https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Klaas Segers opent, van zodra het kan, eerste café met tankbier in Ieper

Klaas Segers, samen met zijn vrouw Liesa Ennaert in het nieuwe pand met boven hen de biertanks.©Eric Flamand EF
Klaas Segers, samen met zijn vrouw Liesa Ennaert in het nieuwe pand met boven hen de biertanks.©Eric Flamand EF
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Klaas Segers pakt straks uit met een primeur in Ieper. De Ieperling, die al sinds 2015 de Ypra Inn uitbaat, opent van zodra het mag een nieuw café. “We worden het eerste café in de stad met ‘tankbier’”, vertelt hij trots.

Klaas Segers (30) zat de voorbije maanden absoluut niet thuis met zijn vingers te draaien. Hij kreeg de unieke kans om het pand waar vroeger Over The Top Tours gevestigd was in de Menenstraat, naast Ypra Inn te kopen. “Met Ypra Inn heb ik geen vrij café”, vertelt Klaas. “Ik ben beginnen huren aan brouwerij Vermeulen in 2015 en ondertussen heeft de familie Vermeulen haar horeca-activiteiten overgelaten aan brouwerij Vander Ghinste. Maar als ondernemer zoek je je vrijheid. Ik heb de stiel geleerd in de Old Bill Pub en samen met mijn vrouw Liesa Ennaert heb ik geen moment getwijfeld toen deze kans zich aanbood.”

Het gros van de afbraakwerken deed Klaas zelf. “Ik startte bij het krieken van de dag, want om 11 uur ging de Ypra Inn open. De zomer van 2020 zal ik dan ook niet snel vergeten: het waren lange, lastige en niet te vergeten heel warme dagen.”

Van zodra het café opent, zal het wellicht heel wat aandacht krijgen. “We starten in Ieper als eerste met ‘tankbier’. Boven onze toog hangen vaten die gevuld worden met pilsbier dat rechtstreeks van de brouwerij komt en via de tankwagen geleverd wordt. Je pilsbier is direct gekoeld en je moet er ook geen extern koolzuurgas meer aan toevoegen.”

Geluidsinstallatie

Er hangen vier koperen tanks boven de toog, elk goed voor 500 liter pilsbier. “Als vrij café koos ik voor een innovatieve brouwerij en een vlaggenschip: Cristal-Alken en Stella Artois. Van deze zal ik elk twee soorten kunnen aanbieden. Daarnaast heb ik nog twee tanks bijgekocht, zodat we 3.000 liter perfect pilsbier in huis hebben. Ik wil immers ruimte houden voor SAS Pils, onze regionale klassieker, die zijn uitgesproken authentiek recept al decennia aanhoudt. Tegen een levende verse pint rechtstreeks van de brouwerij, daar kan geen enkel vat of flesje tegenop.”

“Een jaar lang geef ik elke week honderden gratis consumpties weg”

Daarnaast beschikt de toog ook nog over een 30-tal tapkranen. “Bieren van het vat zijn in werkwijze een stuk ‘vriendelijker’ in vergelijking met bakken. Het is in opslag efficiënter en je dient ook ’s avonds je frigo’s niet aan te vullen. Ook het serveren en afruimen is een stuk handiger. Met een koelcel, korte leiding en goede afstelling kan de klant er bij mij ook zeker van zijn dat het bier wordt geserveerd zoals de brouwer het wilt.”

Naast het unieke concept van tankbier zal de café van Klaas ook nog uitblinken door een uitstekende klankinstallatie, maar er is nog meer. “We kozen voor een geluidsinstallatie die theater- en festivalkwaliteit aflevert. Het moet niet luid staan om goed te klinken en je moet bovendien ook nog een goed gesprek kunnen voeren.”

Recyclage

Het café, waarvan we de naam – die slechts uit twee letters bestaat – nog niet mogen onthullen, bestaat uit een gelijkvloers en twee verdiepingen. “Achteraan ons gelijkvloers kunnen we eventueel een klein optreden organiseren, terwijl we vooraan de zaak ruimte hebben voor minder mobiele mensen. Op de eerste verdieping staan er hoge tafels waar vrienden naar sportwedstrijden zullen kunnen kijken op grote tv-schermen. Er zijn daar ook zitbanken voor wie liever een gezelschapsspel speelt. In het toilet, dat ook op deze verdieping is gelegen, ben ik zeker dat de mensen niet op hun gsm zullen staren.”

“Wie voor de tweede verdieping kiest, zal zich kunnen neervlijen in zetels. De lichtarmaturen zijn oude verwarmingsketels en we werken met oude gietijzeren radiatoren omdat we recyclage belangrijk vinden. Doordat we veel trappen hebben, zullen we werken met een app om bestellingen te plaatsen. En we hebben ook een speciaal glas-in-lood-raam laten ontwerpen door de Ieperse biersommelier en glazenier Bart Vermeulen. We kozen ook voor lokale zelfstandigen voor onze aannemers en onze interieurarchitect, Tom Boudeweel, is ook een Ieperling.”

Vijf maanden uitstel

“Binnenkort zal je bij mij een gekoeld vaatje van 4 liter tankbier kunnen afhalen. Dit kan je dan thuis nuttigen. Het is een vaatje met tapkraan en zorgt voor een fantastische beleving. Het wordt aangeboden in een belevingspakket waarover binnenkort meer via de Facebookpagina van Ypra Inn.”

Corona zorgt voor een dubbel gevoel bij Klaas. “Aan de ene kant kreeg ik extra voorbereidingstijd, maar aan de andere kant moest ik mijn opening met vijf maanden uitstellen. Om dat goed te maken, geef ik een jaar lang elke week honderden gratis consumpties weg in samenspraak met mijn leveranciers. Zie het als een pilspremie voor het geduld dat de klanten gehad hebben, want die maandenlange sluiting van de horeca zal ook met hen ongetwijfeld iets gedaan hebben. Kom er gerust eens over vertellen bij een goeie tankpils, want ook wij hebben de klanten gemist.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.