceerde een campagne om mensen warm te maken voor een job in de horeca. Ook de scholengroep Petrus & Paulus signaleert een dramatisch laag aantal inschrijvingen voor een leer- en werkopleiding horeca.

Op 18 oktober sloten de horeca-uitbaters hun deuren voor het laatst, niet wetend wanneer ze opnieuw zouden kunnen openen. Uiteindelijk duurde de sluiting ruim zes maanden. Ook de eerste lockdown zorgde vorig jaar voor een sluiting van de horeca voor drie maanden. Het gebrek aan perspectief maakte dat heel wat horecamedewerkers elders hun geluk gingen zoeken. Nu de zomer eraan komt, blijkt dat personeelstekort een groot probleem te worden.

Dringend aanpakken

Niek Calcoen is vooral op zoek naar flexijobbers voor zijn zaak Tao in de Langestraat. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Niek Calcoen is vooral op zoek naar flexijobbers voor zijn zaak Tao in de Langestraat. (foto JRO)©Jeffrey Roos

Niek Calcoen van restaurant Tao is dringend op zoek naar studenten en flexi’s. “Onze vier vaste medewerkers zijn allemaal gebleven”, vertelt Niek. “Wij hebben het geluk gehad dat drie van onze vaste medewerkers nog thuis wonen. Ik kan best begrijpen dat koppels die beiden in de horeca werken, op zoek gaan naar een alternatief. Mensen hebben immers een lening af te betalen.”

“Maar de meeste van onze studenten en flexijobbers kozen echter wel voor een andere sector en dat zorgt nu uiteraard voor problemen”, vervolgt Niek. “Het is moeilijk om flexi’s te vinden. Nu de zomer eraan komt en er al gesproken wordt van een normaal leven binnenkort, denk ik dat het een probleem is dat dringend aangepakt moet worden.”

Geen kandidaten

Brasserie ’t Waterhuis zag vier van de 17 vaste personeelsleden vertrekken tijdens de sluiting. “Zowel bij het barpersoneel als bij de zaalmedewerkers zag ik mensen ontslag nemen”, vertelt uitbaatster Sofie. “Ik neem hen dat ook helemaal niet kwalijk. Die mensen kiezen ervoor om te kunnen werken en het laatste jaar kwam van werken niet veel in huis, althans wat de horecasector betreft. Allen kozen ze ervoor om in een andere sector aan de slag te gaan. Voorlopig halen we het wel met een bezetting van 13 mensen, omdat we enkel het terras mogen openen. Maar eens we de volledige zaak weer mogen openen, komen we gegarandeerd in de problemen.”

Sofie plaatste vacatures via verschillende interimkantoren en ook bij de VDAB staat een vacature open voor ‘t Waterhuis. “Helaas komen er geen kandidaten over de vloer”, ondervindt ze. “We zoeken mensen voor zowel de bar als de zaal. Onze zaak is doorlopend open van ’s morgens tot ’s avonds en dat zeven dagen op zeven. Dan moeten we alle shifts kunnen invullen. Met 13 mensen halen we dat niet. Op die manier zie ik de zomer maar somber tegemoet, terwijl we nu net blij zouden moeten zijn dat we eindelijk weer kunnen werken. Ik hoop nog enkele kandidaten over de vloer te krijgen. Onze eventuele nieuwe werknemers komen terecht in een bloeiende zaak met een uitstekende sfeer”, laat Sofie nog weten.

Weinig leerlingen

Het personeelstekort in de horecasector zou wel eens even kunnen duren, want ook bij de horeca-afdeling van het Centrum Leren en Werken en Duaal Leren van de scholengroep Petrus & Paulus is het aantal nieuwe inschrijvingen dramatisch laag. “De horeca is een van onze beste afdelingen”, vertelt trajectbegeleider Annick Raes. “Heel wat horecazaken hebben aangegeven een stageplaats vrij te hebben voor onze leerlingen. Alleen kunnen we voorlopig niet aan alle vragen voldoen omdat we geen leerlingen genoeg hebben.”

“Alle leerlingen die op onze school ingeschreven zijn, hebben momenteel een contract”, vervolgt Annick. “Een aantal van hen kon het afgelopen weekend al weer opstarten bij de opening van de terrassen. We hopen tegen september op meer inschrijvingen, want we zullen zeker iedereen een stageplaats kunnen aanbieden. Laat ons hopen dat we het tij snel kunnen keren, want een job in de horeca is echt wel een leuke job.”

Campagne om horecapersoneel aan te trekken

Om de horeca te steunen lanceert het Economisch Huis Oostende (EHO) een opvallende campagne om horecapersoneel aan te trekken.

‘Gezocht: horeca helden Oostende’, zo luidt de oproep van EHO om het personeelstekort in de horeca aan te pakken. “Met onze campagne zetten we vol in om aan de noden van de horeca-uitbaters te voldoen en hen te ondersteunen in hun zoektocht naar nieuw, geschikt personeel”, aldus schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA).

De campagne werd opgezet in nauwe samenwerking met Horeca Vlaanderen – afdeling Middenkust en loopt zeven weken. Er komen straataffiches, oproepen via sociale media en er komt in een later stadium een bartenderopleiding. “We hebben niet alleen als doel horecapersoneel te vinden, maar we willen ook de passie en de liefde voor het vak extra in de verf zetten”, aldus de schepen. “Oostende2Work zal actief instaan voor de zoektocht naar geschikt personeel, in samenwerking met de VDAB. Uitbaters die nog geen ervaring hebben met vacatures opstellen, kunnen daarvoor eveneens terecht bij Oostende2Work, de cel tewerkstelling van EHO.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier