Café Au Rivage in Komen ligt pal naast bouwwerf

Vanessa Vantuin (37) is als serveerster aan de slag bij Au Rivage.© CL
Vanessa Vantuin (37) is als serveerster aan de slag bij Au Rivage.© CL
Redactie KW

Ondertussen ontvangen de terrassen doorheen het land al voor de tweede week klanten, al speelt het weer iedereen parten. In Komen is de situatie voor Sebastien Vanlerberghe (49) nog uitdagender. Zijn café ligt pal aan de grote werf die Komen moet wapenen voor de toekomst. “En als kers op de taart komen ze volgende week ook het trottoir open breken”, zucht de cafébaas.

Een pintje drinken met werfkranen, bulldozers en pletwalsen op de achtergrond? Het is de bijzondere realiteit voor de klanten van café Au Rivage. “Iedereen kon aan de gemeente de toestemming vragen om een deel van de straat in te palmen om toch maar een terras te kunnen zetten. In mijn geval was dat eigenlijk overbodig.” Met een mix van emoties kijkt Sebastien naar de enorme bouwwerf pal voor zijn café.

“Ik weet dat het uiteindelijke resultaat het wel beter zal maken voor iedereen, maar ondertussen staan we hier toch maar met de handen in het haar. Ik nam het café begin 2020 over en uiteindelijk zijn we nu al van de ene miserie in de andere gesukkeld. Het wordt moeilijker en moeilijker om gemotiveerd te blijven, maar toch geef ik niet op. De klanten hebben de grootste moeite om tot hier te raken en ook het terras zelf is niet meer dan enkele stoelen die op een rij voor de deur staan. Toch doen heel wat mensen de moeite om doorheen de werken te stappen en hier een glas te drinken.”

Het meest bizarre terras van de gemeente gaat volgende week wel op de schop. “Als deel van de werken moeten ze dan ook het voetpad gaan openbreken” zucht Sebastien. “Dat wil dus zeggen dat ik niet alleen geen enkele stoel meer buiten kan zetten, maar dat ook de klanten een waar hindernissenparcours zullen moeten volgen, willen ze hier iets komen drinken. Ik ga proberen om me te behelpen met de middelen die er zijn, maar het wordt een regelrechte uitdaging van formaat.”

Desondanks blijft de waard wel positief vooruit kijken. “Veel slechter dan nu gaat het alvast niet meer kunnen” lacht hij. “En uiteindelijk moeten we nog even door de zure appel bijten en dan hebben we hier een straat waar het verkeer pal voor de deur zal moeten vertragen. Dat gaat mij extra zichtbaarheid opleveren, zichtbaarheid die ik dan hopelijk kan gebruiken om nieuwe klanten aan te trekken.”

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier