https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De Mooie Molen in Roeselare is vernoemd naar hit van charmezanger Willy Derby

Kurt Vandenbroucke (vooraan) en Marc Goethals bij de muurschildering in het café © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

De Mooie Molen in de Meenseheirweg mag niet ontbreken in deze reeks. Dit volkscafé heeft echter een speciaal kantje, want in het achterzaaltje repeteren muziekgroepen, treden de betere r&b-groepjes op of wordt er aan stand-upcomedy gedaan.

Kurt Vandenbroucke is de eigenaar van De Mooie Molen en hij verhuurt het cafégedeelte aan Marc Goethals. Marc baat al sinds 1997 het café uit.

“Met vzw Cobra, waarvan ik voorzitter ben, organiseer ik optredens in de zaal achter het café”, vertelt Kurt Vandenbroucke. “Cobra staat voor ‘Crossed over blues en rock en andere’. Die ‘andere’ heb ik er gewoon bijgeplakt, omdat de naam goed zou klinken (lacht). Ik organiseer optredens in een sfeer van rock, blues en roots. Op zondag 29 augustus is er vanaf 10.30 uur trouwens een gratis aperitiefconcert van Acoustic Avalanche. Cobra pakt ook uit met stand-upcomedy in samenwerking met Amate Galli. In niet-coronatijden is er plaats voor 180 personen in de zaal en het gebeurt dat we de zaal verhuren voor een verjaardag of een familiefeest, ja. Ook komen hier wekelijks een vijftal muziekgroepen repeteren. En het café vooraan verhuur ik aan Marc Goethals die de Mooie Molen al bijna 25 jaar uitbaat.”

Muurschildering

“Hoe dit café aan zijn naam komt?”, kaatst Marc Goethals mijn vraag terug. “De oorspronkelijke eigenaar ‘Pol Mol’, die dit café halfweg de jaren 30 van de vorige eeuw heeft gebouwd, was blijkbaar grote fan van de toenmalige hit ‘Daar bij die molen’ van Willy Derby. En hij heeft zijn café die naam gegeven. En zelf heb ik die plaat in bakeliet hier in het café nog gedraaid op een grammofoon. En toen we het café opfristen, ontdekten we onder de verf en het behangpapier een muurschildering van een molen die ook dateert vanuit de beginperiode van het café. En die muurschildering hebben we behouden. Maar op de plaats waar het café is, heeft inderdaad nooit een molen gedraaid.”

“Na ‘Pol Mol’ kwam Madeleine of ‘Leintje’ als cafébazin en zij heeft het café opengehouden tot in 1973. Zij bleef altijd in de wijk wonen, in de Krekelstraat, tot ze in 1997 is overleden. In 1973 nam Adrienne Dekiere over van ‘Leintje’ tot in 1997 toen ik cafébaas werd.”

“Er heeft hier nooit een molen gestaan”

“Cafébaas zijn, zat me wel een beetje in het bloed. Mijn ma was cafébazin in Aalbeke, maar het waren vooral mijn grootouders uit de Zuidmolenstraat die me hebben grootgebracht. Ik was geen grote student en begon in een fabriek te werken toen ik 14 was. Ik heb er gewerkt tot mijn 35ste, tot ik de Mooie Molen overnam. Adrienne was nierpatiënt en ik hielp haar al een tijdje in het café wanneer het druk was of wanneer ze hulp nodig had toen er bijvoorbeeld vinkenzettingen waren. En wanneer ze eens een nacht in het ziekenhuis moest blijven voor een behandeling hield ik het café open. Het was dus logisch dat ik de nieuwe cafébaas werd toen Adrienne ermee stopte. En sinds 1 mei 2021 ben ik officieel met pensioen, want ik ben 60 geworden en heb 45 jaar gewerkt.”

“Gelukkig mag ik nog iets bijverdienen en ik zal de Mooie Molen openhouden zo lang ik gezond blijf en zo lang Kurt wil verhuren aan mij (lacht).”

Dansen op Will Tura

“Ik weet dat het misschien een beetje vreemd klinkt dat ik een volkscafé uitbaat waar levens- en ambiancemuziek klinkt. Ik hield vroeger en nu nog altijd van het iets ruigere muziekgenre, maar ik heb er nooit problemen mee gehad om de muziek van mijn klanten te draaien. De hits van Will Tura, tafels aan de kant en een dansje placeren: ik het het hier vaak gezien.”

“Ik heb me onmiddellijk thuisgevoeld in de Mooie Molen. De klanten kenden me al en ik ben een ‘kind van de wijk’. Toen ik voorgoed achter de toog kwam, zijn er trouwens nooit klanten achterwege gebleven. Ik ben ondertussen wel al veel klanten verloren doordat ze overleden zijn. Vroeger waren hier enorm veel huwelijksfeesten en babyborrels, maar dat is verleden tijd. In een bepaald jaar moest ik zeker om de anderhalve maand een rouwkrans kopen voor een klant die was overleden. Op dat ogenblik besef je dat je zelf ook ouder wordt. Confronterend, ja.”

“Hier hebben veel verenigingen onderdak gevonden; de vinkenvereniging De Molenzangers die op een bepaald ogenblik 400 leden telde, maar ook een vogelpikclub, een spaarclub en de winterbroeders die hier in de winter op de liggende wip kwamen schieten. Er zijn ook de Lustige Manillers, een kaartclub die in 1945 werd opgericht en normaal hun 75-jarig bestaan zouden vieren. Er zou waarschijnlijk zelfs een receptie op het stadhuis voorzien zijn, maar die is er door corona niet gekomen. Ik weet zelfs niet of de club nog zal opstarten.”

Veel opgeofferd

“Corona heeft er inderdaad stevig ingehakt. Het sociale leven viel volledig stil en mijn klanten, die al iets ouder zijn, hadden terecht schrik van het virus. Er zijn enkele van hen overleden, maar ook nu blijven er klanten weg uit angst voor corona. Nu zijn we bezig met enkele opfrissingswerken en na Roeselare kermis zal ik wel weer de deuren openen.”

“Het hoeft voor mij allemaal niet meer zo snel te gebeuren. Na 25 jaar heb ik al veel meegemaakt en gezien en vooral veel opgeofferd voor het café. Het is niet altijd evident om te werken wanneer andere mensen in de leute zitten. Wanneer er een souper is, moet je de zaal klaar zetten, hard werken en wanneer de laatste klanten de deur uit zijn, wacht er een grote opkuis. Die etentjes zijn wel voorbij en gewoon café houden, zie ik zeker nog zitten. Enfin, toch zo lang ik gezond ben, want niemand weet hoe het binnen twee of drie jaar zal zijn.”

“Ik heb me mijn keuze nooit beklaagd en ik zou het zeker opnieuw doen. Niet iedere mens is even gemakkelijk, maar als cafébaas moet je dat kunnen plaatsen. Ik heb heel veel mooie momenten gekend en die moet je onthouden, niet de slechte.”

Volgende week: Café Sportief in Izegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.