Kevin Deleu van Leutes op de Izegemse Grote Markt: “Café of niet? Mijn vrouw hakte de knoop door…”

Kevin Deleu van Leute's verlangt tot de eerste danspasjes kunnen gezet worden in zijn café. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Kevin Deleu van Leute's verlangt tot de eerste danspasjes kunnen gezet worden in zijn café. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Al een dik jaar is Kevin Deleu cafébaas op de Grote Markt in Izegem, maar veel werkplezier had hij er nog niet. “Toch heb ik nooit getwijfeld over de sprong die ik gewaagd heb. Hopelijk zijn we nu vertrokken voor een goede zomer en mag er straks ook weer meer volk aan een tafeltje zitten.”

Kevin Deleu (35) is een rasechte Kachtemnaar. Met zijn echtgenote Sanne Hoste, afkomstig van de Bosmolens, woont hij in de Pater Ver Eeckestraat. Het gezin heeft met Owen (3,5) en Jack (1,5) twee zoontjes. Beroepshalve is hij verkoper bij Global Suppliers. “Ondanks corona hadden we daar een druk jaar”, benadrukt hij.

Pro’s en contra’s

Maar ondertussen realiseerde Kevin ook al zijn grote droom door een café te openen. Combineerbaar? “We zijn enkel op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open, van in de namiddag. Dat moet doenbaar zijn, al kan ik nog altijd eens met mijn bazen praten mocht het anders blijken.”

De jonge papa kreeg plots de kans om het vroegere Toezens ( daarvoor De Pekker, red .) over te pakken. “Ik heb die beslissing genomen in de laatste week van februari. Drie weken later was er al de lockdown. Uiteraard heb ik dat thuis ook overlegd. We hebben letterlijk alle pro’s en contra’s opgeschreven. En uiteindelijk werd de knoop doorgehakt door mijn vrouw.”

Na heel wat opfrissingswerken in het café werd de herberg ook omgedoopt tot Leute’s. “Ver moet je dat niet zoeken, dat komt van mijn familienaam. En het is ook de bedoeling dat de mensen hier vooral veel leute hebben.”

Sterre-verhalen

1 mei 2020 was de beoogde openingsdatum, maar dat liep dus anders. “Uiteindelijk werd het juni, maar in oktober 2020 moesten we weer dicht. Aan de toog werd hier nog niet gezeten, vorige zomer mochten we wel nog met tien aan tafel, nu is dat opnieuw slechts vier.”

Draaien op Waregem Koerse of in het WK-dorp: dat is echt de max

De droom om zelf een café uit te baten is ook gelinkt aan Kevins dj-carrière. “Zelf zat ik vroeger in de burgerschool in Roeselare op school. Uitgaan deed ik eerst daar in de Warehouse en later de Bistro en Den Arend. In Izegem trok ik het vaakst naar ’t Forum, Vlaams Huis en De Pekker.” En ondertussen was Kevin ook al achter de dj-tafel gaan staan. Onder meer in De Pekker waar hij nu de cafébaas is. De iets oudere generatie herinnert zich nog dat op dezelfde plaats vroeger het legendarische café De Sterre was gevestigd. “Zelf heb ik dat nooit geweten, maar ik heb er al veel verhalen over gehoord. Die komen de mensen hier spontaan vertellen.”

Live op Radio I. R. O.

Het was Wesley De Jaeghere, een goede vriend van Kevin, die hem in de dj-wereld trok. “En samen zijn we ondertussen ook met Audiovibes gestart. Ik werkte ook een tijdje bij Vervaecke-Nollet, waar Wesley al jarenlang aan de slag is. We zijn ook beste vrienden geworden, ik was getuige op zijn huwelijk, hij is de peter van een van mijn kinderen. Audiovibes is ontstaan omdat we graag met zijn tweeën de baan op gingen. Het is ook een pak plezanter dan alleen te gaan draaien. En tot corona draaide de zaak ook erg goed. We mochten op heel wat toffe plaatsen gaan spelen, maar plots viel dat ook allemaal in duigen natuurlijk. Straks zijn we ook uitgenodigd om op Bosmolens Ommegang te draaien. Maar verder was het erg stil. Al zijn we wel gaan samenwerken met Radio I. R. O. Op donderdagavond van 20 tot 22 uur zijn we er live te horen en bedoeling is om later ook op zaterdagavond hier live vanuit Leute’s uit te zenden.”

Audiovibes profilteert zich overigens als een duo allround-dj’s. “Wij draaien dan ook echt waar alle genres muziek: voor een fuif tot een huwelijksfeest. Zelf heb ik ook een erg brede smaak: van rock tot house. Maar voordeel is dat wij ons aanpassen aan het event en aan het publiek. Zo mochten we al drie keer spelen in de grote tent van Verkindere op Waregem Koerse. Dat is echt wel de max.”

25-plussers

Maar als cafébaas zal hij natuurlijk niet overal meer mee kunnen om te draaien. “Dat klopt, maar in uitzonderlijke gevallen zal ik me wel vrij maken. Zo draaiden we ook in het Izegemse WK-dorp, zoiets wil je niet missen. Bedoeling is dat Audiovibes hier ook in het café komt spelen. Zelf hoop ik dat hier straks weer gedanst kan worden, nu moet iedereen nog per vier mooi aan zijn tafeltje blijven zitten. Met het café mikken we ook op de jongeren boven de 25 jaar. Maar iedereen is hier welkom natuurlijk.”

Ondertussen investeerde Kevin niet enkel in het interieur van de zaak, maar realiseerde hij ook al een overkapping op zijn terras. Nu staat het EK voetbal voor de deur, zelf is hij ook voetballiefhebber. “Hier komen zowel supporters van Club als van Anderlecht. Voor wie ik supporter? Dat blijft best uit de pers.” ( lacht )

Reserveren kan niet

Ondertussen staan de klanten al te popelen om weer bij Leute’s een pintje te komen drinken. “Er bellen zelfs al klanten om te reserveren. Maar dat doen we niet. Wie het eerst opdaagt, heeft zeker een plaatsje”, knipoogt Kevin. En dat moet dus nog gebeuren met vier aan een tafel. “Voor ons wat frustrerend natuurlijk. Als je in een tuin met 50 mensen samen mag zitten… Maar we mogen toch terug open. We hopen op een drukke zomer. Enkel het laatste weekend van juli zullen we gesloten zijn. En samen met mijn team van 16 flexi’s zijn we er klaar voor.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.