Dit toestel moet de horeca helemaal virusvrij maken: “In vijf minuten is een ruimte helemaal ontsmet”

Zaakvoerder Roland Maes bij zijn vernevelaars. “We willen geen commercieel profijt uit covid-19 halen. Daarom schenken we de opbrengst weg aan twee goeie doelen.”©JOKE COUVREUR
Zaakvoerder Roland Maes bij zijn vernevelaars. “We willen geen commercieel profijt uit covid-19 halen. Daarom schenken we de opbrengst weg aan twee goeie doelen.”©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Wanneer de horeca straks ook weer bínnen gasten in de watten mag leggen, zal een goeie ventilatie en desinfectie van doorslaggevend belang zijn. Het Waregemse IT-bedrijf CRM Group zegt daarvoor met de CRM FOG het ei van Columbus in huis te hebben: een slimme vernevelaar die ruimtes tot 250 m³ met waterstofperoxide ontsmet. De winst wordt integraal aan enkele goeie doelen geschonken.

CRM Group is al dertig jaar een certitude in de IT-wereld en focust zich vooral op de verzekeringssector, zegt zaakvoerder Roland Maes (62). “We ontwikkelen speciale software, staan in voor netwerk- en serverstructuren… Eigenlijk voorzien we alles behalve het meubilair.” De onderneming is actief in België, Frankrijk en Duitsland en heeft om en bij de 65 mensen in dienst, goed voor een jaaromzet van 40 miljoen euro. Nu voegt het bedrijf een opmerkelijk product aan haar gamma toe: de CRM FOG. “Onze eigen totaaloplossing om binnenruimtes in amper enkele minuten volledig te ontsmetten”, klinkt het. “Het gaat om een combinatie van een slimme vernevelaar en koperen strips die het overbodig maakt om nog eigenhandig te moeten desinfecteren.”

Toprestaurant

En die is dus bijzonder interessant voor de horecasector die vanaf woensdag ook weer binnen aan de slag mag. “Het idee ontstond toen mijn broer, die in Harelbeke met Maes Inox professionele topkeukens maakt, een vijftal jaar geleden op me afstapte. Het wereldberoemde Deense restaurant Noma kampte toen met een salmonellabesmetting en zocht een oplossing om een dergelijke nachtmerrie in de toekomst te voorkomen. Ik heb een diploma fysica op zak en ging aan de slag.”

We ontlasten de horecamensen. Het voortdurende desinfecteren valt weg en daardoor kunnen ze opnieuw focussen op wat echt telt: mensen een mooie tijd bieden

Met de CRM FOG als resultaat, een intelligente vernevelaar die net voor de start van de coronacrisis het levenslicht zag. “Het concept is eenvoudig, maar erg doeltreffend”, zegt Roland. “Met deze zuil kan je binnenruimtes tot 250 m³ in amper een vijftal minuten volledig desinfecteren. Onder hoge druk worden erg kleine druppeltjes waterstofperoxide – zuurstofwater in de volksmond – in de ruimte gespoten, zonder dat het meubilair en de muren daarbij vochtig worden. Doordat de waterstofperoxide gestabiliseerd is, zijn bacteriën niet bestand tegen deze aanslag .”

Antimicrobieel koper

De voordelen zijn amper te tellen, valt te horen. “Op deze manier ontlasten we de horecamedewerkers. Het voortdurende desinfecteren valt weg en daardoor kunnen ze opnieuw focussen op wat echt telt: mensen een mooie tijd bieden. Onze installatie gaat een pak stappen verder dan de traditionele luchtreinigers. Die doden lang niet alle virussen en bacteriën op deurklinken, tafels, menukaarten, bestek, toiletten… De luchtstroom is daarvoor niet sterk genoeg. Met de CRM FOG volstaat het om tussen twee shifts of ’s nachts een droge, onzichtbare en ontsmettende mist door de ruimte te laten waaien. Zo vernietig je zowel in de lucht als op alle oppervlaktes alle mogelijke micro-organismen, van schimmels over bacteriën tot virussen. En creëer je een erg veilige omgeving om gasten binnen te ontvangen, want tachtig procent van alle besmettingen gebeurt via aanrakingen van voorwerpen.”

Om volledig op zeker te spelen, voegt Roland er ook nog koperen strips aan toe. “Daarmee pakken we deurklinken, handvatten, schakelaars en kranen in en zorgen we voor een compleet veilig gevoel. Koper werkt antimicrobieel en werd generaties geleden al ingezet als wapen om ziektes te weren. We combineren eeuwenoude kennis dus met een hoogtechnologisch toestel: onze vernevelaar is uitgerust met een optische lens en stopt meteen met werken wanneer er mensen in de ruimte zijn én we kunnen vanop afstand ook updates uitvoeren en zo bijvoorbeeld de vernevelduur aanpassen.”

Bestellingen

De bestellingen lopen vlot binnen, aldus Roland. “We hebben er al enkele honderden aan de man gebracht, maar onze ambitie reikt eerder in de duizenden. We willen hiermee de standaard neerzetten en kunnen ook een pak andere sectoren bedienen. Ook begrafenisondernemers klopten al bij ons aan, net als woonzorgcentra, hotels, kappers, fitnesscentra, scholen, bedrijven… In het wzc De Groene Verte in Houthulst, dat zwaar getroffen werd door de Britse variant, boekten ze met ons toestel trouwens verbluffende resultaten.”

Een CRM FOG haal je in huis voor 2.985 euro. “Een scherpe prijs voor een state of the art- toestel dat je een veilige en gezonde omgeving garandeert. Bovendien gaat het niet om een kost, maar om een investering in de toekomst.” De winst die Roland hiermee maakt, wil hij integraal afstaan. “We willen geen commercieel profijt uit covid-19 halen”, benadrukt hij. “Daarom hebben we besloten om twee goeie doelen te steunen. Enerzijds willen we de klimaatexpert van de ngo Plan International België minstens een jaar lang financieel ondersteunen, anderzijds zal een deel van het bedrag ook naar de vzw Caprioolkinderen gaan. Die zet zich in voor kinderen in Ethiopië en Kenia. Op die manier hopen we dat deze pandemie ook nog iets goed voortbrengt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.