Ieperse stadsbrouwerij Kazematten en gitarist metalband lanceren nieuw bier ‘Epica’

© (Foto TP)
Redactie KW

Een Epica uit Ieper moet hét “werkmanspintje” worden onder de wereldwijde fans van de gelijknamige metalband van gitarist Isaac Delahaye (39) uit Ieper. Het nieuwe bier wordt gebrouwen door de Ieperse stadsbrouwerij Kazematten.

‘Dag Isaac, kan ik je volgende week eens bellen? Heb vraag ifv mijn werk’ Via dit Instagramberichtje op 27 maart 2020 contacteerde Pieter Verdonck, ‘marketing man’ van de Ieperse stadsbrouwerij Kazematten, zijn jeugdvriend Isaac Delahaye, ‘metal man’ bij de Nederlandse band Epica. Het idee: de ontwikkeling van een nieuw bier.

Anderhalf jaar en een coronacrisis later: het eindproduct. Beide mannen stelden woensdag het brouwsel voor onder de vestingen van hun stad. “Heel cool dat dit gelukt is”, glundert Pieter. “Mijn berichtje naar Isaac dateert van het begin van de eerste lockdown. Ik had een creatieve bui en ging aan de slag met dit idee onder het motto never waste a good crisis.”

“Zonder corona touren wij de wereld rond”, vervolgt Isaac, die een bekende Ieperling werd als gitarist van de symfonische metalband Epica. “Toen Pieter zijn idee voorstelde, was er van optredens voor onbepaalde duur geen sprake. Ik had direct het volste vertrouwen in een lekker eindresultaat, want de juiste ingrediënten waren er al: oude kennissen, Ieper, bier en metal.”

Het bier werd genoemd naar de band, waar Isaac sinds 2008 deel van uitmaakt. Het is voorlopig enkel verkrijgbaar in blik met de afbeelding van zangeres Simone Simons. “Een werkmanspintje, zoals we in Ieper zeggen”, lacht Isaac. “En een dat makkelijk wegdrinkt, vandaar meteen in halve liters. Dat is ook op maat van onze fans: een heerlijke verfrissing na lange werkdag, of tussen moshpits en headbangen door. Onze muziek is wel meer dan beenharde metal. Er zijn ook symfonische ingrediënten met koor en orkest.”

Na acht albums heeft Epica een brede fanbasis opgebouwd. “De band heeft meer dan twee miljoen volgers op Facebook en doet opredens in meer dan zestig landen op alle continenten”, aldus Pieter. “Rock- en metalbands als AC/DC en Metallica hebben ook al een eigen bier. Het is de bedoeling dat ons bier verkocht wordt via de webshop van Epica en op locaties, waar ze van plan zijn om op te treden. Zo kunnen wij ons in nieuwe landen profileren als Ieperse stadsbrouwerij.”

De samenwerking leverde al resultaat op met een nieuwe importeur in… Paraguay. “Ja, wij treden ook op in Zuid-Amerika”, vertelt Isaac. “Na mijn studies in Ieper vertoefde ik vaak in het buitenland, voor de muziek én de liefde. Vier jaar geleden heb ik Ieper officieel verlaten. Momenteel woon ik in Limburg, maar ik kom nog graag terug naar mijn mooie geboortestad.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier