De Vlasschaard in Stene-Dorp werd 150 jaar geleden opgetrokken

Hilde investeerde de laatste jaren fors in de zaak. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Hilde investeerde de laatste jaren fors in de zaak. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Vlasschaard in Stene-Dorp bestaat dit jaar 150 jaar. Oorspronkelijk heette de herberg ‘Het Paviljoen’, toen uitgebaat door Léopold Brackx en zijn echtgenote Amelia Flameygh. De laatste 19 jaar zorgt Hilde Vandenbroucke met haar kookkunsten voor culinair genot op het Oudstrijdersplein.

Anderhalve eeuw geleden werd het gebouw op de hoek van het Oudstrijdersplein met de Steensedijk opgetrokken. Oorspronkelijk kreeg de huidige Vlasschaard de naam ‘Estaminet Au Pavillon’ of de herberg ‘Het Paviljoen’. Dat staat te lezen in het contactblad Levend Stene van heemkring ’t Schorre Steene. Naast herberg-uitbater was Léopold, geboren in Stene op 17 juli 1841, ook meestertimmerman. Hij vervaardigde diverse landbouwwerktuigen voor de lokale landbouwers, maar bracht ook vensterluiken, binnendeuren en doodskisten aan de man.

Herberg

Het koppel pachtte vanaf 1 januari 1870 een stuk grond van de gemeente voor 27 jaar, maar werd ook verplicht om op het perceel een behoorlijk woonhuis en ‘afhangingen’ te bouwen, ten laatste tegen 1 oktober 1871. Zo werd de huidige ‘De Vlasschaard’ gebouwd die als herberg moest dienen. Naast de herberg was er ook een werkwinkel en stalling voorzien. Daar oefende Léopold zijn beroep als timmerman uit. De herberg beschikte over een gelagzaal en een biljartkamer. Om een idee te geven van hoe duur alles toen was: de waarde van alle meubelen en toebehoren werd geschat op 646,50 Belgische Frank.

Naast de huidige ingang van het restaurant is de ingang van de werkwinkel te zien. (GF)©Heemkring 't Schorre Steene
Naast de huidige ingang van het restaurant is de ingang van de werkwinkel te zien. (GF)©Heemkring ‘t Schorre Steene

Léopold Brackx overleed op 4 januari 1917 in Stene op 76-jarige leeftijd. Verschillende uitbaters passeerden er de revue tot Roger Verhaeghe en Marie-Therese Vanderlene er veertig jaar geleden een café-restaurant van maakten. Tot Marie-Therese besliste om de zaak over te laten. Sinds 6 maart 2002 roert Hilde Vandenbroucke er in de potten. Het café-restaurant werd nog meer restaurant. “Toen ik het pand voor het eerst bezocht, viel de gezelligheid binnenin me meteen op”, vertelt Hilde. “Het authentieke van de toenmalige herberg is gebleven en net dat trok me aan. Ook de klanten kunnen die authenticiteit wel smaken. Het geeft een typisch huiskamergevoel. Een vaste stijl hebben we in het restaurant niet.”

Geen onderscheid

Hilde bouwde het restaurant uit tot een volwaardig en bekend restaurant tot ver buiten Oostende. Het is het vaste stamcafé van burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “Bart kwam hier als kind al met zijn ouders”, vervolgt Hilde. “Ik heb heel veel klanten uit het pittoreske Stene, maar ook klanten van verder in Oostende en zelfs daarbuiten. Er wordt hier geen onderscheid gemaakt. Zowel de gewone werkmens, de politicus als de rijke burger is hier welkom.”

“Burgemeester Tommelein kwam hier als kind al met zijn ouders en is nog steeds een vaste gast”

Ook Hilde concentreerde zich het afgelopen jaar vooral op afhaalgerechten. “Stilzitten is helemaal niets voor mij. Wij blijven open, maar dan enkel om maaltijden af te halen. We hadden ons onze 19de verjaardag anders voorgesteld, maar voorlopig zijn ook wij aangewezen op het volgen van de maatregelen. Ik hoop vooral dat we allemaal zo snel mogelijk gevaccineerd zijn zodat we stilaan terug het normale leven terug kunnen oppikken.”

‘Open voor meeneem’ staat er te lezen op de ramen van het restaurant.©Jeffrey Roos
‘Open voor meeneem’ staat er te lezen op de ramen van het restaurant.©Jeffrey Roos

Net als elke horecauitbater blijven ook voor Hilde de rekeningen komen. “De zaak is mijn eigendom, maar ik ben altijd blijven investeren in de zaak. Dat betekent ook dat de rekeningen blijven doorlopen. De takeaway zorgt gelukkig voor mijn bezigheid en het zorgt er tevens voor dat ik deels het gemaakte verlies kan compenseren, maar helemaal goedmaken zal nooit meer lukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier