De dames van café ‘t Pleintje amuseren zich: “Er is hier nooit ruzie, iedereen is hier happy”

Nathalie Vanhoe en Jerissa Van Der Smissen zijn twee van de stralende gezichten achter de toog in café ‘t Pleintje. © CLY
Wouter Vander Stricht

Onze volkscaféroute houdt dit keer halt in Oostrozebeke waar we in café ’t Pleintje niet ‘de baas’ achter de toog vinden, maar drie dames die er de dienst uitmaken. “Er wordt hier veel gelachen en gefeest. Maar ook voor een serieuze babbel kun je hier terecht.”

Nadat café ’t Pleintje in de Smallestokstraat enkele maanden dicht was gebleven, zette Dirk Bijn er in 2018 zijn schouders onder. Dirk heeft in Deinze met café Hallepoort al een florissante zaak, maar hij nam er als ex-Oostrozebekenaar maar al te graag ’t Pleintje bij. En het was er meteen koekenbak toen in maart 2018 de zaak opnieuw open ging. Nathalie Vanhoe was er meteen het vaste gezicht. Ook haar dochter Amallia Ribeiro staat er mee in de toog, net als Jerissa Van Der Smissen die haar tijd verdeelt onder Oostrozebeke en Deinze. “Ik ben eigenlijk uit Gullegem afkomstig, maar woon nu in Ingelmunster”, start Jerissa (35). “Ik was er niet meteen van bij de start bij, maar werk nu toch al enkele jaren voor Dirk. Een topbaas. Daarvoor werkte ik vooral in restaurants in het Roeselaarse.”

Plots ontstond hier spontaan ooit eens een loopwedstrijd voor de deur

Terwijl dochter Amallia (24) zich liever buiten de schijnwerpers houdt, blijkt mama Nathalie Vanhoe al 23 jaar op de loonlijst bij Dirk te staan en in totaal al 28 jaar ervaring heeft in de sector. “Toen hij hier met ’t Pleintje startte, werd ik gevraagd om naar hier te komen. Ik heb toegehapt en ondertussen ken ik al heel wat mensen in Oostrozebeke en zij mij ook, natuurlijk”, zegt de vlotte dame die in Deerlijk woont.

Vrijdag marktdag

Het publiek in ’t Pleintje is erg divers. We zijn er te gast op een vrijdag en in Oostrozebeke is dat marktdag. “Dan zijn we al van ’s morgens vroeg open. De marktkramers komen hier dan een koffie drinken, toffe mensen allemaal”, weet Jerissa. Het café ligt vlak tegenover het Marktplein en dat biedt dan vooral ook heel wat parkeergelegenheid. “En vrijdagavond is dan weer een van onze drukste avonden. We serveren hier dan wel eens een broodje met gehakt, dat smaakt bij een vrijdagspintje.”

Nathalie en Jerissa amuseren zich achter de toog.
Nathalie en Jerissa amuseren zich achter de toog. © CLY

Met drie ravissante dames achter de toog zal het overgrote deel van het cliënteel wel mannelijk zijn. Jerissa: “Er zitten hier inderdaad meer mannen dan vrouwen, maar in welk café is dat niet zo? We hebben hier ook veel koppels die een koffietje komen drinken. Maar naarmate de avond vordert, durft Nathalie al eens een liedje op te leggen en dan zit de sfeer er snel in. We ervaren wel dat die hele late uren er na corona wat uit zijn, dat is niet erg.” Nathalie pikt in: “We hebben zelf een sluitingsuur opgelegd. Rond 3 uur doen we de deuren dicht. Ook uit respect voor de buren. We situeren ons onderaan een flatgebouw.”

Pintje in werkplunje

De spelers van SCOR en de voetbalploeg van ’t Vissershoveke weten de weg goed te vinden, net als heel wat wielertoeristen. “Die stoppen na hun rit om een goeie te drinken. Weet je wat nu vooral in is? Niet enkel bij de wielertoeristen hoor, maar Duvel lijkt men meer dan ooit te drinken. Niet enkel de ervaren genieters, ook de iets jongere gasten.”

Jerissa is ook nog wekelijks terug te vinden in Deinze en Nathalie stond er ook jarenlang achter de toog. “Maar je kunt de twee cafés niet vergelijken. In Deinze kun je ook snooker en pool spelen en er is ook een ander soort publiek. Deinze is een stad, Oostrozebeke een landelijke gemeente. Wij hebben hier in Oostrozebeke meteen een klik met de mensen gehad, veel mensen komen hier al sinds de opening. Corona heeft er natuurlijk ook voor gezorgd dat we sommige klanten nog niet terug zagen, maar dat komt wel weer goed”, klinkt het bij de goedlachse Jerissa. “Veel zelfstandigen komen hier een glas drinken of gasten in werkplunje na hun dagtaak, maar ook de jonge gasten uit de buurt. Maar het is hier uiteraard geen jeugdcafé. Weet je wat ik opvallend vind? In al die jaren dat ik hier werk, heb ik hier nog nooit ruzie gezien. Alles wordt opgelost met de lach. Iedereen is hier altijd happy, dat maakt het ook zo leuk werken hier. Maar de mensen vertrouwen je ook wel eens iets toe als ze een slechte week hebben gehad. En ze weten dat hun verhaal veilig is bij ons.”

In ’t Pleintje kun je ook genieten van een kleine snack en voetbal wordt getoond op de drie tv-schermen die het café rijk is. “Onlangs hadden we hier ook nog een zanger uit Deinze te gast, ook dat was een voltreffer”, weet Nathalie.

En er wordt ook wat af gefeest in ’t Pleintje. “Soms geeft een klant hier een vat voor zijn verjaardag. Maar er zijn ook de spontane feestjes. Een bierfiets die hier halt houdt met een vrijgezellengroep, dan zit de ambiance er meteen in. En op een dag hebben we hier eens een loopwedstrijd voor de deur gehad. Op het terras waren enkele gasten aan het pochen wie het snelst kon lopen en uiteindelijk zijn ze hier voor de deur weg en weer beginnen lopen…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier