Hotel-restaurant De Vrede breidt terras uit: “En nu hopelijk mooi weer”

Alexander Vanoverschelde kijkt er naar uit klanten te mogen ontvangen op zijn uitgebreid terras.© (Foto ACK)
Alexander Vanoverschelde kijkt er naar uit klanten te mogen ontvangen op zijn uitgebreid terras.© (Foto ACK)
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Alexander Vanoverschelde (26) zaakvoerder van hotel-restaurant De Vrede op de Grote Markt 35 in Diksmuide is één van de horeca-uitbaters die zijn terras uitbreidt. “Door die uitbreiding zullen hier ongeveer evenveel couverts kunnen aangeboden worden als voordien.”

Alexander nam in 2016 de zaak over van zijn ouders. “Ik heb dan het restaurant volledig vernieuwd. De afgelopen periode mocht het hotel wel open maar met ontbijt op de kamer. Waar we anders heel wat groepen hebben, bleven die nu weg. Verder zijn er vaak mensen die hier beroepshalve een paar nachten blijven, omdat ze ergens in Diksmuide moeten zijn maar doordat heel wat fabrieken gesloten zijn, vielen die ook weg. Voorlopig stuur ik iedereen door naar de zaak van mijn zus, het PAX-hotel”, vertelt Alexander. “Het restaurantgedeelte is een ramp! Doordat ik meer een bistro ben voor een breed publiek, heb ik geen takeaway gedaan, ik liet dit liever over aan de andere restaurants.”

“Op 8 juni vorig jaar mochten we na enkele maanden lockdown weer open en het was meteen volle bak. We hebben een druk seizoen gedraaid, wel veel minder dan andere jaren maar dankzij de inspanningen van stad en dienst toerisme en evenementen die heel wat organiseerden, viel het al bij al wel mee. Er waren ook subsidies maar die volstonden niet om de zaak te laten draaien. Alle vaste kosten lopen door en die zijn niet van de poes. Het moment dat je moet beginnen je spaarboek te gebruiken, is best wel onaangenaam.”

De zaak heeft binnenin voldoende ruimte om mensen op veilige afstand te plaatsen maar dat mag nog niet. “Ik vind het heel jammer dat alles op het terras moet want we kunnen klanten gemakkelijk binnen een plaats geven op ruim anderhalve meter van elkaar. Normaal kunnen er op het terras 65 personen plaatsnemen, nu zullen dat er maar een 30-tal zijn. Daarom diende ik de aanvraag in om het terras uit te breiden”, aldus Alexander. “Dat gebeurt aan de zijkant, voor de B&B van mijn ouders: B&B ’t Withuis. Door die uitbreiding zullen hier ongeveer evenveel couverts kunnen aangeboden worden als voordien. Het terras voor de zaak is overdekt maar in de uitbreiding zullen mensen onder parasols zitten. Hopelijk wordt het echt terrasjesweer. Onze kaart wordt iets ingekort maar de gerechten zullen dan ook supervers zijn. Waarschijnlijk zal ik ook de hulp van een jobstudent moeten inroepen om te helpen.”

Alle voorgeschreven maatregelen zullen in acht genomen worden. “Gelukkig heb ik een goed cliënteel dat zich uitstekend aan de regels houdt. Zelf zullen wij ook telkens tafels en stoelen ontsmetten en alle regels volgen. Na de eerste lockdown zagen we dat de klanten terugkwamen dus ik denk dat het nu ook wel zo zal zijn. Ik sta vol enthousiasme klaar om hen te ontvangen!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.