Gasthof Te Cathem verkocht aan een koppel uit Menen

Marleen Ryckebosch geeft eind juni de fakkel door aan de nieuwe uitbaters maar blijft hen bijstaan.
Marleen Ryckebosch geeft eind juni de fakkel door aan de nieuwe uitbaters maar blijft hen bijstaan.
Redactie KW

De Wervikse Bed & Breakfast Gasthof Te Cathem van Marleen Ryckebosch (60) is verkocht. Eind juni geeft ze de fakkel door aan een koppel uit Menen. Het begon allemaal 24 jaar geleden, met vier kamers. Marleen was destijds in Wervik de allereerste met een B&B.

We mogen fier zijn als we achter ons kijken”, aldus Marleen. “Ik ben ook blij dat het verkocht is.” Haar echtgenoot Marc Debeer (66) had jarenlang een fruitteeltbedrijf en gaat op pensioen. “Het was zijn wens een stap achteruit te zetten en het rustig aan te doen”, vertelt Marleen. “Ik kon de boot lang afhouden. (lacht) In oktober 2019 zetten we Te Cathem te koop. We kregen heel veel reacties en zaten in een luxepositie. Nadat het acht maanden te koop stond, zijn de kopers hier incognito komen logeren. Eigenlijk was het dat weekend allemaal volzet wegens de 24 uren van Ieper maar door corona werd de rally geannuleerd.”

Hoeve bewaren

Te Cathem is verkocht aan een koppel uit Menen. “Ze hadden op Facebook gezien dat het hier te koop stond”, vertelt Marleen. “In juni kwamen we tot een akkoord en ondertussen is alles nu getekend. Ik had niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Voor mij was het van groot belang dat we het verkochten aan iemand die de historische hoeve ging bewaren. Ik ben heel blij dat de kopers het concept voortzetten en het blijft bestaan zoals het is. Ik heb altijd gezegd dat dit moet.”

De hoeve dateert vermoedelijk van 1787. In een van de balken is dat jaartal genoteerd. Waarschijnlijk is de hofstede een van de oudste van de stad. De gronden van het fruitteeltbedrijf zijn niet verkocht. “Marc gaat die gronden bewerken, een deel dichtbij Te Cathem inzaaien als grasland en de rest gewoon als akkerland”, vertelt Marleen. “Hij moet toch nog een beetje bezig zijn. We gaan voor onze gasten het landschap rondom behouden.”

Marleen en Marc hebben twee zonen maar geen opvolgers. Nico woont in Bissegem en is zelfstandige in het isoleren van platte daken. Fabian woont in Geluwe en is stedenbouwkundige ruimtelijke planner. “Vermits we geen opvolgers hebben, moesten we uiteindelijk toch de beslissing nemen om het te verkopen”, vertelt Marleen. “Van Marc mocht ik zelf de keuze maken aan wie we het zouden verkopen. Marc besefte dat ik het moeilijk had om de zaak te verkopen. Mijn opvolgers zijn enthousiast. Ik ga hen bijstaan en helpen zolang ze het wensen. Dat kan nog twee à drie jaar zijn.”

Marc en Marleen verhuizen naar de Wolvenstraat waar ze een leegstaande boerderij kochten. Momenteel zijn de verbouwingen aan de gang. “Mijn twee hobby is verbouwen”, lacht Marleen, die opgroeide in Komen-ten-Brielen.

“We gaan ook tijd nemen om te reizen en om onze twee kleinkinderen Maxim en Marialeen te zien.

Voor een gasthof op hotelbasis zijn het door corona ongewone tijden. “Het aantal toeristen is door corona verminderd”, zegt Marleen.

Bezetting stabiel

“Maar we hebben tot nog toe heel goed gewerkt met gasten op essentiële verplaatsing. Bijvoorbeeld zakenmensen, machinebouwers of installateurs die hier overnachten. Maar omdat alle horeca is gesloten, is het niet simpel. Anders gaven we onze gasten enkele adressen om te gaan eten. Nu is het oplossingen zoeken. Hier kan men niet eten à la carte maar we zorgen voor een verbeterde dagschotel en tijdens het weekend voor een driegangmenu. We maken dat het voor onze gasten aangenaam blijft. Corona had geen invloed op onze bezetting. We gaan met de nodige voorzichtigheid te werk. Het is oppassen. Toeristische gasten vragen we steeds een bewijs van een negatieve test. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier