Horeca opent terrassen en krijgt steun van gemeente

Caffien van Fien Pollie opent binnenkort met aangepaste uren en menu.© FODI
Caffien van Fien Pollie opent binnenkort met aangepaste uren en menu.© FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

De meeste caféuitbaters die we contacteerden in Ingelmunster openen hun terras op zaterdag 8 mei. De gemeente steunt op twee verschillende manieren.

Schepen Katrien Vandecasteele liet weten dat de gemeente – net zoals in 2020 – ook dit jaar geen terrastaks zal aanrekenen. “Daarnaast heb je ook de tijdelijke terrassen of de uitbreiding voor de inname van openbaar terrein die we aan de mensen van de horeca toestaan, zowel in het centrum als aan het station. Deze tijdelijke ruimte wordt gerealiseerd door aan iedere horecazaak bloembakken te leveren om die af te bakenen. Die bloembakken zijn voorzien van worteldoek, maar ook van reflectoren voor de veiligheid. De bloemetjes zullen zorgen voor extra beleving zowel in het centrum als aan het station”, zegt de schepen.

“De technische dienst zal de bloembakken maken en leveren aan alle horecazaken die een tijdelijke ruimte innemen. De veiligheid is ook belangrijk en daarom wordt er aan het station, in functie van de tijdelijke terrassen, opnieuw zone 30 ingevoerd. Als schepen van Economie, maar ook als schepen van Sociale Zaken is er een grote bekommernis voor alle mensen die op de een of andere manier hun inkomen genereren uit de horeca. Naast het wegvallen van de terrastaks, uitbreiding van de terrassen zullen de bloembakken vrolijkheid, schoonheid in Ingelmunster brengen. En uit de grond van mijn hart, wens ik de horeca alle succes met de heropening.”

“Aangepaste openingsuren”

Tijdens onze rondvraag vernamen we dat de meeste caféuitbaters hun zaak zullen openen. Fien Pollie van Caffien in de Stationsstraat is een van hen. “Wel met aangepaste openingsuren en een aangepast menu”, zegt ze. “Op het terras vooraan heb ik 24 coronaproof zitplaatsen (eventueel nog meer als dat mag van de gemeente), in onze gezellige tuin hebben we nog eens zes tafels waar telkens vier personen aan kunnen plaatsnemen.” Aan café Den Hert in de Gravinnestraat zal je ook op het terras kunnen zitten. Er kunnen zeven tafels staan, maar dat kan uitbreiden naar tien tafels. Het café zal niet om 8, maar wel om 9 uur de deuren openen. Nele en Bart van Bockor-Gravenhof in de Bruggestraat kijken volop uit naar de heropening van de terrassen, met of zonder eventuele steun vanuit de overheid. “We verlangen hiervoor al veel te lang”, zeggen ze. “Wij zullen met de glimlach ons terras terug openen op 8 mei en hopen op redelijke maatregelen om een aangenaam cafébezoek te kunnen garanderen, bijvoorbeeld beperking naar aantal personen per tafel, mondmaskers, handgel,… Wij beschikken standaard over ons terras voor de deur met 50 stoelen en wachten eventuele mogelijkheden voor uitbreiding vanuit de gemeente nog af.”

Gezelligheid troef

Chris Reilhof van De Wante in de Gentstraat opent ook zijn zaak. “Voor ons café kunnen we zeker 80 à 100 mensen plaatsen aan tafeltjes van telkens vier personen met de nodige afstand er tussen. Indien nodig, kan ik het terras zelf nog uitbreiden op de parking”, zegt Chris. Fay van café ‘t Excuus op het Stationsplein zal ook openen. Achter het café is er een terras waar het cliënteel kan plaatsnemen. Ze hoopt ook voor het café opnieuw beschikbare ruimte te krijgen van de gemeente.

De ‘buren’ van Reivan’s Gezelligheid op het Stationsplein zullen eveneens de deuren openen, indien ze voor het café weer parkeerplaatsen van de gemeente mogen innemen om een gezellig terras neer te zetten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.