Danscafé De Loods in Roeselare ondergaat metamorfose met oog op heropening

Marie-Ange De Gryse en Sean Sabbe voor de Loods die momenteel grondig onder handen wordt genomen. (foto SB)© Stefaan Beel
Marie-Ange De Gryse en Sean Sabbe voor de Loods die momenteel grondig onder handen wordt genomen. (foto SB)© Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Dat het kriebelt bij de uitbaters van De Loods om opnieuw open te gaan, is nog zacht uitgedrukt. Maar men zit er ook niet stil. Momenteel bouwen ze de koer voor het bekende danscafé om tot een loungegedeelte. “Zo zullen we meer volk kunnen ontvangen.”

In 2017 nam Sean Sabbe met een vennoot De Loods over, ondertussen runt hij sinds 2019 de zaak met zijn partner Marie-Ange De Gryse. Het koppel huist in Moorslede. Maar hun passie ligt in de Verwerijstraat in Roeselare. Wij waren er op zaterdag 13 maart te gast, toen ze net dag op dag een jaar gesloten waren.

“We vinden het opvallend hoe weinig er gepraat wordt over de nachtcafés. Wij zijn al een jaar dicht, maar op een overlegcomité komen we nauwelijks ter sprake. En de financiële tegemoetkomingen die we krijgen zijn eigenlijk om te lachen. Wij zijn eigenlijk ook enkel op vrijdag en zaterdag open, van 22 tot 5 uur, maar maken dan onze week goed natuurlijk. Dat brengen die steunmaatregelen niet in rekening.”

Toegang met lidkaart

Marie-Ange is nog als thuisverpleegkundige actief en Sean zocht en vond ondertussen job. “Ik ben momenteel aan de slag als chauffeur. Vroeger runde ik nog café De Barocage in Wingene en heb ik ook nog jarenlang ‘geportierd’.”

Sinds Sean in 2017 De Loods overnam probeert hij duidelijk een nieuwe weg in te slaan. “Vroeger werd hier wel eens gevochten, nu hebben we dat probleem weggewerkt. En dat willen we zo houden. Daarvoor zullen we straks ook werken met lidkaarten. Wie hier de eerste keer binnenkomt, krijgt zo’n lidkaart. Mocht iemand het hier te bont maken, trekken we gewoon die lidkaart in. Het is de bedoeling dat mensen hier zorgeloos plezier beleven. Je voelde ook dat tot de coronasluiting de mensen ook weer meer en meer de weg naar hier vonden.”

zin om te dansen

Ondertussen maakt men ook gebruik van de sluiting om verbouwingswerken uit te voeren. Al wie ooit in De Loods te gast was, kent de koer die zich achter de ingangspoort en voor het danscafé zelf situeerde.

“Die zijn we nu helemaal aan het overbouwen. Het wordt dus één grote lounge met een wat oosterse sfeer. Via een inkom kom je dus in de lounge en vervolgens het café zelf terecht. We hebben ook een aparte rookruimte voorzien. Met ons loungedeelte zullen we meer ruimte creëren, waardoor we straks ook de mensen in bubbels kunnen ontvangen. Maar we blijven een danscafé natuurlijk, het is de bedoeling dat het nachtleven hier straks weer gaat bruisen. Maar wanneer dat zal zijn? We missen het zelf ook enorm.”

De Loods is ook een naam in de uitgaanswereld. “Het café bestaat al 25 jaar en blijft een place-to-be voor mensen die nog eens goed willen dansen. Qua muziek serveren we hier commerciële clubmuziek, alles sinds de jaren 80 behalve schlagers”, omschrijft Sean het. “Ons publiek varieert hier bij wijze van spreken van 18 tot 99 jaar. Heel wat veertigers en vijftigers komen zich hier ook nog graag eens uitleven. De meeste van onze klanten gaan eerst in gezelschap iets eten en draaien dan af naar hier. Straks willen we ook nog uitpakken met enkele events. Maar eerst willen we natuurlijk zicht krijgen op een openingsdatum. Een officiële opening van de vernieuwde Loods zullen we pas houden eens we weer volle bak kunnen openen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.