Kleine Porsies is perfecte illustratie van ‘brede school’ concept

Samenwerking tussen gemeente en Scholen aan de Leie was cruciaal bij de bouw van de Kleine Porsies. Je ziet coördinator Vrije Tijd Geert Knockaert, diensthoofd gebouwen Koen Bekaert, algemeen directeur scholengemeenschap Luc Vergote, directeur SPWE Henk Millecamp, bestuurslid scholengemeenschap Paul Demuynck, burgemeester Jan Seynhaeve, schepen Bas Surmont, architecte Lynn Devos, schepen Geert Breughe, adjunct-directeur Mieke Detienne, diensthoofd Cultuur Servaas Boucquey, en schepenen Lobke Maes, Kevin Defieuw en Marie De Clerck. (foto SLW) © Stefaan Lernout
Stefaan Lernout

Net zoals het gebouw aan de overzijde van het Cultuurpad zijn de Kleine Porsies het resultaat van een samenwerking tussen gemeente en SPWE. De polyvalente zaal met royale lichtinval biedt ruimte aan 350 personen. Tijdens schooluren is het een refter met professionele keuken, daarbuiten kan de zaal gehuurd worden voor kleinschaligere evenementen waarvoor de Porseleinhallen te ruim zijn, zoals een eetfestijn.

De nieuwe polyvalente zaal langs het Cultuurpad krijgt de naam Kleine Porsies. Grote buur De Porseleinhallen werd in de wandelgangen vooral door de jeugd al De Porsies genoemd. Een nieuwe naam voor het gloednieuwe gebouw was dan ook snel gevonden.

Altijd beschikbaar

De Kleine Porsies zijn tot stand gekomen dankzij een samenwerking van de gemeente Wevelgem en de scholengemeenschap ‘Scholen aan de Leie’ waartoe SPWE (Sint-Pauluscollege Wevelgem, red.) behoort.

Met de Kleine Porsies streven de gemeente en het SPWE naar een brede school. Wat betekent dat het gebouw altijd beschikbaar is, zowel voor onderwijs als voor vrije tijd. Tijdens de schooltijden wordt de ruimte gebruikt als refter, daarbuiten kunnen Wevelgemse verenigingen het gebouw huren voor eetfestijnen, bijeenkomsten, een quiz, of al wat voordien in de Porseleinhallen plaatsvond, maar daarvoor net iets te kleinschalig was. Fuiven kunnen er niet georganiseerd worden.

De gemeente Wevelgem investeerde als bouwheer bijna anderhalf miljoen euro in de bouw en de omgevingsaanleg. De school zal de komende 18 jaar het gebouw huren van de gemeente, via Agion (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, red.) kunnen ze de helft van de huurkosten terugkrijgen. De standaardopstelling met tafels en stoelen biedt plaats aan 350 gasten, rechtstaand kunnen er 500 personen terecht. Via een mobiele wand kan de zaal bovendien in twee gedeeld worden.

Modelrefter

De Kleine Porsies zijn zeer sfeervol met een terras, grote ramen en sfeerverlichting. Voor grote evenementen die in de Porseleinhallen plaatsvinden, kunnen ze dienen als bijvoorbeeld vipruimte of vestiaire. De keuken van de Porseleinhallen die provisoir in een bergruimte werd ondergebracht, kreeg nu een definitieve plaats in de Kleine Porsies. Deze evenementenkeuken beschikt nu ook over een koelcel en een industriële afwas.

Daarnaast is er de schoolkeuken die enkel door de school mag gebruikt worden.

We stellen vast dat er minder eten wordt weggegooid

Directeur SPWE Henk Millecamp is alvast enthousiast over de nieuw refter. “Onze studenten en vele oud-studenten weten maar al te goed hoe het er voordien aan toeging”, aldus de directeur. “De leerlingen zaten verspreid over de school, afhankelijk van welke maaltijd ze namen. De keuze was bovendien beperkt, nu is die keuze zowel voor broodjes als warme maaltijden uitgebreid. Ze mogen zitten waar ze willen, dus ook naast hun vrienden of vriendinnen die een ander soort maaltijd nemen. Sinds het voorjaar maken onze leerlingen er al gebruik van, we stellen vast dat er minder wordt weggegooid, het is positief over de hele lijn.”

In de komende maanden vinden er al eetfestijnen van jeugdverenigingen, inschrijvingsmomenten van turnclub, Sint-Ceciliafeest en Kindia Barbecue plaats. Met fraaie lichtinval en een terras dat uitgeeft op het Cultuurpad biedt de zaal veel nieuwe mogelijkheden voor de Wevelgemse verenigingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier