De Weekbode op zomerbartoer: halte 1 en 2 in El Paradory by Shamrock (Tielt) en ‘t Kafkot (Ledegem)

Het glas heffen op een toffe zomer, het kan ook in El Parador by Shamrock. © WMe by Wouter Meeus WMe by Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Maar liefst 20 zomerbars telt onze regio, elk hebben ze hun eigen identiteit waarmee ze je trachten te overtuigen om een zomerse namiddag of avond bij hen te spenderen. Wij stellen ze stuk voor stuk en per twee nog eens voor en gingen er zelf ook even langs: deze week bij El Paradar by Shamrock in Tielt en ‘t Kafkot in Ledegem.

El Parador by Shamrock (Tielt): “Zelf gezien dat mensen er op de tafels stonden te dansen”

Van waar de naam: El Parador werd vorig jaar gekocht door MC Bouw, dat deel uitmaakt van de Vlaemynckgroep en Annelies Vlaemynck en Jochen Heytens (Shamrock) zetten er hun eigen stempel op.

Wie zit er achter: Zoon Nicolas (24) die facilitair management studeert en dochter Renée (22) die haar studies handelswetenschappen afwerkt, doen het samen.

Concept: in de tuin werd een prachtige bar neergepoot waarnaast een stretchtent staat opgesteld. Het was mama Annelies die zorgde voor de inrichting in Ibizastijl.

Sfeer: zomers genieten, desnoods met de terrasverwarmers onder de tent. Kids kunnen zich uitleven op het springkasteel, dansen kan op de tonen van de dj.

Alleen in deze zomerbar: Fête de Belges op 21 juli. De sfeer van het zuiden van Frankrijk wordt naar Tielt gehaald. Tijdens de Tour de France iedere dag open.

Zeker drinken: Pornstar Martini, een cocktail door Tails.

Zeker proeven: krokante kipreepjes met tartaar, nacho’s en burrata.

Ons oordeel: onze man was getuige: terwijl het pijpenstelen regent op tafels en stoelen staan dansen onder de tent. Een aanwinst voor het Tieltse horecaleven.

Bereikbaarheid: langs de Ruiseleedse-steenweg 11 in Tielt.

Openingsuren: donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 16 uur, zondag vanaf 11 uur.

‘t Kafkot (Ledegem): “De reuzeneend in de vijver durft wel eens beklommen te worden”

In de prachtige tuin is goed gezelschap genoeg voor een leuke namiddag.
In de prachtige tuin is goed gezelschap genoeg voor een leuke namiddag. © Jan Stragier

Van waar de naam: ‘t Kafkot verwijst naar de maalderij die er vroeger huisde. Ook de naam Cycloon, sinds 1979 café, feestzaal en later restaurant, refereert hiernaar.

Wie zit er achter: zus en broer Nancy en Peter Vansteenkiste namen de zaak over van hun ouders en houden ook sinds drie jaar de zomerbar draaiende.

Concept: drie jaar geleden werd de zomerbar voor het eerst geopend… en eigenlijk is die niet meer dicht gegaan. De zomerbar verandert de wintermaanden in winterbar en blijft dus het jaar rond open.

• Sfeer: Relaxte sfeer, gezelligheid primeert en gelegenheidsgezelschappen vinden er vlot elkaar.

Alleen in deze zomerbar: een vijver met een levensgrote badeend. Soms waagt iemand zich wel in het water om de eend te bedwingen.

Zeker drinken: picon en mojito van eigen makelij.

Zeker proeven: plank ‘t Kafkot, voor vier personen.

Ons oordeel: hoewel we er te gasten waren in het Batjesweekend, was er toch mooi een vol huis op een zondagmiddag. Vlotte bediening, uitgebreide kaart en je kunt ook genieten van de brasseriegerechten.

Bereikbaarheid: ‘t Kafkot ligt in Sint-Pieterstraat 11 in Ledegem, pal langs de oude spoorwegroute. Ideaal voor fietsers.

Openingsuren: maandag, donderdag en vrijdag vanaf 14 uur, op zaterdag vanaf 10 uur en zondag vanaf 9 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.