Danscafé moet sluiten na inbreuken en corona-opstoot onder jongeren

© (Foto TP)
Redactie KW

Na een verdrievoudiging van het aantal jongeren dat positief testte op Covid-19 in Ieper en buurgemeenten, heeft het stadsbestuur ingegrepen: een danscafé moet een week lang de deuren sluiten voor verschillende corona-inbreuken.

Schepen van Economie en Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper) trok afgelopen vrijdagavond naar de Ieperse Vis- en Kiekenmarkt naar aanleiding van het stijgend aantal jongeren, dat positief test op corona en aangeeft besmet te zijn geraakt in de uitgaansbuurt. Onder meer een recente schuimparty in danscafé Charlie Brown, ook wel Tequilabar Charlies genoemd, bleek een belangrijke besmettingshaard.

“Na een reeks waarschuwingen en op basis van meerdere overtredingen op de quarantaine- en coronamaatregelen, waaronder het niet dragen van een mondmasker, te veel volk en dansen, werd beslist om de zaak een tijdelijke sluiting van één week op te leggen”, aldus Desmadryl. “In die tijd krijgen de uitbaters de tijd om zich te reorganiseren zodat ze volgende zaterdag veilig kunnen heropenen. Denk aan toegangscontrole, extra tafels en stoelen en minder opzwepende muziek. Er zal nauw op worden toegezien dat alles bij de herstart coronaproof verloopt.”

In het aanpalend danscafé Club Riba wordt sinds vrijdag een portier ingezet. “Om de orde te handhaven, mensen tegen te houden bij te grote drukte en klanten aan te manen om op hun stoel te zitten”, zegt clubuitbater Niels Pierpont.

Weekendgevoel

Nicolas Alleman, uitbater van de gesloten Tequilabar Charlies, erkent de inbreuken. “Maar een volledige week sluiten, dat vind ik een brug te ver”, reageert Alleman. “De jongeren trekken dan allemaal naar de buren, wat met het slechte weer en de drukte binnen ook geen oplossing is. Of ze verhuizen naar een zomerbar, of een andere plek waar ze zich kunnen uitleven. Ik had liever een sanctie, waarbij ik nog de mogelijkheid had om het volk buiten te ontvangen op een overdekt terras. Muziek stiller? Dan heeft niemand nog een weekendgevoel. Ik hoop vooral dat onze klanten zo snel mogelijk weer normaal kunnen doen, maar ik vrees dat dit nog lang zal duren.”

Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) benadrukt de gedeelde verantwoordelijkheid van de klanten. “Ik roep dan ook iedereen, die een avondje uit wil, op om de regels te volgen. De vaccinatie loopt vlot, we zijn er bijna. Maar we moeten met z’n allen volhouden tot het einde. Het gevaar is nog niet geweken”, waarschuwt Talpe. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier