Drankje opgedragen aan Eugenietje

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Peter Gadeyne en zijn vrouw Lena schenken in hun ‘Huisje van Majutte’ voortaan de ‘Poester Eugenietje Kadet’, een drankje opgedragen aan de gelijknamige vissersreuzin.

Toen folkloregroep De Korre vorig jaar met een nieuwe vissersreuzin op de proppen kwam, werd aan Peter Gadeyne van Huisje Van Majutte gevraagd of hij de peter wilde worden. Een taak die hij in dank aanvaardde en waar hij zich sindsdien met veel liefde van kwijt. Met zoveel liefde zelfs, dat Peter en zijn vrouw Lena voortaan het aan de reuzin opgedragen drankje ‘Poester Eugenietje Kadet’ schenken in hun zaak.

De poester, een koffie met een flinke scheut Bressac brandewijn, was in vroegere tijden de goedkope versie van een koffie-cognac. “De naam is afgeleid van het Franse ‘pousse-café’”, weet Peter. “Het drankje was vooral geliefd bij de vissers: na een zware dag op zee, gingen ze zich op café opwarmen met een poestertje. Dan plaatsten ze een suikerklontje rechtop in de koffiekop – de exacte maat voor de hoeveelheid Bressac – en werd de rest van de kop met verse koffie gevuld.”

“Soms spreekt men ook van ‘kwèèkoane’, een verbastering van het Engelse ‘quick-one’. En als het drankje in plaats van met koffie met water werd aangevuld, sprak men van ‘een gloriaatje’.”

De vissersreuzin is overigens gebaseerd op een historische figuur, en er is ook een link met de familie Gadeyne. “Toen beeldhouwer Karel de Kesel, die in de IJzerstraat woonde, in 1909 toestemming kreeg van mijn overgrootvader Jules om zijn atelier te gebruiken, schonk hij hem uit dank enkele borstbeelden van Blankenbergse visserstypen.

Eén daarvan was het vissersvrouwtje Eugenia Van Wulpen, alias ‘Eugenietje Kadet’. Zij verdiende hier in Blankenberge de kost als visdraagster”, vertelt Peter. Het borstbeeld van Eugenietje diende als model voor de nieuwe vissersreuzin. Het kreeg een plaatsje op zolder bij Peter en Lena.

“De Poester Eugenietje Kadet is hier ook te koop, per fles van 70cl of in flesjes van 40cc”, aldus Peter. Folkloregroep De Korre, die onlangs ook nog in de kijker kwam als ‘de Krak van Blankenberge’, is vast van plan om deze zomer veel buiten te komen met Eugenietje.

“Er staan al heel wat activiteiten gepland”, zegt voorzitter Jo Vandenbulcke. Tijdens de krokusvakantie komen de leden van De Korre overigens ook nog eens figureren in het Huisje Van Majutte. Ze zullen er oude vissersambachten demonstreren in authentieke kledij.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier