Historisch pand krijgt met De Frietpost nieuwe bestemming

Sies Baert, hier met zijn vriendin Pharaïlde Jansseune, opende deze week de deuren van de Frietpost.©Wouter Meeus WME
Sies Baert, hier met zijn vriendin Pharaïlde Jansseune, opende deze week de deuren van de Frietpost.©Wouter Meeus WME
Redactie KW

Tielt is sinds deze week een frituur rijker. In de Beernegemstraat, rechtover de postgebouwen, is De Frietpost terug te vinden. Zaakvoerder Sies Baert (22) is in de wolken. “Met dit avontuur gaat een kinderdroom in vervulling”, zegt hij.

Sies Baert wou al van kinds af iets doen in horecasector, zegt hij. “Mijn ouders stelden wel één voorwaarde. Ik moest eerst mijn diploma behalen. Dat heb ik ook gedaan, want ik studeerde af als bachelor facility management.

“Sinds 2020 was ik, samen met mijn goeie vriend Robin Bossuyt, gerant van De Keet. Maar door het coronavirus is ons café al een tijdje dicht en ontbreekt het ons ook aan perspectief. Daarom besloot ik een kinderdroom waar te maken. Ik wilde al lang een eigen frituur runnen en vorige zomer werden die plannen steeds concreter. Ook de feestzaal De Post was volledig gesloten en aangezien er nog aanpassingen moesten gebeuren aan de faciliteiten van de keuken van de feestzaal, besloot ik mijn frituur daar te vestigen.”

De nabijheid van de feestzaal geeft wel mogelijkheden voor De Frietpost. “Dat klopt, maar in het begin wil ik mij toch wel focussen op de basis. Daarna kan het gamma zeker uitgebreid worden en kunnen we de frituur en feestzaal combineren voor bedrijfsfeesten, babyborrels…”

Heemkundige kring ingeschakeld

De naam spreekt voor zich, maar Sies Baert deed ook navraag bij de Roede van Tielt. “Het was eigenlijk een vrij evidente keuze. De feestzaal heet De Post en de frituur bevindt zich eigenlijk vlak voor het sorteercentrum van Bpost. Maar ik schakelde de heemkundige kring wel in om inspiratie op te doen. Zij stelden enkele namen voor, waaronder een paar die ‘post’ bevatten. Dat versterkte mijn keuze om voluit voor De Frietpost te gaan.”

Het pand draagt alvast een hele geschiedenis met zich mee. “Daar ben ik me ook helemaal van bewust”, zegt Sies. De Roede van Tielt bezorgde me al een pak extra informatie. Dit was nog een textielfabriek en drankencentrale, maar ook een biljartzaak. In 2018 werd de feestzaal dan boven de doopvont gehouden. Ik vind het wel leuk dat deze plek een verhaal te vertellen heeft.”

Vers getapt pintje

Sies Baert ruilt de tapkraan voor de frietketels, al klopt dat niet helemaal. “In mijn frituur heb ik twee tapkranen geplaatst om mijn klanten een vers getapt pintje te kunnen serveren terwijl ze op hun bestelling wachten”, glimlacht hij. “Al zal het bier pas stromen wanneer de horecasector weer de deuren volledig kan openen.”

Het ondernemen zit in het bloed. “De feestzaal is deel van onze familie en het idee voor de frituur kwam van mij. Al hebben we natuurlijk intensief overlegd en dat leverde een pak leuke ideeën op. Bij elkaar inspiratie opdoen en luisteren naar het advies van onze ouders, is leuk en leerrijk.” (KM)

De Frietpost is elke dag, behalve op dinsdag, open van 11.30 tot 13.30 uur en van 17.30 tot 20 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier