Hitte heeft gevolgen voor het dagelijkse leven: dierenparken sluiten, geen evenementen en aangepaste openingsuren

Het pop-up Dadipark in Dadizele blijft vandaag gesloten. © Jan Stragier
Camille Jonckheere

Het is vandaag code rood voor de hitte in West-Vlaanderen. De temperatuur zal tegen de 40 graden oplopen. Daarom hebben verschillende zaakvoerders in West-Vlaanderen beslist om vandaag dicht te blijven of vroeger te sluiten. Het vaccinatiecentrum van Veurne sluit ook twee uren vroeger dan gepland en in Bredene wordt een sportevenement afgelast.

De temperaturen beginnen vlug op te lopen en het wordt vandaag bloedheet in onze provincie. Daarom hebben het pop-uppark van Dadizele en het Kakelend kippenmuseum in Keiem beslist om vandaag dicht te blijven. “We zullen onze handen al vol hebben om onze dieren de nodige afkoeling te bieden. We willen vandaag de extra stress voor de dieren van de bezoekers vermijden en zullen daarom uitzonderlijk niet openen”, laten ze weten via sociale media.

Aangepast openingsuren in horeca

Verschillende horecazaken beslissen om vandaag met de hitte hun openingsuren aan te passen. Op het terras van brasserie Sea Star Sailor’s Bar in Nieuwpoort is er normaal plaats voor 300 personen. “Twee jaar geleden was het ook heel even zo warm als nu en dan hebben we gemerkt dat mensen elders verfrissing gaan zoeken. Toen zijn we wel de hele tijd opengebleven, want we dachten dat er ‘s avonds nog mensen zouden langskomen. Maar dat was niet het geval. Daarom sluiten we vandaag de deuren al vanaf 15 uur”, vertelt uitbaatster Laurie Lasat.

“We doen het natuurlijk ook voor het personeel. Want het is voor hen ondragelijk om met zo’n hoge temperaturen te sleuren met plateaus en borden. Normaal blijven we open tot ‘s avonds laat. Vorige week was een topper en zat het hier nog vol tot 1 uur door de avondmarkt. Maar vandaag is het gewoon veel te warm.”

“Met zo’n hitte blijven de mensen binnen en is het niet rendabel om open te blijven”

Bistro ‘t Oud Gemeentehuis in Varsenare doet het omgekeerde en zal juist vanavond pas openen. “We hebben een groot overdekt terras, waar de mensen kunnen afkoelen. Er waren ook al verschillende reservaties voor 60 personen gemaakt. We kunnen de mensen nu nog moeilijk afbellen. Er wordt ook veel personeel ingezet, zodat we voldoende ruimte hebben. We hebben ook enkele koele zaaltjes en ruimtes, waar het personeel dan in rust kan afkoelen. Deze middag op het warmste moment blijven we wel gesloten.”

Vaccinatiecentrum ook gesloten

Het vaccinatiecentrum in Veurne sluit vandaag twee uur vroeger dan voorzien
Het vaccinatiecentrum in Veurne sluit vandaag twee uur vroeger dan voorzien © José Tyteca José Tyteca

Normaal gezien zou er vandaag in het vaccinatiecentrum van Veurne gevaccineerd worden tot 13 uur. Maar door de voorspelde hitte, sluiten ze hun deuren al twee uur vroeger. De personen, die tussen 11 en 13 uur nog een afspraak hadden staan, werden telefonisch op de hoogte gebracht. Het volgende prikmoment in Veurne is in gepland op 17 augustus.

Evenementen geschrapt

In Bredene heeft het stadsbestuur met het uitzonderlijk warme weer de beslissing gemaakt om een van hun evenementen, namelijk het frisbee-tornooi af te gelasten. “Dat zou normaal plaatsvinden tussen 14 en 16.30 uur. Maar net dan zullen de temperaturen gevaarlijke maxima bereiken. Het wordt dan ook aangeraden om op dat moment in de schaduw of binnen te blijven. We schrappen het tornooi vandaag. Maar er staat een volgend tornooi gepland op 9 augustus”, vertelt schepen van Toerisme, Alain Lynneel (Vooruit).

Ook het vuurwerk voor de nationale feestdag van donderdagavond in Bredene wordt geschrapt wegens te groot brandgevaar in de duinen door de droogte van de afgelopen weken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.