Dertien Oostendse cafés krijgen ‘Quality Night’-label

De cafés Bistrot, Copador, Lafayette, Bar Des Amis, Twilight, Sous-Sol en Manuscript kregen het nieuwe label.© GLO
De cafés Bistrot, Copador, Lafayette, Bar Des Amis, Twilight, Sous-Sol en Manuscript kregen het nieuwe label.© GLO
Redactie KW

De Oostendse uitgaanscafés krijgen, na Gent, het ‘Quality Night’-label. Centraal daarbij staat een kwalitatieve, gezonde en veilige uitgaansbeleving. Zeven cafés in de Langestraat kregen het label en later dit jaar volgen er nog eens zes. Binnenkort wordt ook de verlichting in de Langestraat helemaal vernieuwd.

Het Quality Night -label werd in 2012 geïntroduceerd in Vlaanderen. Het was de bedoeling om kwaliteit en gezondheid centraal te stellen bij het uitgaan. In eerste instantie kregen clubs en evenementen dit label. Vandaag komen daar ook de Quality Night -bars bij.

Verantwoord schenken

Om het Quality Night -label te verdienen, moeten de cafés verplicht een aantal basisservices aanbieden zoals het inzetten van getraind personeel. Alle vaste medewerkers moeten een cursus over verantwoord schenken volgen. De uitbaters zorgen eveneens voor gratis oordoppen, verspreiden gezondheids- en mobiliteitsinformatie via kaders en hebben allemaal een EHBO-koffer met daarin een informatiefiche. Het label wordt ook aan de deur uitgehangen.

In de Langestraat krijgen in een eerste fase zeven cafés het label: Bistrot, Copador, Lafayette, Bar Des Amis, Twilight, Sous-sol en Manuscript. Later dit jaar volgen er nog eens zes: Hemingway, Brazza, Rhumerie Louis, Pura Vida, The Switch en De Crayon in de Kadzandstraat. Naast de bars zijn er al drie Oostendse clubs in Oostende bij het label: CHAUD, Flight 90 en Lounge Kursaal. Zij bieden, naast bovenstaande services, ook condooms en gratis water aan.

Nieuw lichtsysteem

“Vroeger was het label eerder vrijblijvend”, vertelt schepen voor Uitgaan Maxim Donck (N-VA). “Het is nu de bedoeling dat we in de toekomst onze acties richten op zaken die hel label hebben. We zijn trouwens de tweede stad in Vlaanderen, na Gent, die het label ook aan cafés toekent.”

Het Oostendse uitgaansleven heeft er een moeilijke periode opzitten, maar men zat niet stil. “We hebben een analyse uitgevoerd van het lichtsysteem”, gaat de schepen verder.

“De slingers met lampen in de Langestraat zorgden voor gezelligheid, maar het was niet duurzaam. De lampen moesten er vaak van gehaald worden voor werken aan de gevels van de cafés, voor onderhoud aan de lampen zelf… Daarom installeren we, hopelijk tegen eind dit jaar, een nieuw, duurzamer lichtsysteem. We zullen de kleur van de lampen kunnen afstellen op de events in de kalender: rood voor valentijn, alle regenboogkleuren voor IDAHOT, kerstsfeer… Ook noodverlichting voor de politie zal inbegrepen zijn.”

Ondertussen kan er alweer een fris pintje gedronken worden op de terrassen van de uitgaansbuurt, maar evenementen zoals de Summer Kick Off kunnen nog niet doorgaan. “Maar we kijken wel naar het najaar”, zegt schepen Donck. “Dan zal er al heel wat meer mogelijk zijn.” (GLO)

Info: www.oostende.be/quality-nights-bars .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.