Danscafé De Viking in Oostduinkerke moet opnieuw de deuren sluiten, ondanks eigen initiatief met teststraat

Zaakvoerder Peter Bultinck van danscafé De Viking. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Danscafé De Viking in Oostduinkerke heeft er alles aan gedaan om de deuren open te houden, want het nachtleven staat al lang onder een loodzware druk. Zaakvoerder Peter Bultinck wilde dat zijn gasten coronaveilig zouden kunnen feesten, zonder mondmasker, en richtte daarom een eigen teststraat in. Maar vandaag besliste het Overlegcomité er alweer anders over: het nachtleven moet op slot.

“Vorig weekend hebben wij het systeem van een teststraat voor het eerst uitgetest nadat uit een poll op Instagram bleek dat 80 % van onze klanten liever koos voor zo’n test dan op de dansvloer te staan met een mondmasker”, zegt zaakvoerder Peter Bultinck.

“Omdat wij het statuut van discotheek hebben, mogen wij wel met sneltesten werken, in tegenstelling tot gewone cafés. We hadden vooraf duidelijk gecommuniceerd via de sociale media om de procedure uit te leggen. Het testweekend was alvast geslaagd. Naast het scannen van het Covid Safe Ticket, nam een van onze medewerkers de sneltest af.”

Niet in de kou

“Omdat we ook rekening houden met het winterseizoen willen we niemand letterlijk lang in de kou laten staan. Daarom lieten we onze klanten binnenkomen via onze buren TC Tip Top, waar we ze overdekt konden ontvangen en waar ze ook 15 minuten konden wachten tot het resultaat van de sneltest bekend is.”

“Wie negatief testte, krijgt een bandje waarmee ze toegang kregen tot De Viking. Voor alle duidelijkheid: het is niet voor ons plezier dat we zelf sneltesten afnemen, want het is niet onze taak om politieagent te spelen. We willen vooral dat in deze tijden mensen een uitlaatklep hebben om plezier te maken, en kunnen feesten zonder mondmasker.”

Helaas waren de inspanningen en de goede intenties van de zaakvoerder van De Viking van korte duur. De coronacijfers swingen de pan uit en daarom heeft de overheid opnieuw strengere maatregelen afgekondigd: het nachtleven moet op slot, al zeker tot het Overlegcomité opnieuw bijeenkomt op 15 december.

Niet werkbaar

Of de maatregelen dan opnieuw zullen versoepelen is nog koffiedik kijken. “Het is een zware opgave om dit nog lang vol te houden”, zucht Peter. “We verwachten van de overheid dat er op lange termijn wordt nagedacht, en dat ze afstappen van het jojo-effect! Dit is geen werkbare manier! De verwarring en onduidelijkheid wordt alsmaar groter. Dit zal in de hele sector slachtoffers eisen. België is gekend om het hoge niveau in de event- en entertainmentsector en zal hierdoor belangrijke spelers verliezen.”

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.