Gouverneur Decaluwé over rebelse burgemeesters: “Draaiboek voor controles ligt klaar”

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé.© Olaf Verhaeghe
West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De roep van enkele West-Vlaamse burgemeesters om de horecaterrassen toch vroeger dan 8 mei te openen, klinkt daags na het Overlegcomité nog even luid. Vooral Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, geeft aan voet bij stuk te willen houden en vanaf zaterdag 1 mei de terrassen aan zee open te willen. Gouverneur Decaluwé waarschuwt dat federale politiediensten en de inspectie klaarstaat om indien nodig te controleren.

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé had ook liever 1 mei gezien als heropeningsdatum, maar roept als ambtenaar van de federale regering zijn burgemeesters luidkeels op om zich naar de gestelde maatregelen te schikken. “Voorlopig maken ze vooral veel lawaai, we zullen zien wat er effectief van komt. Het is nog lang tot het weekend van 1 mei natuurlijk”, zegt hij.

“Maar de burgemeesters weten perfect wat de gevolgen kunnen en zullen zijn. In theorie kunnen er tuchtprocedures volgen en het draaiboek voor controles, buiten de lokale politie om, ligt klaar. Als zij lokaal effectief een gedoogbeleid voeren, dan zullen de federale politie en de inspectiediensten hun werk doen. En ja, dan dreigt de horecauitbater de dupe te worden. Ik heb gisteren heel lang gebeld met Ward (Vergote, burgemeester van Moorslede, red.) en ik heb wel het gevoel dat iedereen de ernst inziet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.