Horeca op Oostendse zeedijk reageert maar matig positief op nakende heropstart: “Alles zal afhangen van het weer”

Maxim Mary en Pia Goudesone van Le Chevalier©Kurt Desplenter Foto Kurt
Maxim Mary en Pia Goudesone van Le Chevalier©Kurt Desplenter Foto Kurt
Philippe Verhaest

Binnen exact twee weken mogen de vele horecazaken hun terrassen opnieuw in gebruik nemen, maar op de zeedijk van Oostende wordt eerder afwachtend gereageerd. “In de regen zullen maar weinig mensen van een vispannetje komen genieten.”

Gisteren nog riep de NMBS op om dit weekend niet per trein naar de kust af te zakken en die vraag viel duidelijk niet in dovemansoren. In het station van Oostende spuwden de middagtreinen vanuit Antwerpen en Brussel allesbehalve busladingen dagjesmensen, waardoor het op de zeedijk allesbehalve druk was.

Heel wat mensen zochten er een plekje in de zon om hun afhaalijsje, drankje of bakje friet te verorberen, maar ook aan dat stilaan vertrouwde beeld komt straks een einde. Zaterdag 8 mei mogen de horecazaken hun terrassen opnieuw uitstallen, al zal lang niet elke brasserie, tearoom of restaurant langs het Oostendse strookje Noordzeekust dat doen, zo blijkt.

Denken ze in Brussel nu echt dat de terrassen vol zullen zitten als het pijpenstelen regent of er hier een strakke wind staat? – Maxim Mary, restaurant Chevalier

Maxim Mary (29), die samen met zijn familie sinds 2017 het restaurant Le Chevalier runt, is niet van plan om binnen twee weken te openen. “Eerlijk? We zijn allesbehalve tevreden met het kader dat de federale regering ons voorlegt”, geeft hij toe. “Wij kunnen voor onze zaak amper twee tafeltjes van vier personen plaatsen. De stad geeft wel toestemming om nog vier meter op de zeedijk zelf in te richten, maar ook daar redden we het niet mee. Begrijp me niet verkeerd: alle waardering voor die geste, maar in ons geval haalt die maar weinig uit. Pas vanaf 14, 15 uur ligt de zeedijk volop in de zon, ik vrees dat we dan niet veel klanten meer zullen zien. En alles zal ook afhangen van het weer. Denken ze in Brussel nu echt dat de terrassen vol zullen zitten als het pijpenstelen regent of er hier een strakke wind staat?”

 ©Kurt Desplenter Foto Kurt
©Kurt Desplenter Foto Kurt

Daarom wacht Maxim nog liever even af. “We kunnen enkel hopen dat het vaccinatieplan steeds sneller zal lopen én dat de vaccins ook aanslaan. Ik hou mijn hart vast voor wat die nieuwe Indische variant allemaal kan aanrichten. Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk ook bínnen aan de slag en krijgen we de kans om op dezelfde manier als vorige zomer te werken. Dat gaf ons wat ademruimte, maar het is nu al duidelijk dat 2021, net als 2020, allesbehalve een evident jaar zal worden.”

Dagen aftellen

Eenzelfde geluid valt te horen bij Ronny Zonnekein (59) van het restaurant St. Malo, al sinds 1992 een vaste waarde in de schaduw van het Casino Kursaal en sinds 2004 louter nog restaurant. “Openen op 8 mei?”, herhaalt hij onze vraag. “Daar denk ik hoegenaamd niet aan. Mijn terras is, net als bij de buren van Chevalier, te klein en in de schaduw op de zeedijk zullen mensen niet willen tafelen.”

Ronny Zonnekein van restaurant St. Malo.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Ronny Zonnekein van restaurant St. Malo.©Kurt Desplenter Foto Kurt

“Ik had liever gezien dat de regering de hele horecasector nog een maandje langer geduld liet oefenen, om dan meteen zowel binnen als buiten van start te kunnen gaan. Binnen twee weken openen, dat zou echt niet rendabel zijn. Ondertussen blijf ik me op take away focussen, maar ik tel wel de dagen af tot ik hier opnieuw klanten in de watten kan leggen. Al moet dat op een goeie manier kunnen gebeuren, dat is nu het geval niet.”

Water aan de lippen

Patrick Claes (60) verhuisde in januari zijn zaak Den Oude Lepel van Blankenberge naar Oostende, maar veel plezier beleefde de man daar nog niet aan. “Ik ben al veertig jaar actief in de horeca, maar het voorbije jaar tartte alle verbeelding”, zucht hij. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ondertussen zijn we zeven maanden gesloten en staat het water ons, net als bij heel wat andere horecazaken, aan de lippen. Afhaal helpt, maar daar redden we het niet mee.”

Patrick Claes van Den Oude Lepel.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Patrick Claes van Den Oude Lepel.©Kurt Desplenter Foto Kurt

“Op de koop toe wordt voor onze deur momenteel de straat heraangelegd, dus veel terrasmogelijkheden hebben we niet. Toch zullen we straks opnieuw de deuren openen. Veel andere keuze hebben we niet, willen we er nog iets van maken. Ik duim voor zonovergoten weekends en een topzomer, want in de regen zullen maar weinig mensen van een vispannetje op het terras komen genieten.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten