https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Koksijde wordt sterrenchef Willem Hiele te klein, in 2022 vaart hij een nieuwe koers richting Oostende

Willem Hiele gaat naar eigen zeggen zeker nièt naar het Noordzeeaquarium. © Davy Coghe
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Chef Willem Hiele en gastvrouw Shannah Zeebroek blikken terug op een tumultueuze periode: de verplichte sluiting door corona, de eerste Michelinster, maar ook de definitieve breuk tussen het koppel en de beslissing om eind dit jaar elk hun eigen weg te gaan.

“Zaterdagmiddag 30 december 2021 vaart ons schip voor een laatste keer uit”, schrijft Willem Hiele op zijn website. “Bijna tien jaar lang hebben Shannah en ik een leeg blad gevuld met smaakvolle daden en authentieke verhalen. Een visioen was het om ooit geschiedenis te schrijven in het vissershuis dat voor mij de gevaren koesterde van eb en vloed. Haring, patat, den oorlog.”

“De volkswoning waar hompen brood verscheurd lagen op een houten plank, overgoten werden ze met gesmolten stokvisboter om daarna te soppen in ‘die geirnoazesoep’ die alleen ‘Ma’ zo intens kon maken. Het was een verlangen dat waarheid werd toen Shannah en ik op 11 januari 2012 voor het eerst diezelfde bisque aan onze gasten mochten serveren.”

Nog meer Hiele maar dan anders

“Jaren van geluk, liefde, pijn en verdriet, van cultuur en kameraadschap, dansen en muziek. Rake, diepe smaken zullen nooit vervagen, hun kruimels liggen bedekt op de bodem van onze herinneringen. Toch is het tijd om van koers te veranderen, om nieuwe woorden te schrijven, om verder te koken met de tijdsgeest mee, op het ritme van het nu. Ik ben in deze veilige haven geworden wie ik ben, maar nu verder gerijpt om in mijn geliefde Oostende andere facetten van m’n zijn te ontplooien. Nog meer Hiele maar dan anders…”

Willem en Shannah hebben zich samen uit de naad gewerkt om hun restaurant op de kaart te zetten. Hun inspanningen werden beloond met lovende culinaire recensies en een Michelinster… Als team waren ze onklopbaar, hun dynamiek was niet te evenaren, en met hun voorbeeld motiveerden ze hun medewerkers.

Keerzijde

Maar het succes van de zaak heeft ook wel zijn tol geëist voor hun persoonlijke relatie. “Door het succes belandden we op een bepaald moment in een rollercoaster en stonden we ineens overal in de spotlights”, zegt Willem.

“Dat is leuk natuurlijk, maar daardoor wordt er nog meer druk op je gelegd. Shannah en ik hebben anderhalf jaar geleden beslist om samen verder te doen tot de laatste service eind dit jaar en dan de deuren te sluiten. We hebben samen een mooi verhaal geschreven. Dat blijven we koesteren, en we zullen het samen in schoonheid afmaken! Dan gaan we ieder onze eigen weg, maar we doen dat met het grootste respect voor elkaar. Een vechtscheiding? Dat is voor ons totaal ondenkbaar, hoewel de breuk natuurlijk bij ons allebei pijnlijke wonden heeft geslagen. Maar elkaar graag zien betekent ook dat je moet kunnen loslaten en afscheid nemen op een respectvolle manier.”

Naar Oostende

Over zijn toekomstplannen zonder Shannah wil Willem liever nog niet veel kwijt. “Koksijde wordt mij te klein”, geeft hij toe. “Ik wil nieuwe hoogtepunten opzoeken in Oostende, maar mijn DNA verhuist mee! Koken is voor mij een pure vorm van zelfexpressie, van kunst, poëzie, cultuur, dynamiek… Kortom, een totaalbeleving! Ik zie dit als een kantelpunt in mijn leven. Ik ben nu 40 en heb zin om verder uit te breken!”

(MV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.