Gezin realiseert droom van mama Marina in Bourgognehof in Ichtegem

Cedric Couckhuyt, die de dagelijkse leiding heeft, met kok Ruben De Rop.© Foto Coghe
Cedric Couckhuyt, die de dagelijkse leiding heeft, met kok Ruben De Rop.© Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Voor de coronacrisis was het Bourgognehof aan de Westkerkestraat in Ichtegem bekend als tearoom. Het werd in handen genomen door de familie Couckhuyt, van de bekende Kings Koffiebranderij uit Oudenburg. Het was de droom van Marina Vanderjeught, echtgenote van Didier Couckhuyt (58), om de prachtig gerestaureerde site volledig uit te bouwen. Maar zij overleed plotseling in april 2019. Haar man en hun zonen zetten haar dromen nu voort.

“Ons gezin bestaat nog uit Diederik (25), Kyana (24) en Cédric (22)”, vertelt Didier Couckhuyt. “Wijlen mijn echtgenote Marina en ikzelf leerden de zaak hier kennen omdat we er onze koffie mochten leveren. Zij was danig onder de indruk van de prachtig gerenoveerde gebouwen, de tuin en de ligging. Het was haar droom om het zelf uit te baten. Wat we uiteindelijk ook deden. Twee jaar lang hebben we het bij een tearoom gehouden. We hielden het daarbij en gaven er al bij al weinig ruchtbaarheid aan omdat we de zaak geduldig wilden opbouwen. Corona gaf tijd om te herbronnen en nu willen mijn kinderen een stap verder. Ze hebben wat mij betreft carte blanche. Ze hebben de taken verdeeld en het is vooral Cedric die de dagelijkse leiding op zich zal nemen. Mijn andere kinderen zullen hem daarbij helpen.”

Gereputeerde kok

“Mijn oudste zoon Diederik kon kok Ruben De Rop (27) overtuigen om voor ons te komen werken. Hij deed stages in verschillende sterrenzaken, was privékok voor de KBC en was drie jaar in dienst bij de Savarin in Oostende. Hij werd opgeleid in de bekende school in Spermalie en heeft een specialisatiejaar in De Groene Poorte gedaan. Hij werkt met verse producten. Zo staat Ruben erop dat alles vers gemaakt wordt. We hebben hier trouwens ook een eigen bio- en kruidentuin die hij kan gebruiken. We werken ook samen met vzw De Kruiderie in Beernem, en kunnen daar ook terecht voor biologische gekweekte kruiden. Onze producten, vlees of vis, komen uit de korte keten.”

“We doen nog verder met de tearoom omdat we onze trouwe klanten niet willen laten vallen. De tuin is zodanig ingericht dat we jong en oud kunnen bekoren. Zo lopen er enkele neerhofdieren rond, wat dan weer leuk is voor de kinderen. Er is ook een prachtige feest- en evenementenzaal, met een projector die voorzien is van geluidsversterking. Daarmee mikken we op seminaries in combinatie met zakenlunchen.”

“We trekken ook de groene kaart. Zelf rij ik al jaren met een elektrische wagen en ben daar zeer tevreden over. Op termijn moet het hier CO2-neutraal worden, maar dat wordt een verhaal op zich.”

Openingsuren zijn op donderdag van 18 tot 22 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het restaurant open van 12 tot 14.30 uur en van 18 tot 22 uur. De tearoom is dan open van 14.30 tot 17.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.