Vorig jaar zonden Bas en Hildegard van Ostaden vijf stalen whisky naar het Engelse whisky-icoon Jim Murray. “Een geforceerde gok”, geven ze toe. Maar verrassend genoeg kregen ze allemaal een eervolle vermelding in zijn jaarlijkse whisky-bijbel. De ‘Bassets Cigar Malt 2023’ haalde zelfs een ‘Liquid Gold Award’ met 94,5 punten! Dit jaar sturen ze opnieuw 4 stalen whisky naar de strenge Brit. “Deze whisky is nog ouder en nog beter”, vindt Bas van Ostaden. “Ondertussen is de druk én de interesse wereldwijd toegenomen.”
Bas en Hildegard van Ostaden noemen hun The Bassets Craft Distillery een ‘artisanale stokerij aan de rand van de Vorte Bossen’. Ze houden zich bezig met ‘limited editions’ van zelfgestookte whisky, jenever, rum, likeur, bourbon, gin en bier. Wat maakt hun Belgische whisky zo ànders? “Vooreerst moet je de sector kennen”, stelt Bas. “Mijn vrouw Hildegard is een scheikundig ingenieur en een specialist in het ontwikkelen van smaken en geuren. Ik ben zelf een bedrijfskundig ingenieur. Zij doet de receptuur, ik stook de drank. We hebben leren denken buiten de traditionele grenzen van het distilleren. Bovendien zijn we klein en onafhankelijk. We experimenteren voortdurend en testen nieuwe dranken uit.”
Wereldwijde interesse
“Tot vorig jaar hadden we geen idéé, dat onze whisky zo speciaal was”, laat Bart weten. “We hebben onszelf altijd onderschat. Tot de befaamde whisky-icoon Jim Murray ons een ‘Liquid Gold Award’ toekende. Sindsdien is de belangstelling én de druk wereldwijd gestegen. Zelfs de Amerikanen tonen interesse. Maar we zijn klein en we willen lekker klein blijven en ons focussen op ons eigen land. Het geheim van ons succes? Weet je, vandaag valt er eigenlijk niet zoveel meer te ‘ontdekken’. En mensen ontdekken graag eens iets. Dat kunnen ze dus bij ons.”
Nog beter?
Deze maand selecteerde The Bassets Craft Distillery uit Ruiselede opnieuw vier whisky’s voor de whiskybijbel 2025 van Jim Murray, die ergens in december tegen de feestdagen moet uitkomen. “Het zijn allemaal Cask Strenght whisky’s, die op vatsterkte in de fles worden gedaan”, legt Bas uit. “Van elke soort bottelen we slechts 150 flessen. De alcoholpercentages liggen tussen de 52 en 54%. We hebben de raad van Murray gevolgd en ons nog meer op het productieproces van onze whisky’s gefocust. Deze whisky is nog ouder en naar mijn gevoel nog beter dan onze selectie van vorig jaar. Zachter en meer volwassen. De lat ligt weer hoger. Als de whisky naar ons gevoel niet goed genoeg is, gaat ie de deur niet uit.”
Diehards
Door hun beperkte oplage zijn de whisky’s van The Bassets Craft Distillery minder geschikt voor de horeca. “Wij moeten het eigenlijk hebben van échte whisky-proevers, verzamelaars en de die-hards in de whisky-scene”, ervaart Bas. Dat wordt dus spannend uitkijken naar het verdict van Jim Murray, het enfant terrible onder de Britse whisky-schrijvers. Hopelijk kunnen Bas en Hildegard van Ostaden in zijn nieuwste bijbel opnieuw lezen: “This really is a delight. I’m impressed.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier