De eerste wijnbar in Heuvelland heet Bernadetje: “Lokale wijnen scoren”

Sylvie Foulon voor de nieuwe zaak met de specialiteit ‘Les merveilleux de Fred’. © Eric Flamand
Redactie KW

Heuvelland heeft voortaan ook een wijnbar. In de Rodebergstraat in Westouter serveert Sylvie Foulon voortaan een selectie van Heuvellandse wijnen. Bedenker van het concept is de Franse banketbakker Fred Vaucamps. De wijnbar heet, wat verrassend, Bernadetje.

Het verhaal van de wijnbar begint bij Fred Vaucamps die al vele jaren het pand naast het wijndomein Entre-deux-Monts huurt. “Nadat de uitbaatster van het restaurant Amazone stopte, zocht ik naar een nieuwe invulling. Gezien de wijn in Heuvelland nu definitief is doorgebroken, koos ik voor een wijnbar. De naam Bernadetje verwijst naar mijn favoriete bier Sint-Bernardus. Dit bier is er dan ook van het vat te verkrijgen.”

Toch zet de zaak in op de Heuvellandse wijnen en daaraan ook gekoppeld lokale lekkernijen van de hoeveslagerij ’t Lindebos uit Wijtschate. Ook de kazen van Rik Delaye uit Westouter worden geserveerd. Fred Vaucamps zet zo acht Heuvellandse wijnen op de kaart. Deze worden aangeboden per glas en kunnen achteraf ook per fles aangekocht worden. “Nu al merk ik dat de klanten voluit kiezen voor die Heuvellandse wijnen. De Franse wijnen die ook op de kaart staan, verkopen duidelijk veel minder”, klinkt het.

Freds Merveilleux

De zaak biedt ook het populaire gebak aan van Fred. De Franse banketbakker zal er zijn Merveilleux ook ter plaatse maken. Merveilleux is een populair gebak uit het noorden van Frankrijk en dit op basis van meringue, slagroom en chocolade. Fred Vaucamps gaf ondertussen zijn eigen toets aan het gebak en dat bezorgde hem naambekendheid in de hele wereld. Wijnbar Bernadetje biedt met bovenstaande producten versnaperingen aan voor bij de dranken. “We zijn voor alle duidelijkheid geen restaurant.”

Nu al merk ik dat de klanten voluit kiezen voor die Heuvellandse wijnen

Bijzonder aan de wijnbar is voorts ook het interieur, met ook hier een link naar Fred Vaucamps. “Als twintiger trok ik vaak naar een discotheek in Duinkerke. Toen de discotheek een paar jaar geleden definitief de deuren sloot, heb ik het meubilair en de bekleding kunnen aankopen. Hier in het Bernadetje kregen stoelen, tafels en barkrukken inmiddels een tweede leven.”

In de tuin van het Bernadetje zijn ook drie reuzeschommels geplaatst. “En die zijn niet alleen populair bij de kinderen hoor”, knipoogt Fred. Dat hij koos om een zaak in Vlaanderen te openen, heeft ook te maken met zijn band met Vlaanderen. “Mijn grootvader Remi woonde in Vlamertinge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij opgeroepen als soldaat. Hij kon als grensbewoner kiezen om zich bij het Franse of het Belgische leger aan te sluiten. Hij koos voor het Franse door de betere munitie die dat leger verdeelde.” (MDN)

Bernadetje in de Rodebergstraat 69 in Westouter is open van 11 tot 22 uur, gesloten op dinsdag en woensdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier