Cafébaas Kevin Deleu verliest de moed niet: “Ik ga zeker verder”

De opening van zijn zaak moest uitgesteld worden door de eerste lockdown en ondertussen is het café van Kevin Deleu – die op de Grote Markt Toezens omdoopte tot Leute’s – ook alweer maandenlang dicht. Maar Kevin verliest de moed niet. “Ik heb me geamuseerd in de maanden dat ik open was.”

Kevin Deleu voor het café dat toen nog Toezens heette en nu dus Leute's is geworden.© Frank Meurisse
Kevin Deleu voor het café dat toen nog Toezens heette en nu dus Leute’s is geworden.© Frank Meurisse

Kevin Deleu: “Toen ik – eindelijk – mocht openen, was alles volgens de regelgeving. Het grootste deel van de zomer mocht men met een redelijke groep aan tafel zitten, maar daarna is het aantal toegestane personen weer in aantal gedaald naarmate we halfweg oktober naderden. Mijn café is dus nog nooit zonder beperkende coronamaatregelen open geweest en nu begint het alweer te kietelen naar een heropening toe. Én hopelijk dit jaar met de Batjes, de Kroegentocht, triatlon, Bordes Izegem Koers,…”

Geen afhaal maar webshop

Takeaway is voor een café niet echt aan de orde. “Maar met Leute’s hebben we onze webshop waar je picon, rosé, cava en wat Leute’s-merchandise zoals hoodies, mutsen,… kan kopen.”

En is het financieel allemaal nog doenbaar? “Aangezien ik Leute’s in bijberoep doe en dit jaar vrijgesteld was voor sociale bijdragen, kon ik sinds de opstart van de zaak geen beroep doen op het overbruggingsrecht. Sinds december heb ik wel recht op het Vlaams Steunpakket. Dit is 10 procent van de omzet van het vorig jaar. Voor vele collega’s zal dit dus zeker niet voldoen om hun vaste kosten te kunnen betalen. Velen dienen hun privérekeningen leeg te halen om toch maar hun zaak te kunnen redden.”

Groot volksfeest

De overstap naar de horeca heeft hij zich echter nog niet beklaagd. “De maanden dat ik open was, dus wel met coronaregels, waren écht leuk. Je leert ook veel nieuwe mensen kennen. Ik ga hier dus zeker mee verder. Er zal sowieso een stormloop zijn bij de heropening, want iedereen is het ondertussen beu om thuis te zitten. Maar of het een groot volksfeest zal worden, zal afhangen van de coronaregels bij die heropening.”

Tijd om zich te vervelen had Kevin niet. “Ik heb nog mijn vaste job bij Global Suppliers. Tijdens de sluiting heb ik onze webshop opgezet. En ik ben nu nog bezig met een online spel. Via de Facebookpagina van Leute’s kun je hiervan op de hoogte blijven.”

Ook privé zit het snor bij de Kachtemnaar. “En hoe het met je gezin had, dat is eigenlijk het belangrijkste. Met ons gaat alles goed. Maar dit zijn tijden waar iedereen eens wat meer ‘oe ist’ moet vragen aan elkaar, want voor velen is deze coronatijd héél hard.” (WVS)

Webshot Leute’s: http://leutes.myshopify.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.