Café De Burgersgilde in Lichtervelde heropent na twee jaar sluiting als ‘De Bourge’

Kurt Van Zieleghem en Suzy Deblaere in het vernieuwde café De Bourge. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Het zijn gouden tijden voor de horeca in Lichtervelde. Terwijl de Marktplaats al even aan een revival bezig is, krijgt ook de Statiestraat er met sfeercafé De Bourge een nieuwe zaak bij. Vertrouwd gezicht Suzy Deblaere keert terug achter de toog van wat vroeger café De Burgersgilde was.

Lichtervelde Leeft. Over de slogan van de gemeente wordt wel eens gediscussieerd, denk maar aan de Facebookgroep Leeft Lichtervelde? die ontstond na de sluiting van jeugdhuis De Keirse. Maar dat de horeca leeft, lijdt geen twijfel. Met De Bourge opent in de Statiestraat binnenkort een gloednieuw sfeercafé, waar ook hongerige magen gespijsd zullen worden.

Nou ja, gloednieuw klopt niet helemaal: de zaak opent in wat tot twee jaar geleden café De Burgersgilde was. De coronacrisis zorgde ervoor dat eigenaars Kurt Van Zieleghem en Suzy Deblaere in juni 2020 beslisten te stoppen met het café.

Te jong voor pensioen

Daar komt nu dus verandering in. “Ik ben een geboren horecamens”, vertelt Suzy. “Het is altijd blijven kriebelen om weer iets te doen. We wilden graag vernieuwen, maar voelden ons te oud. Ik word er eind deze maand 55. Maar kijk, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik ben ook nog veel te jong om al met pensioen te gaan.” (lacht)

Wie denkt dat café De Burgersgilde straks heropent, zal zich in de ogen wrijven. De zaak krijgt een volledig vernieuwd interieur. “We zijn bezig met een complete make-over. Het wordt een café in rimboe-stijl met heel veel groen. De Bourge wordt een café zonder sport op tv, zonder caféspelen. Het wordt een plek waar je gezellig kunt babbelen en nagenieten. Geen overbodige luxe in deze stresserende tijden van moéten.”

Lekkers van ‘t Gildeke

Nieuw is ook dat er straks tapas op de kaart staan. Zoon Herbert van restaurant ‘t Gildeke zorgt voor lekkere suggesties op de kaart. “Ook op onze jongste zoon Mathijs kunnen we straks weer rekenen: hij zal bijspringen waar nodig”, zegt Suzy.

De grootste verandering is natuurlijk de naam. Ook op de gevel worden de betonletters Lokaal De Burgersgilde vervangen door De Bourge. “Uiteraard is dit een gebouw met een rijke geschiedenis, maar we moeten ook naar de toekomst kijken. Daarom kiezen we voor een naam met een meer jeugdige toets”, zegt Suzy.

Het café zal open zijn op donderdag en vrijdag, op zaterdag kunnen er privéfeesten met een all-informule georganiseerd worden. Zaal Gildenhove kan nog altijd gehuurd worden. “Maar wij verzorgen er geen feesten meer. Klanten kunnen vrij een traiteur aanspreken, wij zorgen voor dranken aan scherpe prijzen.”

Café De Bourge opent op vrijdag 14 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier