Hannes heeft grote plannen voor Café De Platse

Bruno (links) zal het café openhouden. Hannes en zijn vriendin Laetitia Mogie zullen ook geregeld aanwezig zijn. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Café De Platse is verkocht. De nieuwe eigenaar, zelfstandig loodgieter Hannes du Gardein (35), kocht het gebouw met bijhorende loodsen, maar plant ook de opening van een nieuw café. “Café De Lussac moet een ontmoetingsplaats worden voor iedereen.”

De 80-jarige Elisabeth ‘Betty’ Tailleu baatte 37 jaar lang café De Platse uit in de dorpskern van Zandvoorde. Ze mag gerust een icoon van Zandvoorde genoemd worden. Het sluiten van De Platse betekende dan ook meteen het einde van de echte bruine kroegen in de Zandvoordse dorpskern. Maar dat is buiten Hannes du Gardein gerekend.

Appartementen

De loodgieter kocht het hele gebouw en heeft grote plannen. “In 2010 nam ik de bestaande firma bakker over”, vertelt Hannes. “We werken in de ruime regio, maar momenteel huur ik een pand waar ik mijn magazijn in heb ondergebracht. Enkele maanden geleden kreeg ik het pand in de gaten. Het leek me een erg interessant pand, zeker omwille van de grote loods. Die is 200 vierkante meter groot en biedt enorme mogelijkheden voor het bedrijf.”

Naast de grote loods telt het gebouw ook nog drie appartementen en het café waar Betty jarenlang haar klanten met veel liefde ontving. “Ik ga uiteraard de appartementen renoveren en verhuren”, legt Hannes uit. “Maar ik heb ook plannen met het café. Dat kwam mee met het gebouw. Ik kon er ook een woongedeelte van maken, maar dat wil ik niet. Ik wil de Zandvoordenaars een deel van hun verdwenen nostalgie teruggeven.”

Geen bruine kroeg

Hannes is zelf van Zandvoorde afkomstig en weet perfect wat er in de wijk speelt. “Ik ben geboren en getogen in Zandvoorde en weet maar al te goed hoe belangrijk Zandvoordenaars het vinden om ergens terecht te kunnen”, weet Hannes. “Ik hoor hier en daar dikwijls van mensen in de wijk dat er nog weinig ontmoetingsruimte is in de wijk. En al zeker niet als café. Over de brug heb je nog café Den Hoek, maar in de dorpskern was Betty de laatste. Het verdwijnen van het laatste café bracht hier heel wat teweeg. Zandvoorde heeft 5.000 inwoners en kan een café gebruiken. Wie ben ik dan om van het café een woongedeelte te maken?”

Hannes wil de Zandvoordenaars opnieuw een leuke ontmoetingsplek geven waar je na de werkdag nog eens kan afzakken. “Het wordt geen typische bruine kroeg zoals het van Betty was”, duidt de loodgieter. “Het wordt een iets modernere stijl, maar toch willen we nog een deel van dat authentieke behouden. We willen vooral dat mensen er zich welkom voelen en er terecht kunnen voor een pintje, een frisdrank, maar ook voor een lekker glas wijn.”

Café De Lussac

Ook de naam zal veranderen. Het wordt niet meer café De Platse, maar café De Lussac. “Op een avond zaten we samen aan tafel met mijn broer. Ik wist al dat het geen bruine kroeg zou worden. We zijn zelf wijndrinkers en mijn broer zei me dat er een wijntje bestaat die ‘Lussac’ heet. De Lussac is ook een streek in Bordeaux. We vonden die naam wel klinken. Ook in het Oostendse dialect heeft ‘Lussac’ – anders geschreven dan – een betekenis. Luusak betekent luiaard. Ideaal dus om na het werk even de luiaard uit te hangen in het café. We hebben er goed over nagedacht.” (lacht)

Hannes hoopt het café nog voor de zomer te openen. Zelf zal hij geregeld aanwezig zijn, maar het zal voornamelijk Bruno Vanbeveren (29) zijn die post zal vatten achter de toog. “Ik werk al even voor Hannes en moet nu en dan aan de nierdialyse”, zegt Bruno. “Dat moet ’s morgens. Dan is het ideaal om vanaf de middag te openen tot ’s avonds. Ik ben zelf iemand die graag tussen de mensen staat en was meteen gewonnen voor het idee. Ik kijk er enorm naar uit om de klanten te ontmoeten”, sluit Bruno Vanbeveren af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier