Gemengde gevoelens bij heropening horecaterrassen in Blankenberge

Chantal en Killian van Café Plaza op de Grote Markt: “Bang afwachten.” (foto WK)
Chantal en Killian van Café Plaza op de Grote Markt: “Bang afwachten.” (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Dat de terrassen vanaf zaterdag weer uitgestald mogen worden, wordt met gemengde reacties onthaald in Blankenberge. Zowel bij Bistro De Perse als bij Café Plaza kijken ze met een dubbel gevoel uit naar de heropening.

Chantal Degraeve en haar zoon Killian Massez van Café Plaza hebben een dubbel gevoel bij de heropening van de terrassen. “Het wordt na al die tijd wel een heuglijk weerzien met onze klanten, maar het is ook een beetje bang afwachten wat het allemaal gaat geven. Met een terras heb je minder overzicht en ik ben bang voor discussies over de regeltjes. Daarnaast is het ook nog maar de vraag of de mensen nog zo vlot de weg zullen vinden naar de cafés. Acht op de tien slaan de pilsprijs op en in tijden van corona zullen er ongetwijfeld wel mensen zijn die de rekening zullen maken”, zegt Chantal.

Takeaway blijft

De voorbije maanden kon je bij Café Plaza op de Grote Markt nog terecht voor takeaway, en dat is volgens Killian een blijver. “Tijdens de eerste lockdown hebben we dat niet gedaan en toen liepen we thuis de muren op. Die takeaway was dus goed voor het moreel, al hadden we daar toch ook een pak minder verdienste van. Ik heb in die periode zelfs een interim gedaan bij Colruyt”, zegt hij.

Eigenlijk hadden Chantal en Killian liever nog een paar weken gewacht om weer open te doen. “Begin juli volledig weer openen was voor velen beter geweest. Nu hangt alles ook af van het weer. Moeten we vaten van 50 liter inslaan, of toch maar beter van 30? En die btw-verlaging is een vergiftigd geschenk, vroeg of laat krijgen we toch de rekening gepresenteerd. Ik heb de voorbije maanden echt diep gezeten en getwijfeld of ik wel wou voortdoen. We zijn nu iets meer dan tien jaar bezig en de zaak heeft altijd goed gedraaid. Maar je breekt rapper iets af dan dat je iets opbouwt. Ik moet aan mijn spaarboek zitten en lig daar wakker van”, zucht Chantal. “En mama is dan nog een voorzichtige onderneemster. Grote investeringen heeft ze allang niet meer gedaan”, zegt Killian.

Begin juli volledig weer openen was voor velen beter geweest

Op hun terrasje staan zes tafeltjes van vier. “De terrassen mogen open vanaf acht uur ’s morgens. Zo missen wij de vroege koffiedrinkers, zeker op marktdagen. En wat is eigenlijk überhaupt het nut van dat openingsuur? De mensen worden nu vooral beknot in hun vrijheid: wij moeten straks weer gendarme spelen en de mensen in onze eigen zaak constant op de vingers tikken. Dat neemt het plezier weg. En daarnaast worden wij zelf ook beknot in het ondernemen, terwijl ik nog altijd niet zwart op wit bewijs gezien heb dat de cafés broeihaarden zijn. Na de verplichte sluiting zijn de coronacijfers er niet op verbeterd.”

“Ook absurd is dat je maar met vier aan een tafeltje mag zitten maar wel met tien mag afspreken in de buitenlucht. We zitten ook niet aan de zonnekant van de Markt, dus zal het met een dikke jas zijn als het zo koud blijft. Alleen in de late namiddag hebben we hier een paar uurtjes zon.”

“We trekken ons op aan de bemoedigende reacties van klanten. Hopelijk vind ik mijn passie snel terug, en hopelijk komt de heropening niet te vroeg want een derde lockdown overleven wij niet. Niet alleen financieel, ook emotioneel kan ik dat niet aan”, besluit Chantal.

Bistro De Perse

Shirley, Kevin en Rudy (De Perse): “Hopelijk zijn de mensen het niet verleerd.” (foto WK)
Shirley, Kevin en Rudy (De Perse): “Hopelijk zijn de mensen het niet verleerd.” (foto WK)

Ook bij Bistro De Perse in de Van Maerlantstraat horen we gemengde reacties. “We zijn er klaar voor. De keuken is volledig vernieuwd, en we zijn van plan om op ons terras meer met tapas te werken. Maar hopelijk hebben de mensen het na al die tijd niet verleerd om op café te gaan. Dat kan een drempel zijn: de mensen zijn het ondertussen gewoon geraakt om thuis hun pintje te drinken. De vraag is ook wat de mensen komend weekend gaan doen. Zondag is het Moederdag. En alles valt of staat met het weer. Ze hadden dus kortom beter nog even gewacht om dan begin juni alles ineens weer open te gooien”, klinkt het.

Op het terras van De Perse kun je straks het EK voetbal volgen op groot scherm. “Maar door het sluitingsuur zullen de mensen dan voor bepaalde wedstrijden de tweede helft thuis moeten gaan bekijken”, klinkt het. (WK)