https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Danny ‘Sjoeke’ Dedrie veroverde snel alle harten in café Ariba in Izegem

Danny Dedrie heeft meteen zijn draai gevonden in café Ariba. (foto Frank) © Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Danny Dedrie (58) kreeg een kans die hij niet kon laten liggen en is sinds een maand de gerant van café Ariba. “Ik jeun me zot”, zegt hij over zijn eerste weken. “Het Sint-Pietersstraatje is overigens top, de sfeer is hier uitstekend.”

Danny Dedrie – vader was schilder, moeder werkte in de schoenensector – groeide op in de Camiel Ameyestraat en later in de Sint-Tillostraat naast traiteur Den Breugel. Op een boogscheut dus van de Sint-Pietersstraat waar hij nu een nieuwe professionele uitdaging heeft gevonden. De man heeft tonnen ervaring in de horeca, maar is nu dus voor het eerst in eigen stad actief.

Hoe kwam je in contact met David Stekelorum en Lien Trybou, eigenaars van café Ariba?

“David kwam eten in Coeur d’Amis waar ik tot voor kort aan de slag was. We raakten wat aan de praat en David vond dat ik geknipt zou zijn voor zijn zaak. Maar toen was hier nog iemand anders actief. Toen zij aangaf te zullen stoppen, kreeg ik een telefoontje van David. Ik heb er niet echt lang moeten over nadenken. Dit was een kans die ik niet kon laten liggen. Maar ik had nog zeven weken opzegtermijn te gaan, al die tijd hebben David en Lien de zaak zelf open gehouden. En op 2 augustus ben ik hier dan definitief gestart.”

Hoe was de kennismaking met het Izegemse publiek?

“Uitstekend. We hebben hier ook een gevarieerd publiek. De leeftijd daarvan wijzigt naarmate de avond vordert. Maar wie mij kent, weet dat ik met iedereen overweg kan. Mensen van mijn leeftijd, maar ook de jonge gasten. Vaak blijkt dat er hier jongeren komen van wie ik de ouders erg goed ken. Dat zet aan tot een leuke babbel. Café houden was van mij een kinderdroom, omdat ik erg van het sociaal contact hou.”

Restaurants en cafés waren lang gesloten. Wellicht niet simpel voor een actieve man als jij!

“Zeg wel. Ik ben niet gewend om thuis te zitten. Ik ben dan in de Delhaize in Izegem gaan werken. Ik deed er van alles: van de kassa tot de afdeling voeding. Ik mocht er maar 36 uur werken, dat is weinig voor mij. Ook daar heb ik me geamuseerd, maar de horeca is echt mijn ding.”

Je woont ook naast je dochter in Emelgem. Hoe verteerde zij de lockdowns?

“We hebben een goede band. Niet dat we elkaars deur plat lopen, maar het is handig als ze mij eens nodig heeft. Ze werkt in de eventsector en zat dus ook lang thuis. Het was ook niet makkelijk voor jonge mensen.”

Haast iedereen spreekt je aan met Sjoeke. Van waar komt die naam?

“Een dame die vaak in Vespa’z kwam, gebruikte dat woord vaak en sprak me zo aan. Op de duur begonnen mijn collega’s dat ook te gebruiken en uiteindelijk ook de andere klanten. Ik had altijd gedacht dat die naam in Rumbeke zou blijven hangen, maar toen ik in Zwevezele aan de slag ging, werd ik er al snel met Sjoeke aangesproken. En ook hier in Izegem is dat nu het geval.”

Als een springveer begeef je je door het café. Ongelofelijk ook hoeveel werk je in je eentje kan verzetten.

“Tijdens de week sta ik hier alleen. Veel werk schrikt me niet af, integendeel, ik heb dat zelfs nodig. Maar in het weekend heb ik een of meerdere mensen bij mij. Maar van David en Lien kreeg ik hier carte blanche om mijn ding te doen. Ik mag mijn eigen stempel drukken. Een goed concept voor mij. Ik moest de investering niet doen en heb hier nu toch een café. Risico’s loop ik dus niet, maar het gaat ook goed. Iedereen is na een maand al heel tevreden. Het café is ook iedere dag open, maar dinsdag is mijn vrije dag. Dan nemen David en Lien hier de honneurs waar.”

Kun je de sfeer van café Ariba omschrijven?

“Geestig en gezellig. Het is een mooi café. Gloednieuw natuurlijk, maar ook met smaak ingericht. Muziek is hier belangrijk, bedoeling is dat de mensen hier straks ook kunnen dansen. En als de toog weer open gaat, zal dat ook nog een extra aspect zijn. Eens alles weer is toegelaten, is het de bedoeling dat we hier een en ander organiseren. De Sint-Pietersstraat heeft ook wel iets in zijn geheel. Ik kwam al eens vaker iets eten in ‘t Hemelhuys en iets drinken in ‘t Doolkruydt. Ik ken de collega’s hier dus ook. En ik heb nog geweten dat hier in het straatje een snoep- en speelgoedwinkel zaten. Maar nu is dat allemaal naar horeca veranderd.”

Eens het sluitingsuur op 1 september wordt opgegeven, worden het misschien wel lange nachten…

“Ik ben altijd al een avondmens geweest. En ik doe dat ook graag. Anders zit ik alleen thuis, nu zit in volop tussen de mensen. En ‘s morgens kan ik uitslapen, we gaan iedere middag om 16 uur open. Eens je gebeten bent door dat horecabeestje, laat dat je niet meer los. Zolang ik gezond ben, wil ik dit blijven doen. Ik heb er genoeg gezien die plots na hun pensioen wegkwijnen, ik ga door zolang het gaat. Anders mogen ze me na vijf jaar begraven.”

Wie is Danny Dedrie

Privé

Danny Dedrie alias Sjoeke is 58 jaar en vrijgezel. Hij woont in de Ardooisestraat in Emelgem. Hij is de papa van een dochter Maxine (31).

Opleiding en loopbaan

Volgde in het Izegemse VTI een opleiding tot timmerman en werkte ook een tijdje bij Winsol. Baatte 13 jaar lang kruidenierszaak ‘t Primeurke in Sint-Eloois-Winkel uit en stapte daarna in de horeca. Werkte bij Vespa’z in Rumbeke en Coeur d’Amis in Zwevezele. Sinds 2 augustus is hij de gerant in café Ariba in de Sint-Pietersstraat in Izegem.

Vrije tijd

Café houden is de hobby die nu zijn beroep is geworden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.