Café Sportvriend en bistro Jakri openen terras, Monico niet: “We zitten met veel vragen”

Conny Thomas van dorpscafé Sportvriend wil haar terras openen, maar er zijn nog veel onduidelijkheden.© (foto LIN)
Conny Thomas van dorpscafé Sportvriend wil haar terras openen, maar er zijn nog veel onduidelijkheden.© (foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

De meeste cafés zullen hun terras op 8 mei openen, maar de uitbaters zitten toch met vragen. “Echt, ik zie hier het nut niet van in. In de kapsalons mogen de klanten binnen en ze zitten er toch een tweetal uur. In een café mogen ze niet binnen. Waar is het verschil?”, zegt Conny Thomas van café Sportvriend in Ettelgem. Collega Triny Barbier is dan weer resoluut: “Deze situatie is niet rendabel, dus openen we niet.” Dries Depoorter van bistro Jakri kijkt er naar uit om zijn klanten te verwennen op het terras.

Conny Thomas staat al vele jaren achter de toog van het dorpscafé Sportvriend in de Dorpsstraat. De sluiting van haar zaak noopte haar om een ander inkomen te zoeken. Ze werkt sinds enkele maanden bij Colruyt en is niet van plan die job snel op te geven. “Het was noodzakelijk om de kosten te blijven betalen. Of ik het terras zal openen? Ik ben er nog niet helemaal uit en heb ook heel wat vragen. Hoever zullen de klanten van elkaar moeten zitten? Zal een luifel voor de zon toegelaten worden? Mogen de klanten gebruik maken van het toilet? Allemaal zaken waarop we nog een antwoord verwachten. Ik vraag me af of de overheid daar al over nagedacht heeft”, zucht Conny.

“Echt, ik zie hier het nut niet van in. Want voor hoelang zullen de terrassen open mogen? Kijk maar naar de kapsalons. Die zouden na de eerste lockdown open mogen blijven. En hoelang heeft het geduurd voor ze weer op slot gingen? We zijn er wel klaar voor, maar hopen toch om zo vlug mogelijk helemaal open te kunnen, want binnen is het veilig en klanten kunnen er op de nodige afstand van elkaar zitten”, besluit Conny Thomas.

Haar Ettelgemse collega Triny Barbier opent haar terras van café Monico niet. “Ik doe hier niet aan mee. Het terras alleen is niet rendabel. Oudenburg is Tenerife niet, hé. Wat als het twee weken regent? We moeten onze voorraad inslaan, maar zijn niet zeker dat we genoeg zullen verkopen. Neen, mij niet gezien. Ik had al veel reservaties voor het ontbijt op Moederdag maar heb alles afgezegd. Ik kan de mensen toch ‘s morgens niet buiten zetten met hun ontbijt? Wat als het slecht weer of koud is?”

“Zodra we volledig mogen heropstarten, gaat onze nieuwe zaak open”, zegt Triny. Dat wordt bistro Nesje. “Door corona hebben we meer tijd gehad voor de verbouwingen, zodat we vroeger klaar zijn en zelfs nu al kunnen verhuizen.”

Personeel zoeken

Dries Depoorter van bistro Jakri ziet het vinden van personeel als het grootste probleem. “Door de lange sluiting is het personeel naar een andere job gaan uitkijken. Velen zijn in een grootwarenhuis gaan werken en zien nu dat iets anders doen ook leuk is. Ik zoek dus dringend iemand die fulltime bij Jakri aan de slag wil.”

“Ons terras gaat zeker open. Goed dat de financiële ondersteuning blijft. Zo is het doenbaar. Het wordt voor ons allemaal een uitdaging. Het moet echter rendabel zijn, dus hoop ik dat we zo vlug mogelijk alles kunnen openen”, zegt Dries Depoorter.

“Onze zaak ligt aan het mooiste plekje in Oudenburg, het marktplein. Gelukkig kregen we al bericht van het stadsbestuur dat er weer een uitbreiding van het terras zal mogen. Maar we hebben ook evenementen nodig, zoals de kermis en een wielerwedstrijd. De topper voor Oudenburg, de rommelmarkt, is intussen voor de tweede keer afgelast. Dat is een serieuze aderlating”, zucht Dries. “Laten we positief eindigen: ik kijk er naar uit om mijn klanten weer te verwelkomen en hen te bedienen op hopelijk een zonnig terras.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.