Izegemse oud-cafébaas lanceert eigen bier: “Punaise is een lekkere doordrinker”

Luc Savels is de geestelijke vader van de Punaise Juicy Blond. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Izegem is een nieuw biertje rijker. Luc Savels, voormalig cafébaas van Den Bockor in Ingelmunster, creëerde in samenwerking met de Stasegemse brouwerij De Meester de Punaise Juicy Blond. “En een tweede bier zit al in de pijplijn”, zegt hij.

Luc Savels (50) is momenteel aan de slag als binnenvaartbegeleider bij verschillende sluizen langs de Leie op West-Vlaams grondgebied, maar de bierwereld is uitgegroeid tot zijn grote passie. Van 2010 tot 2016 stond hij – samen met zijn partner Dorine Vanneste (49), met wie hij in Emelgem woont – achter de toog van café Den Bockor in Ingelmunster, daarna was hij vertegenwoordiger voor Brouwerij De Ranke en Triporteur.

“De liefde voor bier zit diep in mij geworteld”, glimlacht Luc. “Tijdens de eerste lockdown heb ik met mijn schoonzoon Bjorn Willaert (41) een concept uitgewerkt om kleinere brouwerijen te ondersteunen. Zij konden hun biertjes toen moeilijker aan de man brengen en met onze Beerbox wilden we daar een antwoord op bieden. Het concept loopt ondertussen als een trein en biedt bierfanaten een staalkaart aan van al het lekkers dat onze vele kleinere West-Vlaamse brouwerijen in huis hebben.”

Doordrinker

Dankzij Beerbox leerde Luc Dirk De Meester van de gelijknamige Harelbeekse brouwerij kennen. “Tussen pot en pint liet ik vallen dat ik graag ooit een eigen bier wilde brouwen en op de markt brengen. Mijn jongensdroom was om zelf een brouwerij uit de grond te stampen, maar die ambitie heb ik laten varen”, knipoogt hij. “Maar een eigen bier, dat moest er toch nog van komen.”

In september lanceren we al een tweede Punaise-bier. Dit smaakt sowieso naar meer

Luc en Dirk werkten samen een recept uit en brouwden net voor de start van de zomervakantie de eerste batch van Punaise Juicy Blond. “Goed voor 120 kratjes van 24 flessen”, duidt hij. “Het is een vlotte doordrinker met amper 5,5 procent alcoholvolume en veel fruitige en hoppige toetsen. Erg toegankelijk en tegelijk weerspiegelt het perfect mijn voorkeur.”

Elektrisch geleverd

De blondine, met een wel erg in het oog springend etiket, is sinds begin deze maand op de markt en de verkoop loopt goed, zegt Luc. “Via Prik & Tik Veurne heb ik een grote verdeler voor de volledige westkust, maar ook bij mij kunnen nog pakketjes gekocht worden. Die lever ik in heel West-Vlaanderen aan huis met onze volledig elektrische Fiat 500. We denken dus ook aan het milieu.”

“Een tweede bier zit trouwens in de pijplijn: dat hopen we in september te kunnen lanceren. We hebben een Irish Red gebrouwen en er zijn ook plannen om op termijn een tripel of bruine variant ter wereld te laten komen. Dit avontuur smaakt sowieso naar meer.”

Een doosje met 12 flesjes kost 22 euro, een krat met 24 flesjes heb je voor 40 euro. Bestellen kan via mailto:info@beerbox.be of de Punaise Bier-Facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier