Johan Laridon (De Groene Dreve Ardooie) jaar na de brand: “Het gemis om Christof is nog elke dag voelbaar”

Johan Laridon en zijn partner waren eerst professionele partners, maar groeiden ook persoonlijk naar elkaar toe. © foto WVS
Wouter Vander Stricht

Dit weekend organiseert café De Groene Dreve een officieel openingsweekend. “We willen de Ardooise bevolking bedanken voor alle steun na de klap die we te verwerken kregen.” Vrijdag 16 juli is het net een jaar geleden dat het brandde in De Groene Dreve, enkele dagen later overleed Christof Vande Vyver aan de gevolgen van de brand.

De tranen rollen over de wangen tijdens ons gesprek met Johan Laridon. “Een jaar na zijn overlijden is er nog elke dag dat gemis om Chistof.” Al anderhalf decennium vormde Christof Vande Vyver samen met Johan Laridon (54) de tandem achter café De Groene Dreve. Maar de twee kenden elkaar al langer.

We hadden daarvoor nooit echt homoseksuele gevoelens, maar de band tussen ons was zo hecht dat van het een het ander kwam

“Toen ik nog mijn zaak Electro Laridon runde, werkte Christof al bij mij. Toen ik de switch maakte naar cafébaas en mijn echtgenote en ik uit elkaar gingen, gebeurde net hetzelfde in het gezin van Christof. We waren zielsverwanten en besloten verder samen te blijven werken. Onze relatie is pas later gekomen. We hadden daarvoor nooit echt homoseksuele gevoelens, maar de band tussen ons was zo hecht dat van het een het ander kwam.”

Christof groeide op in de Roeselaarsestraat in Izegem en daar werd De Groene Dreve, op de hoek met de Visschersdreef, uit de grond gestampt. “Omdat we het pand niet konden kopen, besloten we andere oorden op te zoeken. En dat werd Ardooie. In het voormalige café Cambrinus in de Mgr. Roelensstraat werd een nieuwe stek gevonden. “We moesten daar onze draai wat vinden en ons eigen publiek zoeken. Na een aarzelende start – we openden de deuren in juni 2017 – waren we vertrokken. Door de jaren heen knapten we ook het privégedeelte van het café op.”

Hartverscheurend

Tot het noodlot toeslag op 16 juli 2020. “Christof is altijd blijven werken bij d’Arta. Hij deed daar vast de nachtploeg, dat viel perfect te combineren met het café. Die fatale dag hadden we bij zijn thuiskomst ‘s morgens nog samen iets gegeten. Ik ging daarna op boodschappen toen de brand ontstond. Een kortsluiting in een gloednieuwe koelkast bleek aan de basis te liggen van de brand.” Johan had nog zijn partner proberen te alarmeren. “Het is hartverscheurend, maar toen we daar arriveerden, stond hij paniekerig aan het raam, maar dat kreeg hij om een of andere reden niet open. Zware brandwonden had hij niet, maar hij is geïntoxiceerd geraakt. In het UZ Gent is hij drie dagen later overleden.”

Johan Laridon en dochter Axelle zetten hun schouders onder het nieuwe café, dat tegelijk een eerbetoon is aan Christof Vande Vyver, die vorig jaar overleed.
Johan Laridon en dochter Axelle zetten hun schouders onder het nieuwe café, dat tegelijk een eerbetoon is aan Christof Vande Vyver, die vorig jaar overleed. © Picasa foto EH

Persoonlijk natuurlijk een zware klap voor het gezin. “Eentje die we nooit helemaal te boven zullen komen.” Maar met de kinderen Axelle (24), Jasper (22) en Kymani (16) wil Johan er het beste van maken.

“Onder impuls van Jan D’haene is er onder de Ardooise bevolking meteen een solidariteitsactie op poten gezet. Daarom ook dit openingsweekend, we willen alle Ardooienaars bedanken. Nadat het café afbrandde, had ik enkel nog de kleren die ik op dat moment droeg. De rest was ik kwijt en onze rekening werd geblokkeerd omdat Christof net overleden was. Ik kreeg veel materiële hulp, maar ook ook heel wat mentale steun. Dat zijn we niet vergeten.”

Belofte aan sterfbed

Ondertussen kon Johan niet bij de pakken blijven neerzitten en hield hij een tijdje Den Doedel in Koekelare open. “Maar de lokroep van Ardooie was te groot. Ik kon de zaak in goede handen over laten en hier in de Stationsstraat in Ardooie opnieuw beginnen. Vroeger was hier nog café Sint-Michel geweest, maar het pand deed al lange tijd geen dienst meer als herberg. Er was een pak werk aan, maar in mijn vroegere job was ik gewend om interieurs in te richten. Dus de coronalockdown kwam van pas om alles op punt te zetten.”

Ik moet gewoon verder voor Axelle, Jasper en Kyami, zoals ik aan het sterfbed van Christof heb beloofd

“We hebben – ook al als eerbetoon aan Christof – getracht De Groene Dreve-sfeer zoveel mogelijk te behouden. Maar het is verdomd moeilijk om zonder Christof verder te moeten. Ik moet gewoon weer verder gaan voor Axelle, Jasper en Kymani, zoals ik aan het sterfbed van Christof heb beloofd. Een grote muurtekenening op onze zijgevel van de hand van Jolly Ellegeest geeft letterlijk een knipoog naar hierboven. Christof zal hier ook altijd aanwezig blijven in het café.”

In de Stationsstraat werd in een mum van tijd een nieuw café ingericht.
In de Stationsstraat werd in een mum van tijd een nieuw café ingericht. © foto WVS

Op de nieuwe locatie heeft De Groene Dreve nu ook een groot terras. “Dat bood ons de kans op een veilige manier open te gaan op 8 mei.” Maar een week later was het al raak, toen Johan Laridon de -18-jarigen toegang ontzegde tot het café omdat enkele jongeren het te bont maakten. “Het was niet te doen. Iedereen moet zich hier aan de regels houden. De verwensingen die we naar het hoofd geslingerd kregen met daar bovenop een superdruk Hemelvaartsweekend, waren plots te veel. Ondertussen komen die jongeren, die elders vaak niet binnen mogen, hier weer over de vloer. En dat blijft zo, zolang er wederzijds respect is.”

Tent op de parking

Ondertussen is Johan ook het privégedeelte van de zaak aan het opknappen. “In het begin was het behelpen en sliep ik op een luchtmatras van de Aldi. Ondertussen raakt alles beetje per beetje in orde. Met dank aan veel mensen, daarom ook dat we ze willen bedanken met een officieel openingsweekend. De hele parking zal ingenomen worden door een grote tent. En er komen ook heel wat artiesten optreden die Christof ook gekend heeft. Hij zou zich gejeund hebben tijdens zo’n weekend. Christof was eerder timide van karakter, maar bloeide helemaal open in het café. Het was een super lieve man die in het café zijn uitlaatklep vond. Alles wat we nu doen, staat in het teken van hem.”

Druk openings weekend op 16, 17 en 18 juli

Vrijdag 16 juli vanaf 19 uur: Miss Zarina en the Ladies, zang, dans en een vleugje erotiek.

Zaterdag 17 juli vanaf 18 uur is het de beurt aan Nico Debuck, de Vlaamse zanger uit Koolskamp. Om 20 uur klimt Angelo Martinez uit Lendelede op het podium.

Zondag 18 juli om 11 uur start het aperitiefconcert van Brian Desmit. Vanaf 16 uur kom The Blik Dooze Band (Roeselare) er de sfeer in brengen en vanaf 21 uur mag de Ardooise DJ Dennis Cartier, die tot erg ver buiten de gemeentegrenzen naam en faam geniet, het orgelpunt plaatsen.

(JM/WVS)

De Groene Dreve, Stationsstraat 55. Toegang is gratis.