De Lamme Goedzak is voorbereid op minder warme dagen

Pim en Steven Meiresone en Ann Verté nemen plaats aan een vuurtafeltje.©Davy Coghe Davy Coghe
Pim en Steven Meiresone en Ann Verté nemen plaats aan een vuurtafeltje.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Een kille, wat minder zonnige dag als de terrasjes weer open zijn: daar zijn de uitbaters van De Lamme Goedzak, vlak voor het Damse stadhuis, niet bang voor. “We hebben tafels op maat laten ontwikkelen met in het midden een aangenaam vuurtje”, zegt Steven Meiresone. “Op het marktplein komen zes van die vuurtafels”

Allemaal goed en wel, de heropening van de horecaterrassen vanaf 8 mei, maar wat te doen als het weer tegen slaat? Het is een verzuchting die een pak horeca-uitbaters zich dezer dagen maken. Grote gasbranders verspreid over het terras kunnen enig soelaas bieden maar zijn niet altijd even praktisch, noch elegant. Steven Meiresone, die samen met zoon Pim en echtgenote An Verté sinds 2016 restaurant Lamme Goedzak in Damme uitbaat, heeft er iets op gevonden.

“Toen ik na de eerste lockdown iets ging eten in Antwerpen, de stad waar ik vandaan kom, viel me op dat er ’s avonds, als het al wat killer werd, in één café wel veel volk zat en in alle naburige cafés zo goed als geen”, vertelt Steven. “Al vlug werd duidelijk hoe dat kwam: in dat ene café stonden hoge tafels met daarin een vuurtje verwerkt in het midden. Dat interesseerde me wel en ik begon te bedenken dat er misschien ook zoiets voor restaurants zou gemaakt kunnen worden. Met lagere tafeltjes dus en wat mooier aangekleed op restaurantniveau. Ik begon me her en der te informeren en ik kwam uit bij een Nederlandse fabrikant die zoiets tegen een aanvaardbare prijs kon leveren.”

Gasbranders

“Het gaat eigenlijk om gasbranders die gemonteerd worden in stevige houten tafels. Mooi weggestopt onder de tafel, in een kastje als het ware, zit dan de fles met butaangas. De vlammen benaderen het effect van een houtgestookt vuur en er liggen steentjes in die de warmte vasthouden en versterken. Er omheen staat een glazen wandje als bescherming tegen de wind en natuurlijk ook omdat de gasten, zeker als ze iets te veel zouden gedronken hebben, niet met de handen in het vuur zouden terechtkomen.” Nu de Damse horeca-uitbaters van het stadsbestuur de goedkeuring hebben gekregen om de terrassen uit te breiden en zelfs het marktplein mogen gebruiken, zullen Steven en zijn team zes van die vuurtafeltjes op de Markt plaatsen. “In het tuinterras achter de zaak, zullen we ook een zestal van die tafels plaatsen en op het terrasje tegen onze gevel komt er ook één, tussen twee gewone tafeltjes”, gaat Steven verder. “Ook leuk: ik heb er ook een soort grill- en warmteplaten met deksel bij laten maken om op die brandertjes te zetten. Het zal nog niet voor onmiddellijk zijn maar naar de toekomst toe overwegen we om zo een stuk vlees of vis op zijn geheel te serveren. Zo blijft alles mooi warm aan tafel zelf.”