Femke heeft terras van De Castard gezellig ingericht: “Moeilijke periode geweest”

Femke De Bie.© (Foto JG)
Femke De Bie.© (Foto JG)
Redactie KW

Net als zovele horeca-uitbaters opent ook Femke De Bie het terras van haar café De Castard op 8 mei. We spraken haar in volle voorbereiding op de langverwachte start en onthouden vooral dat grootse plannen maken volgens haar momenteel nog niet veel zin heeft.

“Ik moet niet onder stoelen of banken steken dat de voorbije maanden, zowel mentaal als financieel, moeilijk geweest zijn”, steekt Femke (30) van wal. “Ik ben nog niet zo lang met het café gestart, waardoor ik nog geen grote financiële reserves heb kunnen opbouwen. Toen de horeca moest sluiten, hebben we thuis eerst wat klussen gedaan, maar er moet ook brood op de plank komen. Aangezien ik van opleiding leerkracht lager onderwijs ben, heb ik een interim gedaan in basisschool De Horizon in Zwevezele. Daarnaast heb ik, terugvallend op mijn ervaring als leider in de jeugdbeweging, vakantiekampen begeleid van vzw Neuze Neuze in Doomkerke. Tot slot ben ik een webshop gestart waar ik sweaters en mutsen van café De Castard verkocht.”

Ruime tuin

“Ook ik was blij toen midden april het nieuws kwam dat de horeca de terrassen zou mogen heropenen. Het is natuurlijk nog niet wat we echt zouden willen, maar het is een begin. Ik heb gelukkig een grote tuin, waardoor ik een mooi terras zal kunnen inrichten. Ik moet wel zeggen dat ik deze keer toch wat meer terughoudend van start zal gaan. We zijn uiteraard afhankelijk van het weer, maar ik ga bijvoorbeeld geen tenten zetten. Enerzijds is de tuin daar net te klein voor en anderzijds is het toch wel een serieuze investering.”

Ik zal deze keer toch niet meteen grote plannen maken

“Net voor de sluiting hadden we een tent gehuurd en we hebben ze welgeteld één week kunnen gebruiken. Ik ben dan ook van plan de cijfers meer in het oog te houden en zaken pas aan te passen wanneer de tijd er rijp voor is. Ik ga voorlopig ook geen terras aan de straat voorzien. Het terras in de tuin is ruim genoeg om iedereen coronaveilig te zetten.”

Gezelligheid troef

“Dat ik een wat afwachtende houding aanneem, betekent echter niet dat ik niet gemotiveerd ben, integendeel zelfs! We willen er alles aan doen om het terras zo gezellig mogelijk in te richten. De tafels en stoelen uit het café verhuizen naar buiten, er worden gezellige hoekjes ingericht en we hebben voldoende parasols om het hele terras te overdekken. Ik ga ook mijn openingsuren aanpassen. Ik zal elke dag van 10 tot 22 uur open zijn, behalve op woensdag, dan open ik om 16 uur. De vaste sluitingsdag op dinsdag blijft wel behouden. Voor de actieve bezoekers hebben we een dartsbord buiten voorzien en je kan petanque spelen. Verder blijven we trouw aan onze gekende kaart met streekbieren, een uitgebreid aanbod aan cocktails en onze sangria met vers fruit. Ik denk dat we op deze manier onze klanten coronaveilig gezelligheid kunnen bieden, in afwachting van een volledige heropening. Ik zie de toekomst nog altijd hoopvol tegemoet. Een bewijs hiervan is dat ik vorig jaar, in volle coronatijd, het gebouw naast het café (de vroeger e winkel De Schaar, red. ) heb aangekocht. Het is de bedoeling er op termijn een gezellige bistro te vestigen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.