Deze mama’s vieren Moederdag (met een brede glimlach) achter de toog

Nele De Laere van Café Den Bockor.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Nele De Laere van Café Den Bockor.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Zondag zetten we onze mama’s volop in de bloemetjes en daarvoor zullen veel mensen richting het terras van hun favoriete restaurant of café trekken. Heel wat mama’s runnen zelf een horecazaak en zullen hun feestdag van aan de ‘andere’ kant beleven. Wij legden ons oor te luister bij vier ervaren horecamoeders.

Nele De Laere (Café Den Bockor in Ingelmunster): “Knuffel achter de toog is het mooiste cadeau”

Nele De Laere (38) mocht op 1 april haar vijfde verjaardag vieren achter de toog van café Den Bockor in het centrum van Ingelmunster. Samen met haar man Bart Uyttenhove (43) leidt ze de populaire dorpskroeg in goeie banen. Zondag zwaaien de deuren van hun terras om 10 uur ’s ochtends open, om ze om 22 uur weer te sluiten. “We duimen voor mooie weer en verwachten veel volk. Het wordt een stevig dagje, maar zo heb ik ze graag”, glundert Nele. “We hebben veel te lang geduld moeten oefenen. Ons café is sinds de sluiting ook volledig vernieuwd en uitgebreid. We zijn dus benieuwd naar de reacties.”

Ook de tweelingzonen Wout en Seppe (16) helpen regelmatig een handje in het café. “Dat zal ook zondag het geval zijn. Ik geniet er echt van om met hen samen te werken. Het zijn allebei sociale gasten en ze bedienen onze klanten met een brede glimlach. Dat we zondag Moederdag niet kunnen vieren, vind ik niet zo erg. Ik heb het niet zo voor die traditionele themadagen. Trouwens, moet niet elke dag een beetje Moederdag zijn?”, knipoogt ze. “Maar we halen ons momentje in de loop van de komende weken wel in. Dan gaan we met het hele gezin op restaurant, hier in de buurt. Om onze collega’s te steunen en samen te klinken op het einde van deze lastige periode. Of ik een cadeau mag verwachten? Mijn twee jongens zijn niet zo geschenkjes-gericht, al zal dat dit jaar misschien anders zijn als ze dit stukje lezen. Wie weet… Sowieso zullen ze me zondag achter de toog allebei wel een goeie knuffel geven. Een warmer gebaar bestaat er niet.”

Rosa Maeckelbergh (Restaurant De Engel in Ichtegem): “Moederdag vieren we dinsdag of woensdag wel”

Sebastiaan Dewilde en moeder Rosa Maeckelberg, een goed geoliede machine.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Sebastiaan Dewilde en moeder Rosa Maeckelberg, een goed geoliede machine.©Kurt Desplenter Foto Kurt

De geschiedenis van restaurant De Engel in Ichtegem gaat terug tot 1784, maar ook de huidige zaakvoerders dragen een opvallend verhaal met zich mee. Zeven jaar geleden nam Sebastiaan Dewilde (41), na de dood van zijn vader Frans, de zaak over van zijn mama Rosa Maeckelbergh (69) en sindsdien staan moeder en zoon zij aan zij in het restaurant.

“Mijn man kreeg in oktober 2012 te horen dat hij aan kanker leed en begin 2014 verloor hij de strijd”, opent Rosa. “Hij was amper 60 jaar. In 1979 namen we samen De Engel over van mijn ouders en al die tijd vormden we een hecht team. Maar plots stond ik er alleen voor.”

Al was dat buiten hun zoon Sebastiaan gerekend. Hij woonde en werkte destijds in India, waar hij een vestiging van Haco Trading Company uit Roeselare in goeie banen leidde. “In november 2013 ben ik naar huis gekomen”, pikt hij in. “Ik was van plan om mijn mama een drietal maanden te depanneren in de zaak, want het was de bedoeling om De Engel in maart 2014 te verkopen. Maar in die korte periode begon ik te beseffen hoe graag ik deze stiel wel deed. Ik ben opgegroeid in het restaurant en het vak zit echt onder mijn vel. Ik heb een diploma toegepaste economische wetenschappen op zak, maar ik adem horeca. Daarom stelde ik mijn mama voor om De Engel over te nemen, al had ik één grote voorwaarde: zij moest ook zelf aan boord blijven.”

Een wens die Rosa maar wat graag inwilligde. “Je kan niet geloven hoe content ik was toen Sebastiaan me zijn voorstel deed. Hij is de vierde generatie binnen onze familie die De Engel leidt en ik zag het levenswerk van Frans en ikzelf verder bloeien.”

keukengeheimen

Sindsdien vormen Rosa en haar zoon een goed geoliede machine. “We hebben een strikte taakverdeling: ik in de keuken als chef-kok, Sebastiaan doet de zaal en bekommert zich om alle administratie. En dat loopt vlot. In die zeven jaar zijn er amper woorden gevallen, de typische horecadiscussies buiten beschouwing gelaten, natuurlijk. Al zijn we die na elke service snel weer vergeten. Eigenlijk voelt onze samenwerking erg natuurlijk aan, al zijn de rollen nu wel omgedraaid: Seba is baas, ik werk voor hem.”

“Ik heb geen zittend gat”, verklapt Rosa nog. “Al klop ik wel iets minder uren dan vroeger, maar ik ben nog veel te jong om elke dag in mijn sofa te moeten kruipen. En ik heb mijn zoon de voorbije jaren al mijn keukengeheimen bijgebracht.”

“Vooral haar sauzen en wildbereidingen zijn legendarisch”, verklapt Sebastiaan. “Achteraf bekeken heb ik de juiste beslissing genomen. Ik beschouw het als een voorrecht om elke dag met mijn mama te mogen samenwerken. Dit weekend hebben we twee keer een full house op ons terras, goed voor telkens zo’n 60 tot 70 gasten. Die zullen mama en ik, samen met ons team, tot in de details vertroetelen. En Moederdag vieren we zelf komende dinsdag of woensdag. Zondag krijgt mama een dikke pieper , volgende week haar cadeau!”

Marieke Moyaert (Restaurant Schatteman in Oostkamp): “Zondag de andere mama’s verwennen”

Marieke Moyaert met haar dochter Saartje Schatteman©Davy Coghe Davy Coghe
Marieke Moyaert met haar dochter Saartje Schatteman©Davy Coghe Davy Coghe

Marieke Moyaert (31) runt samen met haar partner Gregory Schatteman (37) al negen jaar het gastronomische restaurant Schatteman in Oostkamp en werd in 2020 door de culinaire bijbel Gault&Millau uitgeroepen tot gastvrouw van het jaar. Maar naast een sympathieke verschijning in de zaak is Marieke ook de trotse mama van Saartje (3). “Zondag wordt een erg drukke dag”, glundert ze. “We staan te popelen om er opnieuw in te vliegen. Ik voel zelfs vlinders in mijn buik, eindelijk kunnen we ons culinair geesteskind weer volop vertroetelen.” En dat betekent ook keihard werken op Moederdag. “Met een brede glimlach”, benadrukt ze. “Ik ben het al jaren gewoon om op mijn feestdag de handen uit de mouwen te moeten steken en onze dochter is nu al gebeten door de horecamicrobe. Wanneer ik ons restaurant bijvoorbeeld stofzuig, neemt ze haar eigen borsteltje om te helpen. Heerlijk om ze bezig te zien. De sluiting was niet evident, maar het heeft me ook de kans gegeven om me meer op ons gezin te focussen. Saartjes eerste schooldag maakte ik erg bewust mee en ik kon haar zo goed als elke dag ook van school afhalen. Daar ben ik dankbaar voor. Daarom wil ik in de toekomst het goeie evenwicht tussen werk en privé behouden, want onze dochter kunnen zien opgroeien, is het mooiste geschenk dat je als mama kan krijgen. Maar eerst de vele andere moeders zondag in ons restaurant in de watten leggen!”

Laetitia Ricart (Brasserie ’t Belfort in Menen): “Mijn eigen mama zal op ons terras zitten”

Laetitia Ricart van Brasserie ‘t Belfort in Menen.©CLL
Laetitia Ricart van Brasserie ‘t Belfort in Menen.©CLL

Drie jaar geleden maakte Laetitia Ricart met Brasserie ’t Belfort haar grote droom waar: een eigen horecazaak in het hart van haar geliefde Menen. “Voordien werkte ik 29 jaar lang in de banksector, maar dit is echt mijn ding. De tweede lockdown was lastig, maar dat we eindelijk weer mogen opstarten, is een ongelooflijk cadeau. Hier heb ik echt naar gesnakt.”

Dat Laetitia daardoor haar eigen Moederdag in het water ziet vallen, daar maalt ze niet om. “Toen ik deze zaak nog niet had, vierden we die dag altijd in familieverband. Samen met mijn zus en onze eigen mama uit eten gaan, zalig. Zondag komen ze echter bij mij langs. Op ons terras zal ik ze met plezier een kopje koffie en stukje taart serveren. Het wordt sowieso leuk werken, maar dat mijn familie er ook zal zijn, maakt het helemaal af. Ik zal ervoor zorgen dat ze niks tekort komen”, glimlacht ze.

Met haar eigen zonen Ayrton (26) en Miguel (21) spreekt Laetitia later deze week af. “Dan gaan we samen iets eten en praten we wat bij. Een cadeautje verwacht ik niet meteen, maar ik geniet wel volop van de quality time die ik dan met mijn twee kerels heb.”

Zondag voorziet Laetitia voor alle mama’s in haar brasserie een kleine attentie. “Ze krijgen allemaal een roosje, want een moeder is de steunpilaar van elk gezin. En in coronatijden wordt daar nog extra op gerekend.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.