Hanne en David uit Ruiselede maken groentebrochettes in nieuwe zaak Veggrill

Hanne Martens en David Mestdagh.© KV
Hanne Martens en David Mestdagh.© KV
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

David Mestdagh (27) en Hanne Martens (25), opgegroeid in Ruiselede en Tielt, baten sinds 1 april hun eigen zaak uit: Veggrill. Ze verkopen groentebrochettes voor op de barbecue als vegetarisch alternatief of als vervanger van het typische rauwkostslaatje. “Ze zijn ook lekker in de pan.”

Aan lachanofobie, angst voor groenten, lijden David Mestdagh en Hanne Martens uit Ruiselede zeker niet. Ze kwamen begin april op de proppen met drie groentebrochettes. “Dit is eigenlijk een nieuw product. Het idee ontstond twee jaar geleden tijdens een barbecue met vegetarische vrienden”, zegt David. “We wilden hen eens iets nieuws aanbieden dan altijd maar die notenburger. Ze waren onmiddellijk fan.”

Experimenteren

Door corona had het koppel de tijd om de brochettes qua smaak helemaal op punt te brengen. “We zijn beiden niet impulsief van aard en wilden hiervoor echt onze tijd nemen. En ik kan je verzekeren dat de eerste probeersels echt niet lekker waren”, lacht David Mestdagh.

“Wij zijn zelf geen vegetariërs, maar eten wel heel graag”, lacht Hanne, die zichzelf geen bourgondiër noemt, maar eerder iemand die experimenteert met voedsel. David vult aan: “Ik sta graag in de keuken en volgde een avondopleiding tot kok. Ik heb wel wat horeca-ervaring, maar ben eigenlijk ergotherapeut. Wat we nu doen, is puur in bijberoep.”

Lekker alternatief

Hoewel de groentebrochettes in eerste instantie bedoeld waren voor vegetariërs die eens iets anders wilden op de barbecue, is het concept intussen uitgebreid. “De groentebrochette kan inderdaad dienen als vleesvervanger tijdens een barbecue, maar kan ook perfect gegeten worden in de plaats van de typische rauwkost. Maar ook in de pan zijn ze heel lekker.”

“Ons doelpubliek bestaat vooral uit grote groepen die een barbecue organiseren. Door de coronapandemie is dat nu ook net iets moeilijker”, zegt Hanne. “Toch zijn we aangenaam verrast over de verkoop tot nu toe.”

Zo biedt Frituur Tivoli in Ruiselede hun brochettes aan als vegetarische frituursnack. “We merken veel vraag vanuit de frituren. Blijkbaar stellen ze vast dat meer mensen zoeken naar vegetarische alternatieven.”

Focus op lokaal

Hanne en David kopen hun groenten lokaal en willen dit in de toekomst verder uitbreiden. “Het is de bedoeling dat we nog meer varianten maken en samenwerkingen aangaan met lokale boeren. Ook zijn we lang op zoek geweest naar een duurzame verpakking. Als startende onderneming is dat een lastige zoektocht. Nu hebben we beslist dat klanten zelf hun potjes mogen meebrengen als ze hun bestelling afhalen”, vervolgen Hanne en David.

Momenteel bevat het gamma drie verschillende soorten brochettes in eigen marinade: de Groende, Orande en Carrot³. “Alle drie bevatten ze totaal andere groentes, zoals zoete aardappel en paprika’s, maar ook prei en champignons. Niet onmiddellijk de typische groenten voor op een barbecue, maar wel de groenten die we terugvinden in onze dagelijkse keuken”, klinkt het.

Daarnaast kan de klant ook volledig zelf een brochette samenstellen. “We krijgen vaak te horen dat de Orande het best lijkt op een vleesbrochette, puur qua uitzicht. Maar er komt dus niets van vlees aan te pas”, glimlacht David Mestdagh.

Via www.veggrill.net kan je een bestelling plaatsen. In het weekend wordt er geleverd of kan je zelf afhalen in de Brandstraat 42 in Ruiselede.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.