Het doek valt over culinair festival Kookeet in Brugge

De jongste editie van Kookeet lokte amper 5.000 culinaire liefhebbers. Bijgevolg stopt Brugge met dit gastronomisch evenement. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Na tien edities valt het doek over het Brugs culinair festival Kookeet. De laatste editie trok minder bezoekers dan verwacht. Bijgevolg trekt het stadsbestuur, na overleg met de deelnemende chefs, een streep onder het gastronomisch evenement. Flavourite Bruges moet nu Brugge als gastronomische stad op de kaart blijven zetten.

Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus, legt uit waarom het stadsbestuur de beslissing genomen heeft: “Het uitgangspunt om de Brugse gastronomie na twee bijzonder moeilijke coronajaren opnieuw in de kijker te zetten was ambitieus en de setting van Kookeet 2022 in het Grootseminarie was geslaagd.”

“Het koken stond centraal, de chefs konden mikken op kwaliteit en niet op kwantiteit. We stellen echter vast dat de publieke opkomst ver beneden de verwachting bleef. De energiecrisis en het slechte weer hebben daarbij zeker een rol gespeeld. Het is dan ook duidelijk dat Kookeet in deze formule niet meer mogelijk is voor Brugge Plus en dat de tijd ook rijp is om met iets nieuws uit te pakken om de Brugse gastronomie op de kaart te zetten. En dit past perfect binnen de opdracht Flavourite Bruges. “

Flavourite Bruges

Pablo Annys, schepen van Werk en Ondernemen, verduidelijkt: “Het label Flavourite Bruges bestaat intussen een jaar. Ze profileert Brugge als een stad waar chefs studeren, waar prachtige producten geteeld en gevangen worden en waar de Bourgondische bezoeker zijn gading vindt in een grote variëteit aan kwaliteitsrestaurants. We willen dan ook onder de vlag van Flavourite Bruges het hele jaar door onze gastronomie in de kijker zetten. 2023 belooft dus zeker een lekker jaar te worden.”

Hoe reageren de Brugse topchefs ? Patrick De Vos, die al tien jaar Kookeet mee schraagt, stelt: “We zijn de stad Brugge dankbaar dat ze meer dan tien jaar de Brugse gastronomie heeft ondersteund met Kookeet. Maar we zijn klaar voor een nieuwe formule. We zijn chefs en we experimenteren dus graag in onze keuken en komen dan ook graag met iets nieuws. We kijken uit naar een mooi gastronomisch vervolg onder de vleugels van Flavourite Bruges.”

Reiefeest

Volgens burgemeester Dirk De fauw kan Brugge Plus zich door het schrappen van Kookeet nu focussen op haar kernopdracht: culturele evenementen organiseren in de openbare ruimte en cultuur dichter bij de mensen brengen met gratis evenementen als Uitwijken, Feest in ‘t Park, Cirque Plus, Iedereen Klassiek, het familiefestival Krikrak en het Lichtfeest in Lissewege.

Brugge Plus is momenteel volop bezig met de organisatie van Wintergloed. Achter de schermen werkt deze vzw ook aan het Reiefestival dat er in de zomer van 2023 aankomt….

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier