Café De Welkom in Hoeke vindt geen opvolging

Myriam Croes en Geert Keirsebilck voor café en hotel De Welkom. Er is wel al een overnemer voor het hotel, maar nog niet voor het café. © Davy Coghe
Piet De Ville

Na meer dan 35 jaar uitbating zijn Myriam Croes en Geert Keirsebilck op zoek naar nieuwe uitbaters voor café De Welkom in Hoeke. “We hadden een geschikt koppel gevonden maar toen kwam de coronacrisis en ze haakten af”, stelt Myriam.

Café De Welkom is opgericht in 1911 aan de oever van de Damse Vaart in Hoeke, en is daarmee ongetwijfeld een van de oudste horecazaken in de streek. En nog opmerkelijk: de zaak bleef al die tijd in handen van dezelfde familie. Maar daar komt dus een einde aan want uitbaters Myriam Croes (60) en Geert Keirsebilck (61) houden het voor bekeken en hun zoon heeft geen interesse om de zaak verder te zetten.

“Wij waren al de vierde generatie toen ik de zaak in 1985 samen met Geert overnam van mijn moeder”, vertelt Myriam. “Het was toen vooral een visserscafeetje waar de vele hengelaars van langs de Damse Vaart graag over de vloer kwamen. Daarnaast kwamen er ook veel mensen uit het dorp en uit de wijde omgeving natuurlijk. Ook de kelners van restaurant Siphon in Oostkerke kwamen hier na hun drukke shift graag stoom afblazen. Dat was altijd dolle ambiance.” (lacht)

“Bij de overname in 1985 hebben we de zaak wel grondig gerenoveerd”, vult Geert aan. “De toog die er toen stond, vonden we veel te klein om comfortabel te werken dus lieten we een nieuw exemplaar bouwen, in mooi donker hout. We waakten er wel over dat het interieur de warme charme van een bruine kroeg behield.”

Myriam en Geert zagen het toerisme in de streek gestaag toenemen. Ze speelden er handig op in door naast het café een hotel te bouwen dat in 1992 werd geopend. “We creëerden bovendien een doorgang tussen het hotel en het café waardoor hotelgasten ook vlot naar het café konden”, weet Geert.

Opkomst fietstoerisme

“In die tijd groeide het fiesttoerisme sterk. Onze zaak ligt op het parcours van een aantal populaire fietsroutes en we fungeerden, op vraag van Toerisme Damme, ook als toeristisch infopunt. We waren ook voorlopers met het aanbieden van een ruim aantal bieren; we hadden er wel 130 op de kaart.”

Myriam en Geert, die overigens ook zelf eigenaar zijn van het ruime pand met café en hotel, vonden wél al een overnemer voor het hotel maar dus nog niet voor het café.

“De zaak is nu al een tijdje gesloten, sinds de coronasluiting in oktober vorig jaar, en is dus vrij van overname. Toen we vorig jaar op zoek gingen naar overnemers waren we in ver gevorderde besprekingen met een geschikt koppel. Jammer genoeg werden ze afgeschrikt door de coronacrisis en haakten ze af. Er zijn wel al behoorlijk veel geïnteresseerden langsgekomen, maar we willen ook zelf zeker zijn van de juiste mensen, met de juiste plannen voor deze zaak.”

“Troeven zijn natuurlijk de mooie ligging, de ruime accommodatie, de mogelijke samenwerking met het hotel én het feit dat er ook een woning boven de zaak is. Hopelijk kunnen we toch binnenkort tot een overeenkomst komen. Een aantal klanten hebben me al gevraagd of we de zaak niet opnieuw zelf zouden gaan uitbaten maar daar gaan we toch niet meer aan beginnen.” (lacht)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.