Dirk Lamaire uit Ichtegem staat al 40 jaar achter de tapkast

Dirk Lamaire werkt al veertig jaar in de horeca. © Gino Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Dirk Lamaire (64) was op 1 november al 40 jaar als zelfstandige actief in de horeca. De uitbater van café De Hert op de Markt heeft niet alleen een passie voor de horeca, maar ook voor de koers. Wie het café binnenstapt, waant zich in een klein wielermusem.

Dirk Lamaire startte zijn beroepsleven in de horeca op 16-jarige leeftijd. Op 1 november 1981 begon hij op zelfstandige basis met een café-restaurant in Koekelare. Sport loopt als een rode draad door zijn leven, vooral wielrennen is zijn stokpaardje. In 2000 begon Dirk commentaar te geven bij wielerwedstrijden. Eerst een bescheiden aantal, maar intussen komt het voor, in normale omstandigheden, dat hij als speaker gevraagd wordt om wel veertig wielerwedstrijden per jaar te verslaan. Voorts was hij ooit presentator van een sportprogramma op Radio Kompas en kreeg hij tal van sportpersoonlijkheden voor zijn microfoon. In 1992 was hij een van de medeoprichters van de 24 uur van Ichtegem.

De 64-jarige Dirk Lamaire is dus een bekend figuur in sportmiddens en uiteraard ook in Ichtegem. Zijn café is opmerkelijk ingericht en kan ook als een klein wielermuseum bestempeld worden, met toch wel enkele opmerkelijke memorabilia.

“Ik ben van Koekelare afkomstig, van de wijk de Mokker”, doet Dirk zijn verhaal. “Ik was al op vrij jonge leeftijd in de horeca aan de slag. Zo heb ik ooit nog gewerkt in het Gravenhof en de Bietenmolen in Ruddervoorde. Na enkele jaren besloot ik op zelfstandige basis te werken en ik doe dat nu al 40 jaar. Ik ben gestart met het café-restaurant De Hooren in Koekelare. Dat bestaat al lang niet meer. Het pand werd afgebroken en er staan nu appartementen.”

“Enkele jaren later nam ik het café De Hert over. Het bestaat al sedert 1887. Ik ben een echte wielerfan. Die passie voor de koers heb ik van mijn vader geërfd. In 2000 ben ik begonnen als speaker op koersen. Als ik op zondag naar een wedstrijd moet, dan neemt mijn zus of iemand anders het café over”, vertelt Dirk.

Tafel uit Vive Le Vélo

“Het café is inderdaad een klein wielermuseum. Ik heb hier oude krantenknipsels en kranten, verschillende truitjes, drinkflessen, foto’s, champagneflessen, boeken, badges, enzovoort. Kortom een hele verzameling. Er zijn enkele opmerkelijke stukken bij. Zo heb ik het lint van de rouwkrans van de begrafenis van Richard Depoorter in 1948, die het wieleruithangbord van Ichtegem bij uitstek is, aan de muur hangen. Ik kreeg het van zijn zoon Roland. Zo heb ik ook de tafel die Karl Vannieuwkerke in 2004 voor zijn allereerste Vive Le Vélo (Eén) gebruikt heeft”, klinkt het trots. “Ik heb trouwens al heel wat van Karl gekregen. Er zijn ook enkele opmerkelijke truitjes. Zo schonk Jurgen Vandewalle mij een truitje waarmee hij een tijdrit gereden heeft. Aan veel stukken hangt er een verhaal vast.”

Opvallend zijn ook de tafels en de tapkast in De Hert. “In de coronaperiode heb ik die belegd met kroonkurken. Ik heb er meer dan 10.000 voor gebruikt. Zo liggen er welgeteld 1.234 op de toog.”

“Zolang mijn gezondheid het toelaat, wil ik hier blijven. Maar dat zal ook afhangen van mijn huisbaas. Ik heb nog een huurovereenkomst tot 2023. Ik hoop het dus te kunnen verlengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier