Chef-kok Vito Centomani start restaurant op het water

Redactie KW

Het mogen dan helse tijden zijn voor de horecasector, het heeft Vito Centomani en zijn partner Katrien Baele er niet van weerhouden om voluit te gaan voor hun grote droom: een drijvend restaurant in de Mercator Marina. Het eerste aan de Belgische kust.

Anderhalf jaar geleden opende Vito Centomani in de Christinastraat in Oostende ‘Resto Vito’. De Italiaanse chef kreeg meteen naam en faam met zijn gerechten uit de Apuliaanse keuken, recepten die hun oorsprong vinden in de regio Puglia. Maar nu hebben Vito en zijn partner Katrien Baele, midden in coronatijden, gekozen voor een nieuwe, op zijn minst ongewone uitdaging.

“Resto Vito kreeg heel wat bekendheid en we genoten heel wat steun van de stad en van Toerisme Oostende, maar nu stellen we toch vast dat onze huidige locatie zich minder leent tot een restaurant, maar eerder tot een brasserie”, zegt Vito.

Inspiratie

“Katrien en ik begonnen daarom na te denken over een nieuwe stek. Een toevallig bezoekje aan Duinkerke bracht ons op een idee. We dronken er een glas op een boot en de inspiratie kwam. Waarom niet kiezen voor een restaurant op het water?”

De zaak onderbrengen in een boot bleek voor het koppel echter geen optie. “Ik ben de zaakvoerder van makelaarskantoor Immo Katrien in Oostende”, zegt Katrien Baele. “Vanuit mijn beroep wou ik zelf eens investeren in iets naar mijn hart, iets unieks, de realisatie van een droom.”

“Een heel bijzonder restaurant paste perfect in dat plaatje, maar een boot leek ons daarvoor te groot en we wilden van een prachtig uitzicht een van de grote troeven maken. Dat kan op een boot niet.”

Lees verder onder de foto.

Chef-kok Vito Centomani op de plaats waar het nieuwe restaurant komt.© DVL
Chef-kok Vito Centomani op de plaats waar het nieuwe restaurant komt.© DVL

“We trokken richting Nederland om er inspiratie op te doen, waar daar heeft men veel meer ervaring met de technieken van het realiseren van projecten op het water. En van het een kwam het ander. We spraken de Bredense architect Maarten Gielen van het kantoor Volt uit Gent aan, onder meer ontwerper van de Twins surfclub in Bredene. Het kantoor werkte een prachtig concept uit. En, wat heel belangrijk is: de locatie is een schot in de roos .”

Het project is inderdaad uniek aan de kust. In het Mercatordok, waar de Mercator Marina is gevestigd en vlak bij de plaats waar het iconische vaartuig aangemeerd ligt, komt op een groot ponton een nieuwe constructie in hout en ecologische materialen.

Uitzicht

“De bedoeling is dat het restaurant volledig opgaat in het havengebeuren, met hele grote raampartijen die uitzicht bieden op het jachthavendok en natuurlijk de Mercator. Het zal plaats bieden aan maximum 25 klanten”, zegt Vito. En dat heeft zijn redenen.

“We kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit en daarom willen we het enigszins exclusief houden. Het moet een beleving worden, waarbij thuisgevoel en gezelligheid primeert . Ik blijf er de pure Italiaanse keuken met moderne toetsen serveren. Ik ben de zoon van een visser, ik ken dus het belang van verse producten.”

De locatie voor de nieuwe zaak is inmiddels goedgekeurd. “Zodra de bouwvergunning in orde is, zullen wij starten met de werken. We hopen om tegen de zomer van dit jaar te openen.” (DVL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.