Horeca-uitbaters zitten met de handen in het haar: “Zomerseizoen draait stilaan op volle toeren, maar we vinden geen personeel”

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Bij de start van de zomervakantie lanceren de provincie West-Vlaanderen en de POM een nieuwe campagne die mensen warm moet maken voor een job in de kusthoreca. “Voor veel horecazaken aan de kust nog steeds een nijpend probleem”, klinkt het.

De zomervakantie is al een week ver, maar aan de kust zijn heel wat horeca-uitbaters nog altijd op zoek naar extra personeel. Om de sector een duwtje in de rug te geven en mensen warm te maken voor een job in de kusthoreca, lanceren de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en de provincie samen de campagne Hoera, horeca aan zee.

12% van alle vacatures

“Met deze campagne willen we de lokale horecasector ondersteunen in zijn zoektocht, want dat is broodnodig. In de regio’s Oostende-Westhoek en Brugge waren er eind mei alleen al 689 openstaande vacatures bij de VDAB. Dat is bijna 12% van alle vacatures in die regio”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van de POM en gedeputeerde voor Economie en Streekontwikkeling.

Volgens Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen valt dat deels toe te schrijven aan de coronacrisis. “Tijdens de sluiting van de horeca zijn heel wat medewerkers noodgedwongen op zoek gegaan naar ander werk, en een deel daarvan is niet teruggekeerd. Daardoor zitten heel wat horeca-uitbaters bij de start van het hoogseizoen met de handen in het haar.”

Oproep op Facebook

Philip Janssoone (50) van Bistro Botenga in Blankenberge kan ervan meespreken. “Ik heb al een paar keer een oproep gezet op Facebook, maar daar is nog nooit zó weinig respons op gekomen. Vooral mensen met ervaring zijn moeilijk te vinden”, zegt hij.

Voor augustus zoekt hij nog dringend vier jobstudenten. “Maar ik ben er niet gerust op: wat als we binnen drie weken nog altijd niemand hebben? Andere jaren moeten we jobstudenten weigeren, nu vinden we níemand. Ik lig daar wakker van, zeker nu het zomerseizoen stilaan op volle toeren begint te draaien.”

Weekendwerk

Nochtans is in de horeca werken volgens Philip geen onaantrekkelijke job. “De verloning is navenant, en ook de uren zijn lang niet slecht. Al schrikt het weekendwerk de jeugd wel af. Dan gaan ze liever uit. Zeker na de moeilijke coronaperiode. Een job in een strandbar, letterlijk met de voeten in het zand, is dan misschien nog net iets aantrekkelijker.”

Ook David Maes (50) van Chalet Leopold ondervindt het probleem. “Wij hebben het personeelstekort wel deels kunnen opvangen met jobstudenten, maar goeie vaste werknemers vinden is een hele uitdaging. En áls je al het geluk hebt dat ze bij de VDAB iemand voor je hebben, gebeurt het dat ze hun kat sturen.”

Veel concurrentie

Volgens David is dat al jaren een probleem. “Er is de afgelopen jaren veel concurrentie uit andere sectoren bijgekomen. Veel jobstudenten zitten nu aan de kassa in de Colruyt. Dus ja, je moet het totaalplaatje zien, al zal corona er inderdaad ook wel voor iets tussen zitten. Veel horecawerknemers hebben tijdens de lockdown geproefd van een andere job, waarbij ze in de weekends thuis waren.”

“Weekend- en avondwerk in de horeca beter belonen kan een oplossing zijn”, suggereert Katrien Vergote van de Venitien op de Blankenbergse zeedijk. “Het is aan de overheid om daar iets aan te doen.”

Tal van troeven

Voor hun campagne gaan de provincie en de POM ook in zee met de kustgemeenten. “Zo richten we ons tot de hele kustregio, en mikken we specifiek op mensen die een leuke job zoeken. Want de kusthoreca heeft tal van troeven voor zijn werknemers: gezonde zeelucht, contact met veel mensen, veel afwisseling. En zon, zee en strand zijn nooit ver weg”, aldus Jean de Bethune.

Daphné Dumery, burgemeester van Blankenberge, hoopt dat de campagne mensen kan overtuigen. “De Blankenbergse horecazaken vormen het kloppend hart van onze badstad. Nu ze eindelijk weer op volle toeren mogen draaien, ondersteunen we hen graag”, zegt ze.

Ook andere organisaties namen al initiatief om de horeca te ondersteunen. “Op vraag van het gemeentebestuur van Knokke-Heist hebben we onlangs een spoedcursus zaalmedewerker uitgerold”, zegt Jürgen Nijs, vormingsconsulent bij Horeca Forma.

“In één dag worden cursisten klaargestoomd.” Ook de VDAB werkt volop aan een actieplan. Op horecajobsaanzee.be worden de troeven van een job in de kusthoreca uitgebreid in de kijker gezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier