Jeugdhuis De Tunne opent terras op tijdelijke locatie in Izegem

V.l.n.r. Lander Albrecht, Alexander Soenens en Arton Verhaeghe van jeugdhuis De Tunne. (foto Frank)© Frank Meurisse
V.l.n.r. Lander Albrecht, Alexander Soenens en Arton Verhaeghe van jeugdhuis De Tunne. (foto Frank)© Frank Meurisse
Redactie KW

Izegem Jeugdhuis De Tunne kan weer verder. Na de zware brand begin dit jaar wordt een doorstart genomen op een tijdelijke locatie in de Vlietmanstraat, meer bepaald in café l’Abattoir. “De coronaperiode laat ons toe zachtjes opnieuw te beginnen”, zegt voorzitter Alexander Soenens.

“Mits enkele aanpassingen kunnen we hier onze werking verderzetten”, zegt Alexander Soenens terwijl hij samen met Arton Verhaeghe en Lander Albrecht symbolisch een stoel plaatst op het terras van het gewezen café l’Abattoir in de Vlietmanstraat. Het wordt de stek voor jeugdhuis De Tunne voor toch wel een flinke poos. Begin dit jaar ging hun vertrouwde jeugdhuis in de Krekelstraat na brandstichting in vlammen op. “Uiteraard hopen we ooit naar daar terug te keren, maar het hoe en wanneer hebben wij zelf niet in handen. We focussen nu op het verderzetten van onze jeugdhuiswerking en zullen van hieruit wel de zaken opvolgen.”

Op de gevel prijkt nog altijd l’Abattoir. Het is de bedoeling dat daar straks de naam ‘De Tunne’ op komt, maar het opschrift is nog niet klaar. Niettemin worden daar op zaterdag 8 mei om 16 uur de stoelen buitengezet, om ze om 22 uur terug binnen te nemen. “Letterlijk”, gaat Alexander verder. “Anders dan in de Krekelstraat beschikken we hier niet over een binnenkoer van die afmetingen dat we er een terras op kunnen neerpoten en laten staan. Het terras wordt hier voor de deur opgetrokken, tot op anderhalve meter van de straat. Er zal plaats zijn voor 30 mensen.”

Heel veel werk aan het cafégedeelte van het pand is er niet. Het had de voorbije jaren ook al die functie. “Maar een jeugdhuis is veel meer dan enkel het bargedeelte. We zijn actief bezig met kijken hoe we alles hier ingericht krijgen. We hebben ook al wat spullen verhuisd van de loods op de jeugdsite in de Krekelstraat. De coronaperiode speelt in ons voordeel om alles rustig te verwezenlijken.”

Oplossing

Schier onmiddellijk na de brand werd gezegd dat het jeugdhuis op een tijdelijke locatie zou kunnen openen in afwachting van een oplossing voor het uitgebrande gebouw. “En dit is ook gelukt”, aldus een tevreden Alexander. “Samen met de stad werd uitgekeken naar een leegstaand café. L’Abattoir is ok voor ons, er waren immers ook zaken die geen terras hadden…”

De Tunne wil de jeugdhuiswerking klaar hebben tegen dat de coronamaatregelen ook dat weer toelaten. “Ook hierover hebben we al gebrainstormd. Dit café was immers voor een ander publiek bestemd dan wat nu de doelgroep is. Het tooggedeelte als je binnenkomt blijft. Daarna is er nog een middenruimte en ook achteraan is plaats. We zullen de geluidsinstallatie naar achter toe installeren, kwestie van geen overlast voor de buren te berokkenen. We willen een goede verstandhouding behouden.”

Die geluidsinstallatie is gloednieuw. Ze werd samen met nog wat andere spullen aangekocht met de opbrengst van de crowdfundingactie die onmiddellijk na de brand werd opgezet. “Ik vrees dat er uit de vorige geluidsinstallatie niet veel klank meer zou gekomen zijn. Ze heeft de brand niet overleefd…”

Zaterdag worden de stoelen om 16 uur buitengezet. Bedoeling is elke vrijdag en zaterdag De Tunne te openen. “Groot verschil met voor de coronaperiode is dat de jongeren door de maatregelen hun drankje niet aan de toog mogen afhalen, maar bediend moeten worden. Daarom moeten we nu drie in plaats van twee vrijwilligers inschakelen, maar ook dat zullen we wel geregeld krijgen”, besluit Alexander Soenens. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier