Jonge chocolatier Robin laat Tabaksnaaisterpraline niet verloren gaan: “Dagelijks op zoek naar lekkerste en leukste creaties in chocolade”

Robin Verhaeghe en Kim Desmet van Chicolat stellen de Tabaksnaaisterpraline voor. (foto LVW) © Luc Vanthuyne
Redactie KW

Goed nieuws voor de zoetemondjes : chocolatier Robin Verhaeghe (26) en chocolaterie Chicolat in het begin van de Leiestraat in Wervik kochten het recept van de Tabaksnaaisterpraline. Sedert 2017 een creatie van bakker Gabriël Frimout uit de Nieuwstraat die op pensioen ging. “De vraag kwam van Gabriël, ik heb nog bij hem gewerkt”, vertelt Robin. “Hij wilde de Tabaksnaaisterpraline levendig houden in Wervik.”

Na eventjes uit beeld verdwenen te zijn geweest, is de Tabaknaaisterpraline dus helemaal terug van weggeweest. De praline bestaat uit witte chocoladeganache, frambozenconfituur, melkchocoladeganache, gepofte rijst krokant en fondantchocolade omhulsel.

De Tabaksnaaisterpraline is te koop bij Chicolat en bij Robin Verhaeghe. “In de winkel zal de praline net zoals de andere pralines te koop zijn in gewicht maar ook in een latje”, vertelt Kim Desmet van Chicolat. Haar echtgenoot Sonny Ghesquière had eerder ook zelf contact met bakker Frimout. “We wilden niet dat die Tabaksnaaisterpraline verloren ging, het is echt iets voor Wervik”, zegt Sonny. “Net zoals De Wèrviksche Sloapertjes.”

Fox Cider

Ook een creatie van de talentvolle Robin Verhaeghe (26). “Waarmee we op redelijk korte tijd iets gedaan hebben”, geeft Sonny aan. “We werden derde in de wedstrijd ‘Lekker Werviks’ streekproduct 2021-2023.” Aan ideeën en creativiteit alvast geen gebrek bij de chocolatier die opgroeide in Wervik en nu in Menen woont. “Ik ga ook iets doen met Fox Cider van Maxime Claeys”, zegt Verhaeghe over zijn nieuwe plannen. “Het moet nog verder worden uitgewerkt. Ik ga voor een heel moderne vorm.”

“Eerder lanceerde ik ook al de FIST praline. De eerste portovariant van het Wijndomein Ravenstein boven op de Amerikaberg in Kruiseke en topsommelier Kenzo Lauwereins verwerkte ik in een chocoladecreatie. Die pralines zijn verkrijgbaar bij mij, in Chicolat en Wijndomein Ravenstein.”

Ik ga ook iets doen met Fox Cider van Maxime Claeys

Op zijn veertiende trok Robin naar Ter Groene Poorte in Brugge en studeerde er in 2014 af als patissier-chocolatier. Hij deed onder meer stages bij Dominique Persoone en in het sterrenrestaurant Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge. Robin is ook brood- en banketbakker en werkte onder meer in de bakkerij Bernard in Geluwe en bakkerij Frimout. Bij Surpice in Houthulst ging hij dan aan de slag als ijsbereider-patissier en dat was zijn laatste werkgever.

Atelier in Parkstraat

Na een mooi parcours in stuk voor stuk gerenommeerde zaken, was voor Robin de tijd rijp om zijn eigen zaak op te starten. In het begin van de Parkstraat in Menen is hij begin maart begonnen met zijn eigen atelier Criyolo. “Vanuit mijn passie voor chocolade en het plezier om mensen hiermee gelukkig te maken ben ik begonnen met mijn eigen zaak”, klinkt het. “Waar ik dag in, dag uit op zoek ga naar de lekkerste, leukste en origineelste chocoladecreaties. Pralines maken is een passie in het algemeen. Ik ben op zoek naar nieuwe structuren in pralines. Mijn atelier is bijna helemaal af. Ik deed heel veel zelf.”

De naamkeuze vraagt om een verklaring. “Criyolo heeft een link met de Criollo cacaoboon en heb ik dus de naam wat aangepast”, vertelt Robin. “Criollo is één van de drie hoofdrassen van chocolade.”

“Ik startte net voor Pasen en de verkoop was direct goed. Nu volgen de herfst en winter en zijn die altijd druk. Met onder meer Sint-Maarten en Sinterklaas. Nu help ik tot in september nog in de Chicobar.”

En ten slotte: is Robin zelf een zoetemondje? “Dat valt redelijk mee, het is niet zo dat ik elke dag pralines zit te eten”, lacht hij. (EDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier