Café ‘t Lusterke in Wervik verhuist zaterdag en zondag naar stadszaal Oosthove

Organisatoren Nostalgie. (Foto LVW)
Redactie KW

Café ’t Lusterke in de Molenstraat in Wervik bij Antony Verschaeve is dit weekend gesloten want in de stadszaal Oosthove vindt zaterdag en zondag de allereerste editie van Nostalagie plaats. Er is alvast een divers programma. Van het Belgisch kampioenschap knikkeren tot een markt met lokale creatievelingen. Voor de muziek zorgt Radio ’t Lusterke met verschillende dj’s. Bezoekers moeten hun coronapas voorleggen.

“Het wordt het grootste evenement dat ik al ooit organiseerde sinds ik hier 9,5 jaar geleden startte”, aldus cafébaas Antony Verschaeve. “Logistiek komt daar heel wat bij kijken. Aanvankelijk was er het idee om eind juni iets te doen in en rond Wervik Stoasche: het BK knikkeren samen met een kleine markt. Door corona werd dat uitgesteld.”

“Tijdens de lockdown waren er hier en daar creatieve mensen die iets maakten. Daartoe behoorde ik ook. Zo bleef ik tijdens de verplichte sluiting bezig. Els Bailleur uit de Komenstraat was ook zo iemand. Ze bleef pushen om een kleine markt te organiseren en kwam het idee om het binnen te doen.”

Op de Wapenstilstand was er donderdagnamiddag het tweede dictee van ’t Lusterke. “We doen hier al twee jaar ‘chicons’ in de oven en verhuizen daarmee dus naar Oosthove”, zegt Antony. “Dankzij een heel team wordt het groter dan verwacht. Diego Vanherreweghe en Stefaan Vandamme maken het eten klaar. Samen met Philip D’hondt, de bedenker van dit eestfestijn. We gaan tot een maximum van 150 eters. Dat kan zaterdagmiddag, zaterdagavond en zondagmiddag.”

Snoepboot

“Op de markt telkens van 10 tot 17 uur zullen er ongeveer 15 standhouders zijn. De meesten uit Wervik en Geluwe, ook een paar uit Menen zoals kledingzaak My Secrets uit de Bruggestraat. Het wordt een mix van creatievelingen en handelaars. Er zijn ook kunstenaars met keramiek, juwelen, aquarel en snoepdecoraties. Blikvanger wordt een snoepboot in Playmobil, een creatie van Linda Hostyn van Feestidee ’t Snoeperke uit de Kasteelstraat. Publi Almar gaat kerstkaarten verkopen.”

Er staat ook een koffiebar. “Sherly Vereecke van Up t’Gemak zorgt voor een aangepaste chocomousse, pannenkoeken en maakt een speciaal tapasbord. Mieke Vanoutrive van Suprise Mie zorgt voor heel lekkere taarten op grootmoeders wijze”, klinkt het.

Caravan vol muziek

“Er zal een kleine caravan staan waaruit diverse dj’s voor de muziek zorgen. Zowel zaterdag als zondag komt dj Bernardo, de oudste dj uit de regio. Dimitri Depoutre, Stefaan De Meerschman en Manu Carlier vormen voor de gelegenheid het nieuw collectief Les Tricons. Andy Bostyn en Stefaan Ameele zijn ook van de partij. Stefaan draaide langgeleden twee jaar op rij als dj Wim de Hert op Rock op het Plein. Ook Yves Croky uit Kortrijk komt. Hij draaide al een paar keer in ’t Lusterke. Zondag draaien ook Davide Colloart en de Vinyl Broos, Dimitri Depoutre en Stefaan De Meerschman.”

De naam Nostalagie is bewust gekozen. “Het is een vervorming van nostalgie omdat we het wilden retro houden”, zegt de cafébaas die komend weekend kan rekenen op veel vrienden om te komen helpen. “Te vermelden is ook de steun van de stad. Niet alleen logistiek maar we kregen ook trofeeën voor het BK knikkeren.”

Les Boules d’Or is de enige knikkerclub in ons land. Zaterdag en zondag is het bij volwassenen en kinderen om de titel te doen. Deelname is gratis. “Er zijn 32 volwassenen ingeschreven en daarmee is het wedstrijdrooster volzet”, zegt Antony. “We starten zaterdag om 13 uur op twee knikkerbanen, met twee poules van vier. Iedereen speelt één keer tegen iedereen van de andere poule. Dan gaan de eerste en tweede door naar de volgende poules.”

”Op zaterdag worden de eerste poules afgewerkt en de eerste match van de tweede reeks. Lester Vandersyppe is de uittredende kampioen. De kinderen moeten niet vooraf inschrijven en ze kunnen zaterdag gerust eens proberen. Hun wedstrijden zijn op zondag.”

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.