Feestzaal sluit voor het eerst op 1 november en oudejaar: “Ik heb minder volk en moet mensen die ik wel nog heb rust gunnen”

Redactie KW

“Ik ben in enkele weken 16 kilo vermagerd door 16 op 24 uur te werken. Ik raak mijn coronakilo’s liever op een ander manier kwijt”, zucht Jurgen Crombez. De Ieperse horecaman baat al 20 jaar feestzalen uit en moet nu een “ongeziene” feestachterstand wegwerken met bijna de helft minder personeel. Bepaalde feesten worden geschrapt en de prijzen stijgen.

“Begrijp me niet verkeerd. We zijn blij dat we opnieuw feesten mogen organiseren, maar corona heeft ervoor gezorgd dat alles opstapelde”, zegt Crombez. “De feesten volgen elkaar dit najaar op aan een ongezien tempo. En dat moeten we zien bol te werken met minder personeel. Bijna de helft van de medewerkers kwam niet meer terug na corona. Bijzonder ontgoochelend. Vooral in de weekends is het moeilijk om mensen te vinden. Ik hoor gelijkaardige bezorgdheden in andere sectoren. Zijn er plots 20 procent extra jobs of worden mensen minder getriggerd om te werken? We denken het tweede en kijken naar de overheid om werken te stimuleren met een belastingsvoordeel, premie of andere beloning. Daarnaast proberen wij jonge mensen te overtuigen dat dit een prachtige job is. Ik zou graag weer een voltallige equipe op de werkvloer hebben, zodat ik de mensen kan bedienen zoals voor corona.”

Stijging horecaprijzen

Wie wel nog aan de slag is, wordt moe. “Dus moeten we harde beslissingen nemen om hen voldoende ontspanning en rust te geven: vaker sluiten en evenementen schrappen. Normaal sluit ik nooit, maar ik heb nu al verlof gepland in de eerste week van november en de feestzaal blijft gesloten op oudejaarsavond.”

Crombez voorspelt ook een stijging van de horecaprijzen. “Een logisch gevolg van vraag en aanbod. We genoten sinds mei wel van een btw-verlaging op maaltijden en dranken, maar dat compenseerde enkel de stijgende grondstofprijzen. Die maatregel vervalt vanaf 1 oktober, waardoor onze winstmarges zouden zakken tot 12 procent. Feesten en uit eten zullen dus duurder worden.”

Grote collegialiteit

Corona laat zich dus nog voelen in de horeca, maar Crombez is ook positief. Dat liet hij afgelopen maandag blijken tijdens zijn speech als voorzitter van de beroepsvereniging Horeca Ieper & Omliggende, die 75 jaar bestaat.

“De collegialiteit is groot. In momenten van crisis zoeken mensen elkaar op, dat is ook zo in een menage en tussen vrienden. Nooit eerder deden we zoveel inspanningen om onze leden te verdedigen en te redden. Dat lijkt ons te lukken, sterker nog, er blijken horecamensen bijgekomen”, besluit de voorzitter trots. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier